Tanévnyitó

2023.09.01. 17:20

Újdonságok sorával indult a tanév az idén 75 éves bátonyterenyei középiskolában

Országszerte, így szűkebb hazánkban is elindult a 2023/2024-es tanév az általános és középiskolákban szeptember elsején reggel. Nem történt ez másképp a bátonyterenyei Fáy András nevét viselő oktatási intézményben sem, ahol azonban az oktatási év több különlegességet, újdonságot tartogatott már az indulás pillanatában az iskolaközösségnek.

Veres Edina

Ünnepélyes tanévnyitót tartottak szeptember 1-én a bátonyterenyei Fáy szakközépiskolában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Több héten keresztül voltak némák az iskolák folyosói a nyári szünet ideje alatt, azonban szeptember elsejétől újra zajosakká, élettel telivé váltak az addig üres osztálytermek. Így volt ez szeptember 1-én, pénteken a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban is. Az ünneplőbe öltözött diákok reggelről az iskolaudvaron sorakozva várták a tanévnyitó ceremóniát, amely során Maruzs László, az iskola igazgatója köszöntötte őket. Mint mondta, bár még érezni lehet a nyár forróságát, pénteken mégis elkezdődött 2023/24-es tanév. Az igazgató ezentúl külön köszöntötte a kilencedik évfolyam tanulóit, akik négy osztályban összesen 94-en kezdik meg középiskolai tanulmányaikat a Fáy-ban.

Maruzs László rámutatott: tudják, hogy nem könnyű az általános iskola legidősebb tanulója címet a középiskola legfiatalabb diákjára cserélni, ugyanakkor reméli, hogy a hozzájuk érkezett fiatalok megtalálják a számításaikat a választott képzésformában, a szakmájukban.

 Maruzs László, az iskola igazgatója köszöntötte a diákokat
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– A tanévnyitó ünnepségeknek mindig különös varázsa van. Számunkra ezt a szeptember elsejét több tényező is egyedivé teszi. Kitüntetett év az idei a Fáy iskolaközösségének, hiszen az oktatási intézményünk fennállásának 75. évfordulóját ünnepli. Az ünnepi rendezvények mellett ismét lesznek színvonalas események, diákönkormányzati és szakmai programok, de versenyek vagy épp tanulmányi kirándulások is tarkítják majd a tanévet – fejtette ki az igazgató.

Szeptember 1-től a volt vácis diákok fáysokká váltak

Maruzs László ezután az újdonságok felsorolását azzal folytatta, hogy idén először indul iskolában gimnáziumi évfolyam. Ráadásul nem is egy, hanem rögtön három köszönhetően annak, hogy szeptember 1-től csatlakozik a Fáy iskolaközösségéhez, így szeptember elsejétől a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium 11., illetve 12. osztálya is fáyssá vált. Az igazgató biztatta szavaival a régi vácis, új fáys tanulókat, majd biztosította őket arról, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek majd azért, hogy a fiatalok mihamarabb második otthonuknak érezzék a Fáy-t.

A Fáy szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat a bezárt Váci Mihály gimnázium diákjai is
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– A Váci Mihály Gimnáziumban nagy hagyományokkal bírt, illetve bír egy anyanyelvi kör. Annak keretein belül nyelv- és beszédművelő tevékenységet folytatnak, valamint nyelvészeti vetélkedőkön vesznek részt a tagok, méghozzá sikerrel. Szívvel-lélekkel végzett munkájukért június 22-én, a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság a beszédművelő-kör vezetőjét, Oravecz Lászlónét a helyes és szép magyar beszédre nevelés terén végzett példamutató munkájáért, a kör tagjait pedig a Magyar Katolikus Rádió Szóról szóra című adássorozatában való eredményes részvételért Kazinczy jutalomban részesítette – hangsúlyozta Maruzs László, majd felkérte Oravecz Lászlónét, hogy adja át a könyvjutalmat a négy érintett négy diák számára.

Új kollégákat köszönthettek az oktatói testületben is

Az igazgató beszédében kitért arra is, hogy a nyár az újdonságok mellett feladatot is tartogatott, hiszen az oktatói testület mellett az intézmény technikai dolgozói, karbantartói és takarítói is erőn felüli munkát végeztek az új tanév sikeres előkészítése érdekében. Hozzátette: ezt a tevékenységet négy asztalos tanuló is segítette. Újítást jelent továbbá a Fáy András nevét viselő bátonyterenyei intézmény számára, hogy az oktatói testületet is változáson ment keresztül. Egészen pontosan Balog László, Haga Beáta és Simon Patrícia személyében három új kollégával, illetve tíz óraadóval – Boros Gabriella, Butkai Sándor, Csank István Csaba, Ivanics Ervin, Kaszás Ottó, Kecskés Nagy Katalin, Maksó Sándorné, Micsutka Szilvia, Molnárné Szabó Zsuzsanna, Sipkó Sándor – bővült a tanári kar.

Maruzs László végül a tanévnyitó beszéde végén sikeres évet kívánva megnyitotta a 2023/2024-es tanévet a Fáy-ban, amelynek első mozzanataként elkészültek az osztályképek. Emellett pedig a fiatalok az iskolájuk évfordulóját ünnepelve a hetvenötös számot is megformázták az udvaron egy fénykép erejéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában