II. Rákóczi Ferenc

2023.09.16. 11:21

Kurucok és labancok csaptak össze a szécsényi kastély parkjában (fotók)

A szécsényi országgyűlés 318. évfordulója alkalmából pénteken Fejedelmi Ünnepséget rendeztek a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeumának környékén.

Lászlók Judit

A rendezvényen dr. Limbacher Gábor, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: II. Rákóczi Ferenc sok fájdalommal, sok áldozatvállalással fémjelezhető életútja végül példaértékévű vált, ezért is ünneplik személyét.

Rákóczi Ferenc neve a hazaszeretet szinonimája

Ezt követően Stayer László, a város polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.  – Szécsényben volt a Rákóczi-szabadságharc fejedelemválasztó országgyűlése 1705. szeptember 12. és október 3. között. E kimagasló esemény emlékét ápoljuk és védjük több évszázada mi szécsényiek – fogalmazott a polgármester, aki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának gondolatait idézve kiemelte: amíg élnek magyarok a világon, Rákóczi Ferenc neve mindig is a hazaszeretet, a szabadság és a függetlenség szinonimája marad. A városvezető szerint e gondolat igazságának ereje nem csak felhatalmaz minket, hanem kötelességünkké is teszi, hogy a Rákóczi-szabadságharc emlékét szellemiségét minden erőnkkel őrizzük.

A polgármester felidézte Rákóczi jelmondatát – Istennel a hazáért és a szabadságért! – is, amelynek hatására 1705 tavaszán hetvenezres hadsereg gyűlt össze a fejedelem hívó szavára. Ez pedig abban az időben komoly haderőnek számított.  – A szabadságharc egy parasztlázadással kezdődött, amelyhez csatlakozott a magyar nemesség színe-java, legyőzve a Habsburgokat, hogy megteremtsék a magyar állam önrendelkezését. A kísérlet ugyan kudarcot vallott, de a bátorságnak, az elkötelezettségnek és hitnek örök emléket állított – hangsúlyozta a polgármester.

Színes programokkal ünnepeltek

Ezután kezdetét vette az 1705 méteres emlékfutás a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, valamint Jusztin Ferenc szenior atléta közreműködésével. Ezután a Rákóczi Szövetség képviselője köszöntötte az érdeklődőket, majd a kastély parkjában kurucok és labancok csaptak össze egymással, amelyen felelevenítették a Rákóczi-szabadságharc eszmeiségét és a vezérlő fejedelem szellemiségét, máig ható szabadságeszményét. A kastély parkjában ügyességi vetélkedők, hadijátékok várták a látogatókat, míg a kastélyban megtekinthettek két Rákócziról szóló kiállítást. A délután folyamán megnyílt Hasznosi Márk természetfotós „Haynald és Lipthay nyomában” című fotótárlata is. A résztvevők végül átvonultak a templomba, ahol imádkozhattak, illetve megtekinthették a kolostor Rákóczi-szobáját. 

Megkoszorúzták az emlékművet

A fejedelmi ünnepet egy fáklyás-fegyveres-zenés felvonulással, illetve koszorúzással zárták a Rákóczi-emlékműveknél. Az eseményen közreműködtek a Felső-liptói Szlovák Kurucezred Vavrisóból, az Északi Szabad Hajdúk, a Szent László Vitézei Egyesület, a Sipeki Tüzérek, valamint a Keleti Szél Zenekar. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában