Túrázás

2023.08.14. 17:28

Mindössze 72 nap alatt végigjárta az Országos Kéktúra ösvényeit a pásztói világjáró

Mintegy negyven országban járt már Till Anilla, aki az elmúlt négy évben öt túrát is teljesített, köztük nem csak hazaiakat, de külföldieket is. Ráadásul hamarosan egy csodálatos északi országba költözik majd.

Nagy Orsolya

Till Anilla szenvedélye a hosszútávú túrázás, legközelebb északra készül

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

– Mikor kezdett érdekelni a túrázás?

– Mintegy négy évvel ezelőtt kezdődött minden. Elsőként az El Camino volt az, ami felkeltette a figyelmemet, azt teljesítettem, azóta pedig minden évben volt egy hosszabb túrám. Így jutottam el végül a Kéktúráig is.

– Miért döntöttél úgy, hogy teljesíted az Országos Kéktúrát és milyen élményekkel gazdagodtál?

Ez a leghíresebb túra Magyarországon és mindenképp szerettem volna egyben végig csinálni, nem szakaszosan. Az egész 2550 kilométer hosszú és sikerült 72 nap alatt teljesítenem. Budapestről Hármashatár-hegytől indultam el és kelet felé mentem. Elég sok tájegységen túráztam, de a legjobban a Zempléni-hegység, a Gemenci-erdő, valamint a Balaton-felvidék és az Őrség ragadott magával. Természetesen a Mátra és környéke is nagyon tetszett, de ez már ismerős környék volt. Rengeteg élménnyel gazdagodtam az utam során, szinte minden tájegységet láttam hazánkban. Sok kisebb településen haladtam át, sok emberrel találkoztam és mindennap más vidéken voltam. Olyan akadt, hogy egyedül sátoroztam az erdőben, de a településeken is élmény volt végigsétálni, megismerni azokat és kipróbálni például a helyi gasztronómiát.

Természetvédelmi területeken is átvezet az Országos Kéktúra útvonala
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

– Korábban már az El Camino-t is végigjártad...

– Igen. Ez volt az első hosszabb túrám és ugye ez a leghíresebb. Elhatároztam, hogy amennyiben lesz időm és elegendő bátorságom hozzá, akkor teljesítem. Ez 779 kilométer volt, amelyet három hét alatt jártam meg és meghatározó élmény volt a számomra, hiszen ekkortól kezdett el jobban érdekelni a túrázás. Ez egyébként viszonylag könnyen teljesíthető volt.

Több száz kilométeres túraútvonalakat választ

– Milyen túrákon jártál már?

– Az elmúlt években több, hosszabb túrát is sikerült teljesítenem. Az El Camino után a Magyar Zarándokút következett, amely 431 kilométer volt. Ezután szerettem volna mindenképp külföldön is túrázni, így végig jártam Svédországban a 443 kilométeres Kungsleden túrát, ezt pedig a holland Pieterpad követte, amely 498 kilométer volt. Mindegyiket nagyon élveztem, Svédországot például a természet miatt, míg Hollandiát a városok miatt. A két magyar pedig egyértelműen közel állt hozzám, hiszen hazai pálya volt. Az interneten is rendszeresen beszámoltam mindenről, amiről csak tudtam. Nagyon jól esett, hogy sokan szurkoltak nekem. Hamarosan lesznek majd videók is, de a tervek szerint egy film is fog készülni az Országos Kéktúráról, valamint az ott szerzett élményeiről és tapasztalataimról. Abban már biztos vagyok, hogy valamilyen északi országba fogok utazni, ugyanis nagyon közel állnak hozzám. Azt is eldöntöttem továbbá, hogy téli túra lesz, de konkrétum még nincs.

Könnyű a mozgásforma, alig ismert helyekre is eljuthatunk

– Miért ajánlod másoknak a túrázást?

– A belföldi utakat például azért is javaslom, mert az ország olyan részeit is megismerhetjük, amelyeken esetleg még nem jártunk, hiába van Magyarországon. Maga a túrázás pedig egy viszonylag könnyű mozgásforma, kikapcsol és mindenki számára elérhető. Emellett jó érzés a természetben időt tölteni, nagyon feltudja az ember tölteni akár egy pár napos túra is.

– Szerinted hogyan lehetne környezettudatosabban élni az embereknek és közelebb kerülni a természethez?

– Azt gondolom, akkor a legkönnyebb kapcsolódni a természethez, ha elmegyünk oda. Éppen ezért lehet jó módszer például a túrázás, hiszen akkor közelebbről is megismerhetik az ott lévő élő- és növényvilágot, így egyszerűbb talán természetvédelemre buzdítani az embereket. Ez mindenképp az első lépés afelé, hogy formálják a világot. Érdemes apróbb változtatásokat bevezetni az életünkben, így például többet gyalogolni, biciklizni, vagy kevesebb húst enni.

Északi országba készül, kutatással is foglalkozik majd

– Úgy tudom, fenntartható kommunikációt tanultál.

– Igen. Először Budapesten tanultam, majd Svédországban szereztem meg a mester diplomámat, amely után haza jöttem, hogy itthon doktoráljak. Az elkövetkezendő időszakban pedig újabb izgalmak várnak rám, ugyanis részt veszek egy külföldi csere programban, így januártól egy varázslatos északi országban fogok élni egy fél évet, ahol kutatással és természetvédelemmel is foglalkozok majd.

– Hogyan tudod összeegyeztetni a magánéletet a munkát és a túrázást?

– Mindig megtalálom a módját annak, hogy ezeket összehangoljam. A párom pedig mindenben támogat. Az Országos Kéktúra során is meglátogatott például néhányszor.

– Mik a terveid?

– Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem csinálom a doktori képzést, de mellette oktatok is. Az iskola még két évig tart, így az elkövetkezendő időszakban ez élvez prioritást az életemben, de természetesen igyekszem a tanulás és a munka mellett minél többet utazni főleg Európában is világot látni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában