Díjazás

2023.09.14. 19:58

Díjjal ismerték el a pásztói női egyesület vezetőjének közösségért végzett áldozatos munkáját

Pásztó közéletében, a közszolgálatban elért kimagasló, a város hírnevét öregbítő teljesítményéért, valamint annak szellemi értékeinek a gyarapítása során kifejtett példás tevékenységéért Pásztóért Emlékplakett Díjat kapott a közelmúltban Huczekné Rétvári Mónika, aki már 16 éve a Nők Civilben Egyesület elnökeként tevékenykedik szívvel-lélekkel.

Nagy Orsolya

Pásztóért Emlékplakett Díjat kapott a közelmúltban Huczekné Rétvári Mónika

Forrás: Beküldött fotó

– Hogyan kezdődött a karrierje?
– Szerencsésnek érzem magam azért, hogy lehetőségem volt az élet számos területén tevékenykednem, kipróbálni magam, tapasztalatot és képesítést szereznem. 38 évig Monoron éltem a családommal, ahol az egészségügyben dolgoztam, majd én is a pedagógusi pályát választottam, mint édesapám.
Imádtam a tanítást, a gyerekek ragaszkodását, a tiszta szívű nyitottságukat, valamint a mindennapi új és új kihívásokat. Tanítottam alsó tagozaton, de az igazi boldogságot az ének-zene oktatás, valamint az énekkar vezetése jelentette számomra. Amikor Hasznosra költöztünk, óriási fordulat következett be az életembe. Nem tudtam elhelyezkedni tanárként, éppen ezért mindent újra kellett terveznünk. A férjemmel vállalkozásba kezdtünk, és üzletet nyitottunk Pásztón, amely hatalmas kaland volt. Akkor döbbentem rá, hogy ez a terület is az én világom, élveztem, és az eredmények azt mutatják, hogy jól is csináltam. A piaci és a kiskereskedelmi változások miatt azonban profilt váltottunk. Jelenleg a könyv-kiskereskedelmi területen van vállalkozásunk, amit szintén magaménak érzek.

– Úgy tudom, több területen is tevékenykedett és jelenleg is tevékenykedik...
– Több képesítést szereztem a kultúra, a közművelődés és az emberi kapcsolatok szakterületén. Közéleti szerepeket is vállaltam, városi rendezvényeket is szerveztem, óraadó tanárként is dolgoztam. Elsősorban pedagógus vagyok, annak ellenére, hogy hosszú évek óta elhagytam a pályát. 16 éve berobbant az életembe egy csodás közösség. A civil szervezetünknek a Nők a Szebb Jövőért elnevezést adtuk, amit néhány év múlva Nők Civilben Egyesület névre változtattuk.

– Mivel foglalkozik jelenleg?
– 1996 óta vállalkozó vagyok, annak minden szépségével együtt, és kihívásával megküzdve. Elsődleges tevékenységi köröm a könyv-kiskereskedelem, de több vállalkozói területen is dolgozom. A köz-, illetve a közösségi életben érzem a legjobban magam. Ezen kívül immár három éve csodálatos feladattal ajándékozott meg az élet, egy huncut, édes, imádnivaló kisfiú nagymamája lettem.

– Mint említette, a Nők Civilben Egyesület elnökeként tevékenykedik már évek óta. Mesélne az egyesületről és annak céljáról?
– Igen... 2007 májusának az első napjaiban született meg az elhatározás, és augusztus 4-én a komoly szervezői munka eredményeként megrendeztük az első Pásztói Rockfesztivált, amelynek látogatói létszáma megközelítette a négyezer főt. Már ebben az évben hivatalosan is bejegyzett egyesület lettünk. Jelmondatunk: „Tenni városunkért, az itt élő emberekért úgy, hogy az mindannyiunk számára örömet okozzon!" Óriási munka áll mögöttünk. Szerveztünk több ezer fős rendezvényeket, családi programokat, de a város több rendezvényébe is bekapcsolódtunk. Karitatív munkát is végzünk. 2018-ban egy pályázat keretében létrehoztuk a Pásztói Nőközpontot. Nagyon szerettük ezt a munkát is. Szakemberek bevonásával eredményes projektet valósítottunk meg. Évek óta sikeres a Filmklub rendezvénysorozatunk is. A 16 éve aktívan működő civil szervezetünk az eddigi esztendők hagyományait követi. Neves emberek közreműködésével előadásokat szervezünk, valamint személyiségfejlesztő rendezvényeket is tartunk.

– Mit kínál az egyesület a helyieknek?
– A város és a térség lakossága számára értékmegőrző és értékteremtő közösségi programok szervezését valósítottuk meg az elmúlt években, és a következő időszakban is folytatni szeretnénk ezt a tevékenységünket. Az idei őszre már több eseményünk időpontját is sikerült leegyeztetnünk. Ami már biztos, hogy szeptember 26-án, kedden a pásztói Till Anilla lesz a vendégünk, majd október 24-én, szintén kedden Vámos Robi író, művészt és mentort hallhatjuk és láthatjuk. Ezen kívül még folyamatban vannak az egyeztetések. Az már biztos, hogy izgalmas ősz elé nézünk.

– Hogyan kapcsolódott be a város közösségi életébe?
– Immár 27 éve élek Hasznoson, majd Pásztón. Talán az ittlétem első hónapjától kezdve megtaláltak a feladatok, és a felkérések. A város nyomban befogadott. Természetesen ebben nagyon sokat segített, hogy az üzletemben bármikor elérhető voltam.

– Ön szerint miért fontos a közösség erősítése?
– Az összetartozás, az együtt gondolkodás és a cselekvés élménye tart össze bennünket. A család, a munka, a hétköznapok gondjai és problémái mellett mindig van időnk egymásra, az önként vállalt feladatok megoldására. Ahhoz, hogy egy szervezet jól működjön, alapfeltétel, hogy a tagok összhangban legyenek egymással, szeressék amivel foglalkoznak, határozatképesek legyenek és tiszteljék egymást is, mert a megértés, az egymás segítése és elfogadása szintén egyik alappillére a jól működő csapatmunkának. A tagok különféle szakmákban vannak otthon, ami még gazdagabbá, és még szélesebb látókörűvé varázsolja az egyesület életét és munkáját. A szervezetünkben nincsenek szigorú szabályok, hanem a megértés és a rugalmasságra való képesség van jelen, ahol minden a bizalomra épül. Nálunk központi helye van a kreativitásnak és a fantáziadús ötletek megvalósításának. Nagyon jól tudjuk, hogy ahhoz, hogy ez így is maradjon, bizony a tagságnak is szükséges a feltöltődés, hogy a belső motivációnk segítségével, megújult erővel tudjuk folytatni a munkánkat.

– Nemrégiben elismerést vehetett át. Mesélne ennek a jelentőségéről?
– A közelmúltban Pásztóért Emlékplakett Díjat kaptam az önkormányzattól. A nekem ítélésében döntő szerepe volt a Nők Civilben Egyesületnél végzett elnöki munkámnak. Kell egy vezető, aki hisz a közösség erejében, és akit el is fogad az, szükség van olyan emberre, aki motiválja a tagokat, aki megoldja a problémákat, valamint aki segít és, akinek van perspektívája is. Úgy ítélte meg az egyesület és Pásztó képviselő-testülete, hogy én ezeknek az elvárásoknak megfelelek, és erre nagyon büszke is vagyok. Az elismerés nem csupán az egyesületi munkámnak szól, hanem a városunkban végzett egyéb közéleti tevékenységeimnek is.

– Mivel foglalkozik szívesen szabadidejében, ha éppen nem dolgozik?
– A munkám a hobbim. Szívesen és örömmel teszem a dolgom. Amikor nem a vállalkozói tevékenységeimet végzem, akkor tervezgetem a csapat következő programját. Közben imádok utazgatni, új élményeket szerezni és új emberekkel megismerkedni. Harmadik éve viszont az unokámmal való együttlét a legfontosabb és a legcsodálatosabb szabadidős tevékenységem.

– Milyen tervei vannak a jövőt illetően?
– Békében lenni saját magammal... Ez számomra a legfontosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában