Hírösszefoglaló

2023.08.01. 21:19

A nap legfontosabb salgótarjáni hírei egy helyen – 2023. augusztus 1.

Augusztus első napja is eseményekben dúskált a megyeszékhelyen. Mutatjuk, mi minden történt kedden Salgótarjánban reggeltől estig.

Veres Edina

Íme a tippek, hogy a salgótarjáni kertekben is virítson a leander

A leanderek a megyeszékhely lakói körében is méltán kedvelt dézsás dísznövények. Ápolásuknak megvannak a maga fortélyai, amelyeket portálunkkal a salgótarjáni kertész, Marczinek András osztott meg, ez alkalommal egy podcast formájában.

A bohócdoktorok salgótarjáni vizitjeit támogatják a jótékonysági futás résztvevői 

Idén szeptember 9-én, szombaton húzhatnak futó cipőt a SalGO jótékonysági akadályfutó verseny résztvevői. A sportrendezvény szervezője, a salgótarjáni Palóc Roham Egyesület idén is egy nemes ügy számára ajánlja fel a próbatétel bevételét. Az idén támogatott csoport nem más, mint a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, amely szervezet a közösségi oldalán már egy videót is megosztott arról, hogy mennyire készülnek a versenyre. A cél nem más, mint hogy a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház gyermekosztályán egy éven át vizitet tartsanak a piros orrú, fehér köpenyt viselő nevettetők.

Köd öleli át a salgói várat a fotóriporter képein

Komka Péternek, az MTI nógrádi fotóriporterének fantáziáját ismét megihlette szűkebb hazánk egyik legikonikusabb vára. A Magyar Sajtófotó Pályázaton többször is elismert fotós ez alkalommal drónfelvételén örökítette meg a köddel körbevett Salgó várát.

Régi slágert gondolt újra Gáspár Győző

Nem mindennapi videót posztolt Gáspár Győző a TikTok-csatornáján. A salgótarjáni születésű showman a Romantic zenekar Vágyom rád! Című, 22 éves slágerét énekelte, méghozzá rendhagyó módon. 

Élményekkel is gazdagodhattak a külföldi szakmai gyakorlat során salgótarjáni diákok

Spanyolországban teljesítette a szakmai gyakorlatát a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium hat diákja. A salgótarjáni oktatási intézmény közösségi oldalán számolt be arról, hogy a tudásuk bővítése mellett a fiataloknak azért maradt ideje arra is, hogy élményekkel is gazdagodjanak.

Salgótarjánban segíthetnek véradással az önkéntes donorok

Szerdán Salgótarjánban várja a Magyar Vöröskereszt Nógrád megyei szervezete a segíteni vágyókat. Az önkéntes véradók augusztus 2-án, 13 óra 30 perctől 15 óráig a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban válhatnak karjukat nyújtva donorrá.

E hónap végéig kell meghosszabbítaniuk a lejáró határozatokat a salgótarjáni diákok szüleinek 

Fontos határidőre hívta fel a figyelmet a napokban a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolája. Az oktatási intézmény közösségi oldalán osztotta meg a tájékoztatást, amely szerint a megyeszékhely önkormányzata a 2023/2024-es tanévben is biztosítja az arra jogosult gyerekek részére az ingyenes étkezést, illetve a díjmentes helyi járat bérletet. Mindennek feltétele, hogy az érintettek esetében a gyermekvédelmi kedvezmény szeptember 1-én érvényes legyen. Az iskola posztjában arra kérte a szülőket, hogy az augusztus végén lejáró határozatokat a nyári szünet ideje alatt, azaz legkésőbb augusztus végéig, hosszabbítsák meg. A kézhez kapott új dokumentumok másolati példányát az iskola gazdasági irodáján kell leadni, az intézményben az eredeti határozatok fénymásolására nem lesz lehetőség. 

A helyi strand helyett más csobbanási lehetőséget részesítenek előnyben a salgótarjániak

A nyári meleg sokakat csábít a strandokra, legyen szó akár élővízről, vagy a medencék kínálta hűsölési lehetőségről. Portálunk annak járt utána, hogy mennyire népszerű a salgótarjáni lakosok körében a helyi Tó-strand. Nem volt könnyű választ kapni a járókelőktől, ugyanis sokan csak legyintettek a Beszterce-lakótelep szomszédságában található egy medencés strandra, de akadtak akik kinevették vagy épp válaszra sem méltatták a felvetést.

Sikeres rajtot vettek Salgótarjánban a szabadtéri színházi előadások

Két előadás is lezajlott a Zenthe Ferenc Színház szabadtéri színpadán. A salgótarjáni teátrum közösségi oldalán számolt be arról, hogy a Toyota Salgótarján-Zenthe Nyár nevű programsorozat nyitányát jelentő vígjátékot, azaz a Buborékok című darabot vastaps zárta. A bejegyzésből pedig az is kiderült, hogy a második előadás, azaz az Apácák című musical szintén sikert aratott a közönség körében. 

Tanácsokkal látta el a sofőröket a nyári időszakot illetően a salgótarjáni szerviz vezetője

Hogyan érdemes felkészülni a vezetésre a nyári időszakban? Mire kell ügyelni az autó műszaki állapotát illetően, és mire a saját felkészültségünk tekintetében? E kérdésekre részletesen kifejtett választ ad egy salgótarjáni szerviz vezetője, Tolmácsi Erik, aki a HírFM és a Nool.hu közös műsorában emellett a kétkerekű járművek felkészítésében szerzett tapasztalatairól is beszámolt. 

Salgótarjáni családoknak is segítséget nyújt az infláció letörésének érdekében tett lépés

Az infláció letörésének érdekében életbe lépett lépések híre bejárta az országos sajtót, és természetesen a Nool.hu is beszámolt róla. Ahogy azt portálunk megírta, az Origo cikke szerint a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke a korábbi 10-ről 15 százalékra emelkedett, és a legfontosabb élelmiszerek is bekerültek azok közé a termékek közé, amelyeket a boltoknak kötelezően le kell árazniuk. Mindez természetesen a megyeszékhelyen működő üzleteket is érinteni fogja. A magyar – és így a salgótarjáni – családok számára számottevő segítséget jelentő döntésekkel kapcsolatban Becsó Zsolt, a vármegye 1. számú választókerületének fideszes képviselője is posztolt. Mint írta, a kötelező akciózás mértékének növelése a korábban megszokott árstopos termékekre is ki fog terjedni.

Salgótarjáni sofőröknek is szól a tanács: sose ülj ittasan volán mögé! 

A Forró nyomon című podcast-sorozatunkban e héten is izgalmas témákat érintett kolléganőnk, Nagy Orsolya, akinek ez alkalommal Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője volt a beszélgetőpartnere. Szó esett bűncselekményekről és közúti balesetekről, de egy, a salgótarjáni sofőrök számára is megszívlelendő témát is érintettek. Ez utóbbi esetében azt részletezték, hogy mi miatt veszélyes ittasan volán mögé ülni. 

Karbantartási és felújítási munkák zajlanak nyáron a Salgótarjáni Tankerületi Központ intézményeiben

A Salgótarjáni Tankerületi Központ nagy gondot fordít a fenntartásában működő intézmények nyári karbantartására. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a leghosszabb ideig tartó szünidő alatt közel 120 millió forintot fordítanak a felújítási munkálatokra. A nyári karbantartások kisebb-nagyobb mértékben minden, a tankerületi központ vagyonkezelésében lévő iskolát és kollégiumot érintenek. Ezek mellett természetesen nagyobb volumenű fejlesztési projektek is zajlanak ez idő tájt. Így például a salgótarjáni Illyés Gyuláné EGYMI autista óvodai csoportjai számára valósítanak meg férőhelybővítést 5,7 millió forintból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában