Jótékonyság

2023.08.07. 13:55

A jótékonysági hangverseny bevételéből várótermet alakítanak ki a salgótarjáni kórházban

Nem mindennapi összefogásnak köszönhetően alakítanak ki várótermet a salgótarjáni kórház gyermek-szakorvosi rendelőjénél. A cél érdekében életre hívott jótékonysági hangverseny kitűnő jelképe annak a bizalomnak, ami az orvos és a beteg között kialakul.

Gulyás Edina

Előreláthatólag augusztus 20-a után készül el a váróterem

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Gyurkó Péter

A végéhez közeledik az a beruházás a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban, amely több szempontból is különleges. A megszokottól eltérően, a gyermekosztály alagsorában épülő gyermek-szakorvosi és sürgősségi rendelő váróterme nem pályázati támogatásból és nem is önkormányzati forrásból valósul meg. Az teljes egészében példaértékű civil összefogás eredménye. Így nem volt szükség közbeszerzési eljárásra, nem volt alapkőletétel, a kivitelezés időben, kiváló minőségben készül, mindenki becsülettel teszi a dolgát.

– Egy jó ügy érdekében kovácsolódott össze a közösség, ahol mindenki büszke lehet magára, aki részt vett a kezdeményezés megvalósításában – fogalmazott dr. Szabó Attila, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház gyermekosztályának a vezetője. Mint mondta: egy régi vágyukat teljesítettek a váróterem kialakításával, ugyanis már korábban is szerették volna elérni, hogy a gyerekek a szülőkkel ne a folyosón, székeken ülve várakozzanak, hanem ennél komfortosabb körülményeket teremtsenek a számukra.

– A Gyermekekért Alapítványt 1982-ben hívta életre Bercsényi Lajos, a kórház korábbi főigazgatója. Az elmúlt években annak segítségével nagyon sok fejlesztést meg tudtunk valósítani a gyermekosztályon. Különféle hasznos eszközöket vásároltunk, de az is előfordult, hogy az itt dolgozók továbbképzéseit is támogatta az alapítvány – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos. – Megfogalmazódott az ötlet, hogy a váróterem kialakításához szükséges források előteremtésére az alapítvány szervez egy jótékonysági koncertet. 

Hozzátetette: a hangversenyeknek korábbi munkahelyén, Kiskunlacházán nagy hagyománya volt, számos kitűzött célt sikerült már támogatni ezáltal. Innen jött a gondolat, hogy Salgótarjánban is hasonló kezdeményezést valósítsanak meg. És, hogy miért a zene? Erre dr. Szabó Attila a következő választ adta: – Egy ideje gitározok, ezért kézenfekvő volt, hogy a muzsika köré szerveződjön a jótékonysági est. Egy koraszülött, ma már 9 éves kisfiúval közösen adtuk elő a produkciónkat, ami elsőre tökéletesen sikerült. Ez jellemző volt az egész folyamatra, az ötlet megszületésétől a kivitelezés végéig minden gördülékenyen zajlott – fogalmazott. 

Összeálltak a fellépők, a helyszínt és a hangosítást ingyen biztosította a város rendezvényszervező cége, a kórház dolgozói és családtagjai örömmel vették meg a támogatói jegyeket és megtelt a József Attila Művelődési Központ. A műsor mindenki tetszését elnyerte. Voltak, akik nem pénzbeni hozzájárulással, hanem anyagokkal és munkával támogatták a jó ügyet. 

– A váróterem kialakításához szükséges alapanyagok egy részét helyi vállalkozók ajánlották fel, a kórház műszaki osztályán dolgozó karbantartók a kivitelezésben vállaltak feladatot. A közös cél és az a nagyszerű érzés, hogy tevőlegesen is részt tudtunk vállalni a megvalósításban, összekovácsolta az osztály dolgozóit is – hangsúlyozta dr. Szabó Attila, aki azt is elárult, hogy a közel hatmillió forintos beruházás közeledik a vége felé. Előreláthatólag augusztus 20-a után elkészül a váróterem, amit majd birtokba is vehetnek a beteg gyerekek és a szüleik. 

– Úgy vélem, hogy ez a projekt igazi sikertörténet, hiszen megtapasztalhattuk az összetartás erejét, azt, hogy egy civil szervezet miként folyik bele a társadalom szövetébe. A koraszülött kisfiúval való közös fellépés pedig a legjobb jelképe annak a bizalomnak, ami orvos és beteg között kialakul – húzta alá a főorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában