Pakolási kisokos

2023.07.24. 13:42

Nyaralni induló nógrádi autós! Te tudod, hogy hogyan kell okosan pakolni az autódban?!

Sokan indulnak el nyáron a saját autójukkal a jól megérdemelt nyári pihenésükre, ennek pedig szerves része, hogy jócskán megpakolják csomagokkal a járművet. Ahhoz, hogy épségben célt érjenek, fontos néhány pakolási alapszabály betartása.

Angyal Eszter

Sokan hagyják a nyár második felére a vakációjukat, az utazáshoz pedig sok esetben a saját autójukat választják. Legyen szó akár belföldi, akár külföldi útról, az szinte biztos, hogy alaposan megpakolt kocsikkal indulnak neki a nyaralásnak. Ahhoz azonban, hogy a csomag és az utazók is épségben célhoz érjenek, érdemes az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által javasolt pakolási alapszabályokat betartani.  

– Számos baleseti fotón megfigyelhető, hogy a balesetet szenvedett járművekből a táskák, csomagok szóródnak ki a helyszín jó 10 méteres sugarában. A rögzítetlen vagy helytelenül pakolt csomagok egy baleset esetén komoly sérüléseket tudnak okozni az utasoknak, de ez akár egy erősebb fékezéskor is megtörténhet. A tömegének sokszorosával előrevágódó csomag könnyen sérülést okozhat – írják a kreszvaltozas.hu weboldalon megjelentetett közleményükben.

Tételezzünk fel egy nyugodt autópályatempós haladást, amikor például a követett autó egy defekt miatt váratlanul irányíthatatlanná válik. Teljes erőből fékezni kell ebben a helyzetben, és ugyanebben a pillanatban a hátsó ülésre tett húszkilós táska megindul előre, és 50 km/órás sebességnél a tömegének a negyvenszeresével tör az elöl ülők felé. Kiszámolva ez 800 kg. Ennek pontos értéke a röppálya hosszától is függ, de az biztos, hogy ez a szám egy elég jó közelítés.

– tették hozzá. A szakemberek szerint az egyik legfontosabb alapszabály pakolásnál a sorrendiség. Alulra tehát a nehéz és nagy méretű csomagokat kell tenni, feljebb pedig a könnyebbeket és kisebbeket. Sedan kivitelezésű kocsik esetében a csomagok zárt csomagtartóban vannak, csak extrém esetben törhetnek be előre az utastérbe – például tömör, nehéz szállítmány esetén. Kombiknál és egyterűeknél viszont a hátsó üléssor rögzítését sajnos jóval könnyebben áttörheti egy-egy nehezebb bőrönd, így ezeket érdemes csomagrögzítő hálóval is fixálni.

A csak össze-vissza behányt holmi is megsérülhet, még balesetmentes úton is
A csak össze-vissza behányt holmi is megsérülhet, még balesetmentes úton is 
Forrás: kreszvaltozas.hu

– A kombikkal utazók gyakran a kalaptartó magasságán túl pakolnak. A csomagrögzítő háló vagy rács ekkor is hasznos lehet, mert baleset esetén bármi - még egy esernyő is -, el tud szabadulni és önálló életre kelhet. Ha más nincs, akkor a gumipók is segít a magasra rakott csomagok rögzítésében. Aki kerékpárt visz az autó egybenyitott utas- és csomagterében, az is nagyon ügyeljen a biztonságos rögzítésre! Félig lehajtott hátsó ülésen kerékpár mellett, ha lehet, kerülni kell utas elhelyezését, hiszen a bringa merev fém alkatrészei egy esetleges oldalütközés esetén súlyos sérüléseket okozhatnak még egy kisebb energiájú ütközés esetén is – hívták fel a figyelmet.

Töréstesztek is igazolják a helytelenül szállított csomagok veszélyességét baleset esetén
Töréstesztek is igazolják a helytelenül szállított csomagok veszélyességét baleset esetén
Forrás: kreszvaltozas.hu

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága azt javasolja továbbá, ha nem pakoljuk teljesen tele a csomagtartót, akkor semmiképpen sem középre tegyük a táskákat, egyebeket, hanem toljuk inkább az üléstámlához és két oldalra. Mint írják, nagyon szerencsétlen esetben még kisebb súlyú tárgyak is tudnak halálos sérülést okozni, mint például egy kulcscsomó, ezért az utastérbe lerakott tárgyakra is figyelni kell!

Bár sokan idegenkednek tőle, de a hátsó ülés helyett jobb az ülés előtti lábtérbe a padlóra tenni a vinni valót, vagy a biztonsági övvel rögzíteni. Kombi és egyterű autók a hátsó üléssorainál minden esetben – még üresen is – kapcsoljuk be a biztonsági övet. Baleset esetén egy helyéről kirepülő üléssor komoly károkat tud tenni a bent ülőkben

– húzták alá a szakemberek.

Ahhoz pedig, hogy a nyaralás idejére itthon hagyott ingatlanunk és ingóságaink, valamint a magunkkal vitt értékeink is biztonságban legyenek, érdemes megfogadni a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

Korábban a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság a nyári szünidő kapcsán adott – főként a fiataloknak szóló – tanácsokat a felhőtlen nyári szünet érdekében:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában