Nool.hu videó

2023.09.30. 15:30

Nemes céllal szálltak vasparipáikra a rózsaszín pólós motorosok Salgótarjánban (fotók, videó)

Tucatnyi motor „várakozott” szombat délelőtt Salgótarjánban, a Balassi Bálint Könyvtár előtti téren. A vasparipák vezetői és utasai némi feltűnést keltettek, hiszen a motorosfelszerelésük felett kivitétel nélkül rózsaszín egyenpólót viseltek, ezzel hirdetve: ők azok, akik az országos motoros csillagtúrához csatlakozva elviszik Salgótarján mellrák elleni világnapi üzenetét Budapestre.

Veres Edina

Indul a csapat, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) hetedik alkalommal hirdette meg országos kezdeményezését, a „Motorral a mellrák ellen” motoros csillagtúra és felvonulás nevű programot. Az MRL Salgótarjáni Alapszervezete már a legelső alkalom óta minden évben csatlakozik a figyelemfelkeltő programhoz, ami természetesen idén sem volt másképp. Szombaton délelőtt a Balassi Bálint Megyei Könyvtár előtt egyre több motoros tűnt fel azért, hogy felhívja a mellrák elleni harc és a megelőzés fontosságára a figyelmet.

Kreicsi Mária, az MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke kifejtette: évente mintegy 8500 új mellrákkal érintett esetet diagnosztizálnak, és mintegy 2000 beteg veszíti életét hazánkban e kór miatt. Hozzátette: az emlődaganat esetében jelenleg nem ismert a kiváltó ok, nincs primer prevenció. A betegség elleni fegyvert így a szűrővizsgálat jelenti. Kreicsi Mária azt is elárulta, hogy napjainkban a mammográfia vizsgálattal a néhány milliméteres elváltozásokat is fel tudják fedezni. Mindez pedig azért is nagyon fontos, mert az időben diagnosztizált eseteknél a 90-95 százalékot is elérheti a túlélési és gyógyulási arány.

Budapestre vették az irányt a motorosok
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A program részeként nem sokkal 10 óra előtt a salgótarjáni alapszervezet elnöke szólt a megjelentekhez.

– Hetedik alkalommal gyülekezünk azért, hogy Salgótarján részt vegyen a figyelemfelkeltő csillagtúrán. Nagy örömünkre szolgál, hogy most is 13 motor indul tőlünk, hiszen tavaly is mi voltunk a legnépesebbek – fogalmazott Kreicsi Mária, aki azt is elárulta, hogy nem minden város szervez indulópontot a csillagtúrához. Emiatt a salgótarjáni résztvevők között volt, aki Pétervásáráról vagy épp Gyöngyösről érkezett a nógrádi megyeszékhelyre azért, hogy csatlakozni tudjon a rózsaszín motoros felvonuláshoz. A Salgótarjánból induló csoport Hatvannál további tíz motorossal bővült.

Az üzenet rövid, de annál fontosabb

Az MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke beszédében köszönetet mondott melegszívű motoros barátaiknak, amiért szabadidejüket áldozzák erre a figyelemfelhívó eseményre. Emellett háláját fejezte ki Pataki Csabának, Salgótarján alpolgármesterének, aki immár harmadik alkalommal csatlakozott motorosként a megmozduláshoz, és vállalta, hogy elviszi Salgótarján mellrák elleni világnapi üzenetét Budapestre. 

A rózsaszín szalagra írt üzenettel kapcsolatban Kreicsi Mária kifejtette, hogy ugyan rövid, de annál fontosabb, amely úgy hangzik: Önvizsgálat és szűrővizsgálat: Tedd meg, hogy ne legyen késő! Ezután a szalagot átadta Pataki Csabának, aki elmondta: az üzenetet elviszik a fővárosba, ezzel is szolidaritást vállalva, és kifejezve azt, hogy minden egyes beteg ember fontos. Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy köztudott, hogy a daganatos megbetegedések éves szinten több ezer embert betegítenek meg, de az már kevésbé ismert tény, hogy egyre több férfit is.

Indulás előtt. A résztvevők nemes küldetést teljesítettek
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A férfiaknál kisebb az esetszám, viszont maga a betegség sokkal agresszívabb, és több esetben végzetes kimenetelű – hangsúlyozta Pataki Csaba, aki ezután méltatta az MRL munkásságát, és arra kérte a liga tagjait és önkénteseit, hogy ezt a megbecsült tevékenységet folytassák a jövőben is.

Ezután a felszerelésük felett rózsaszín pólót viselő motorosok és utasaik felpattantak vasparipáikra, és nekivágtak a Budapest felé vezető útnak Szőllős János vezetésével. A csapat célállomását a Tranzit Art Café jelentette, ahol az ország minden tájáról érkezett motorosok átadták a magukkal vitt szalagüzeneteket. Az indító gondolatok meghallgatása után a hagyományokhoz híven a Hősök terére vonultak át, ahol – a hazaindulás előtt – egy közös fotó készült a rózsaszín megmozduláshoz csatlakozókról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában