Kötelezők

2023.07.28. 07:42

Tippek a határt átlépő nógrádi autósoknak: mikre lehetnek kíváncsiak a külföldi zsaruk?

Ha külföldre utazunk, mindig kérdésként merül fel, hogy az adott ország rendőrei majd milyen iratokat és milyen kötelező tartozékokat kérhetnek számon rajtunk, ha az autós utazást választjuk. Soroljuk a legjellemzőbbeket!

Angyal Eszter

Az elakadásjelző háromszög és a láthatósági mellény mindhol kötelezőt tartozékok

Forrás: Shutterstock

Mit kérhet a rendőr külföldön az autóstól és az utastól? – ez a kérdés sokunkban felmerül mielőtt útnak indulunk egy-egy idegen országba, főként ha ezt saját járművünkkel, vagy céges autónkkal, sofőrként, vagy épp utasként tesszük. Nyilván a hivatásos sofőrök előnyben vannak az ilyen információkat illetően, de egy olyannak, aki ritkábban utazik külföldre, komoly fejtörést tud okozni ez a kérdéskör.

autó, iratok, ellenőrzés, határellenőrzés, okmányok
Érvényes forgalmi engedély, jogosítvány, úti okmány minden esetben legyen nálunk, sőt, a zöld kártya, vagy adott esetben határbiztosítás is szükséges lehet
Forrás:  Shutterstock

– Elképzelhető, hogy a külföldi autós nyaralás alatt senki sem kérdezi, jogosultak vagyunk-e például vezetni a céges autót, vagy nem ellenőrzik, hogy megvan-e a kötelező biztosítás, vagy a láthatósági mellény. Azonban, ha mégis terítékre kerül a téma egy közúti ellenőrzésen, vagy egy balesetnél, akkor bizony komoly büntetésre is számíthat, aki nem készült fel az adott országban elvárt okmányok és kötelező tartozékok témájában. Alapvető, hogy az érvényes forgalmi engedély, jogosítvány, úti okmány minden esetben legyen a sofőrnél, viszont például a zöld kártyának hívott kötelező felelősségbiztosítási igazolás helyett célországtól függően előfordulhat, hogy határbiztosítást kérnek az autóstól – írják az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) által működtetett www.kreszvaltozas.hu weboldalon.

Az alábbiakat kötelező tartozékként kell az autónkban tartani:

  • Fényvisszaverő mellény (utasonként, az utastérben elhelyezve)
  • Elakadásjelző háromszög
  • Szonda (kötelező Franciaországban)
  • Elsősegély-készlet
  • Izzókészlet – (egyes országokban kötelező)

A kötelező tartozékok listája természetesen országonként változhat, de a fent felsoroltakat egyik külföldi területre utazva, illetve még belföldön sem érdemes kifelejteni az autóból. 

Meglepő módon a kézi tűzoltó készülék a következő országokban kötelező: 

  • Észtország, Belgium, Bulgária, Görögország, Horvátország (cégautóknál kötelező!)
  • Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta (bérautókban kötelező)
  • Norvégia, Románia, Svédország (csak buszok esetén kötelező).

A szakemberek tehát azt javasolják, hogy az utazónál az útlevél vagy személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély, a kötelező biztosítás meglétét igazoló „zöld kártya” (ez lekérhető utazás előtt a biztosítótól, aki vagy kiküldi postán, vagy nyomtatható változatban elektronikusan) mindenképpen legyen ott. Ahol kell, ott szükséges a határbiztosítás, céges autó esetén határátlépési engedély megléte, valamint utas biztosítás, és ha van akkor a casco biztosítás meglétét igazoló irat is legyen kéznél.

Zöld kártya a legtöbb országban elengedhetetlen

– Az úgynevezett zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, amelyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. Külföldön éppúgy, mint belföldön, szükség van az autó érvényes biztosítási igazolására, amelyet a vezető köteles magánál tartani, legyen az lízingelt autó vagy saját gépkocsi. Céges autóknál a flottamanagertől vagy a vállalati járműveket kezelő kollégától kell elkérni – húzták alá.

A tűzoltó készülék is több országban kötelező tartozék, noha minden esetben érdemes az autónkban tartani
A tűzoltó készülék is több országban kötelező tartozék, noha minden esetben érdemes az autónkban tartani
Forrás: www.kreszvaltozas.hu

Utóbbihoz kapcsolódva jó tanácsként hozzátették, hogy legalább az utazás előtt egy héttel érdemes jelezni az ügyben illetékesnek, hogy az indulás napjára biztosan rendelkezésre álljon az okirat. Ehhez kapcsolódóan arra is felhívták a figyelmet, hogy a zöld kártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetét, ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a listában, akkor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötni.

Lízingelt céges kocsihoz határátlépési engedélyre van szükség

– Aki az EU-n kívülre autózik lízingelt járművel, annak szüksége lesz egy igazolásra arról, hogy jogosan használja a járművet. Ennek formája a különböző flottakezelőknél eltérő lehet. Az engedélyben az alapadatokat kell megadni: az autó használó nevét, úti okmány számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, céges autónál a cégszerű aláírást, és azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja. Érdemes az utazási szándékot a flottakezelőnek jó előre jelezni, hogy időben elkészüljenek a szükséges iratok – részletezik a kreszvaltozas.hu weboldalon található közleményben a rendőrök.

Nyáron a nógrádiak közül is sokan indulnak el autóval a jól megérdemelt vakációjukra, ennek pedig szerves része, hogy jócskán megpakolják csomagokkal a járművet. Ahhoz, hogy épségben célt érjenek, fontos néhány pakolási alapszabály betartása is, melyet korábbi cikkünkben gyűjtöttünk össze:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában