Veszély

2023.08.23. 11:20

Ne vezess papucsban! A nógrádi autósoknak is érdemes kikapcsolni a strandüzemmódot!

A vakáció ideje alatt, sőt, egy átlagos nyári hétköznapon is sokan vannak, akik strandpapuccsal a lábukon ülnek a volán mögé, bele sem gondolva abba, milyen komoly veszélynek teszik ki magukat és a közlekedés többi szereplőjét is...

Angyal Eszter

– Tombol a nyár, aki teheti a strandon és a vízpartokon tölti az időt. Ezekhez eljutni néha csupán néhány  percet vesz igénybe, de a közúti közlekedés biztonsági szakértői e rövid utazások veszélyeire is figyelmeztetnek, különösen a vezetők figyelmének lazulása miatt. Ugyanis a balesetek nagy hányada az elindulás utáni percekben következik be. Számos tipikus nyári szokást el kell kerülni, hogy ezt a kockázatot csökkentsük – fogalmaz weboldalán az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság

Bizonyára a Nógrád vármegyében élők között is vannak, akik elkövetnek a forró nyári napokon bizonyos vezetés közbeni bakikat, amikkel nem gyakran komoly balesethelyzetekbe sodorhatják magukat. Elkerülve ezeket viszont sokkal gondtalanabb lehet a nyári vezetés, mind az adott sofőr, mind pedig a közlekedés többi résztvevőjének szempontjából. Hét hasznos tippet adtak a szakemberek, amiket a legfontosabb lenne minden autósnak betartani!

Sem strandpapucs, sem  fürdőruha!

– A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére, az be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a gépkocsi vezetőjét a megfelelő reagálásban. A legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után, a balesetveszély miatt – kezdi a felsorolást a kreszvaltozas.hu-n az Országos Balesetmegelőzési Bizottság. 

Hozzátették, a járművezetőknek mindig olyan lábbelit kell viselniük, amelyben megfelelően tudnak vezetni. Meztelen felsőtesttel való vezetés során (az Európai gépjármű Bizottság Alapítványa szerint a járművezetők 25 %-a a nyaralóhelyeken nyáron így vezet) a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt, emellett az sem mellékes, hogy könnyebb egy polót kimosni, mint ősszel kárpitot tisztíttatni – javasolják.

Az utasok száma feleljen meg az ülések számának!

Még ha az utazás távolsága csupán néhány kilométerre is tehető, az ülések számánál több embert szállítani nem csak szabálytalan, hanem veszélyes is, hiszen a többlet utasnak nem jut biztonsági öv, vagy a gyermekek esetében gyermekbiztonsági rendszer.

A járművezetőknek szükségük van megfelelő mennyiségű folyadékra is!

– Bár kimondottan nem tiltott, vezetés közben az étkezés és az ital fogyasztás, az néha a figyelem elterelődését okozza. Természetesen az fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, amikor a hőmérséklet magas – írják a közleményben. 

Egy tanulmányra hivatkozva – mely azt mutatta ki, hogy a súlyosan szomjas gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztó járművezető –, azt is hozzátették, hogy az a legjobb, ha a sofőr indulás előtt, és az utazás alatt is rendszeresen iszik vizet, emellett az olyan vezetőt segítő eszközök, mint például a fáradtság érzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és javasolják, hogy mikor szükséges szünetet tartani.

vezetés, sofőr, hangerő, autó
Érdemes a hangerővel csínján bánni, hogy meghalljuk a közeledő, megkülönböztető jelzést használó járműveket adott esetben
Forrás: Shutterstock

A nem megfelelő testtartás!

– Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét vagy kilógatja a kezét a gépkocsi ablakán, pedig ezt el kell kerülni – húzták alá, s azt is megmagyarázták, hogy miért: – Először azért, mert csökkenti a járművezérlő képességet a gépkocsi irányítására, mivel nincs mindkét keze a  kormánykeréken. Másodszor azért, mert  ütközés esetén súlyos sérülés következhet be. Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik  a műszerfalra. Ilyenkor baleset esetén az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megvédeni az utast, hanem testi sérülést is okozhat.

Strandtörölköző, napszemüveg, fényvédő … és vezetői engedély!

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy bár mindenki lazán szeret utazni, azért ügyelni kell arra, hogy mindig a sofőrnél legyenek a személyazonosító okmányok, valamint nyilván az autó forgalmi engedélye is. A legtöbb európai országban, ha valaki vezetői engedély nélkül vezet, az büntetést von maga után.

Fordítson elég időt arra, hogy megtalálja a legjobb parkolóhelyet!

– A parkolás közvetlenül a strand közelében néha rémálom lehet, de próbálja meg nem felidegesítenie magát. Ne feledje, hogy a kürtöt csak a baleset megakadályozására használhatja, nem pedig a bosszúsága jelzésére. Mindig győződjön meg arról, hogy arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet – emelték ki a parkolásra vonatkozó szabályokat. 

Végül, de nem utolsó sorban: nyári slágerek és hangerő

Sajnos vannak, akik nagyon magas hangerőre tekerve hallgatnak zenét az autójukban, sőt, akár még erősítő berendezéseket is beszereltetnek az autójukba a még jobb hangzás érdekében, azonban ezzel azt kockáztatják, hogy nem hallanak meg más hangokat, mint amilyen például egy mentő-, egy tűzoltó-, vagy épp egy rendőrautó szirénája, vagy esetleg egy másik jármű kürtje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában