Szakma

2024.05.23. 19:54

Balassagyarmat szatócsboltjában vállalt munkát a legjobb divatszabó

Koleszár Petra divatszabó, a Szondi György Technikum és Szakképző Iskola diákja Balassagyarmaton vállalt munkát. A Szakma Sztár Fesztivál legjobbja a varrás mellett az orvosi képalkotó diagnosztika területén folytatná tanulmányait.

Lukács Zsófia

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, kibővítve az országos versennyel.  Mint arról korábban beszámoltunk: a Szakma Sztár Fesztivál döntőjében a csitári divatszabó, Koleszár Petra állhatott a dobogó legfelső fokára. Tanulmányai végeztével Balassagyarmat egyik legrégebbi üzletében, a szatócsboltban vállalt munkát, ahol kiváló anyagismerettel, szabász- és varrótudásával várja az érdeklődőket.

divatszabó
A balassagyarmati divatszabó egy neves boltban kapott munkát
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

A divatszabó nagypapájától örökölte a tehetségét

Portálunknak elárulta, hogy nagyapjától örökölhette ezt a tehetségét.  –Apukám édesapját már nem ismerhettem, de az ő foglalkozása is szabó volt, a zene és a kreativitás is nagyon közel állt hozzá, innen gyökerezhet az én érdeklődésem is – mondta el Koleszár Petra.

Hozzátette, hogy gyermekkora óta szeret alkotni, a technika és a kézművesszakkörök aktív résztvevője volt az iskolaévek alatt és a covid-járvány is ösztönözte a kreatív tevékenységekre, ekkor tanult meg horgolni is.  – Az érettségi után ápoló szerettem volna lenni, azonban nem vettek fel, mert nem rendelkeztem emelt érettségivel. Régóta nézegettem a divatszabó képzést, végül úgy döntöttem, hogy belevágok a Szondi hároméves képzésébe – ismertette a divatszabó.

Tudatosan készült a versenyre

Az iparkamara versenyére tudatosan kezdett készülni, amikor az előző évek tesztfeladataiból kiderült, hogy kiemelkedő a tudása.  – Az elődöntő az elméleti tudásra fókuszált: anyagismeret, molekulaszerkezetek, szálas anyagok, metszeti rajzok és minden olyan kérdés előfordult, amit lehet, hogy a hétköznapi életben nem fogok használni, de mégis elengedhetetlen a szakmához. A középdöntő és a végső döntő pedig kifejezetten a gyakorlati tudásra épült, ahol a kreativitást is értékelték – emelte ki Koleszár Petra, aki az anyagválasztásával, egy uzsonnászsák, egy női blézer és egy alkalmi ruha elkészítésével nyűgözte le a zsűrit.

Bécsbe megy

A jövőbeni terveiről azt is elárulta, hogy a Szakképzési Centrum szervezésében négyhetes Erasmus szakmai gyakorlaton vesz részt Bécsben a nyáron, majd egészségügyi területen folytatná tanulmányait. – Idén jelentkeztem az orvosi diagnosztikai analitikus képzésre, de mindemellett nem szeretném abbahagyni a varrást sem – fogalmazott a szakma sztárja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában