Elismerések

2023.06.28. 21:21

Több mint harminc elismerés talált gazdára Semmelweis-nap alkalmából Salgótarjánban (fotók)

Az egészségügyben és az egészségügyért dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából szerdán a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban. Az eseményen összesen több mint harminc elismerést adtak át, köztük a Kórház Kiváló Ápolója címet, illetve a Dr. Noskó Károly Emlékdíjat is.

Veres Edina

Az egészségügyi dolgozók áldozatkész munkáját ünnepelték

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az egészségügyi dolgozók áldozatkész munkáját ünnepelték szerdán a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház ebédlőjében tartott Semmelweis-napi ünnepségen.

Az egészségügy működésének alapja a betegek megsegítése

A rendezvény során elsőként dr. Szabó Géza, a kórház főigazgatója szólt az egybegyűltekhez. Mint fogalmazott: a Semmelweis-nap ráirányítja a figyelmet a magyar egészségügyre, illetve azokra az emberekre, akik áldozatot hoznak és energiát, fáradságot nem kímélve látják el a rászorulókat, a betegeket.

– Lényegében az egészségügy működésének alapvető tényezője a hozzánk fordulók megsegítése és ezt soha, semmilyen körülmények között nem szabad elfelejteni. Most ünneplünk és egy kis számadást is végzünk magunkban, hogy mi is történt az elmúlt egy évben, mi az, amit napjainkban Semmelweis Ignác, és az ő szellemisége számunkra nyújt. Elsősorban talán a folyamatos innováció, a fásultság és a kiégés elkerülésének technikái, valamint a jövőbe vetett bizalom és a feltétlen elszántság mindaz, amivel abban az esetben, ha kellően magas erkölcsiséggel és szakmai tudással végezzük, nyugodtan a legnemesebb hivatásnak nevezhetjük a miénket. Ez az, ami a napjainkat átjárja, és erre mindig kell, szabad és érdemes is gondolni, hiszen ez talán megvédhet a nehéz időszakokban a fásultság gondolatától, érzésétől – mutatott rá dr. Szabó Géza, aki ezután szót ejtett arról is, hogy tavaly ismét egy jelentős lépést tett a kórház, és azzal együtt szűkebb hazánk egészségügye is. 

A főigazgató szavainak magyarázataként hozzáfűzte: Salgótarjánban a közelmúltban átadott onkológiai központtal kialakult egy korábban nem elérhető ellátás, egy struktúra, amit csapatmunkával működtetnek. Dr. Szabó Géza úgy véli, hogy a következő hónapok tekintetében szintén egy fontos fejlődés lehetősége áll előttük, amit megpróbálnak majd a lehető legjobban kiaknázni. Ez nem más lesz, mint az endovasculáris labor beindítása. A főigazgató ünnepi köszöntőjének zárásaként elárulta: bízik benne, hogy az idei év hátralévő része szintén nagy sikert és előrelépést hoz majd a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórháznak, valamint azt is kiemelte, hogy a magyar egészségügynek nagy szüksége van a Semmelweis-napon ünnepeltek munkájára.

Az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését kiemelten kezeli a kormányzat

Ezután Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Úgy fogalmazott: minden embernek, családnak, de egy országnak és nemzetnek is vannak piros betűs napjai. Ez utóbbiak közé tartoznak a vallási és a nemzeti ünnepek, továbbá e sorba illeszkednek az ágazati ünnepnapok is. Így például július 1-je is, a magyar egészségügy napja.

– Ilyenkor érdemes megállni egy kicsit, köszönetet mondani az egészségügyben tevékenykedőknek az áldozatos munkájukért és kicsit visszatekinteni is. Vannak megoldásra váró, előttünk tornyosuló problémák, ugyanakkor vannak sikereink és eredményeink is, amelyekből erőt meríthetünk – hangsúlyozta Becsó Zsolt, aki az elmúlt 10-12 évben az egészségügy területén bekövetkezett változásokat is megosztotta a Semmelweis-napi ünnepség résztvevőivel. Hozzátette: véleménye szerint 2010 óta az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését kiemelten kezeli a kormányzat.

– A legnagyobb arányú bérnövekedés az egészségügyi ágazatban volt, hiszen 2010 óta több mint 2,5-szeresére nőtt az egészségügyi költségvetés, ami 3200 milliárd forint lesz. Többéves béremelési programot indítottunk 2016-ban az ápolóknak, az orvosoknak, a szakgyógyszerészeknek és a mentőknek, majd három évre rá a kormány döntése értelmében a védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek. Ennek következtében hozzávetőleg a 81 ezer szakdolgozó mellett 4900 védőnőt is megillet majd a béremelés – mutatott rá az országgyűlési képviselő, aki arra is kitért, hogy július 1-től – tehát néhány nap múlva – a védőnői ellátás a kórházak hatáskörébe kerül, aminek köszönhetően az egészségügyi ellátórendszer szerves részévé válik. 

Becsó Zsolt felsorolásában elhangzott továbbá, hogy az orvosok átlagbére 2010 és 2020 között 2,5- szeresére nőtt, 2021 év első hónapjától pedig átütő erejű béremelést kaptak az orvosok, amelynek utolsó lépcsője januárban volt. Hozzátette: az orvosok mellett az ápolóknál is jelentős béremelési program zajlik, így júliustól 18 százalékkal növekedik majd a bérük, és ugyanilyen volumenű bérfejlesztésre számíthatnak az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók is.

Kifejtette továbbá, hogy a kormány – a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére – 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben tevékenykedők idei alapbéremelésére, amely csaknem 84 ezer ember érint. A honatya emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány tervei szerint a béremelés 2024 márciusában is folytatódik majd.

Semmelweis Ignác csak az utókortól kaphatta meg az őt illető elismerést

Becsó Zsolt a lezajlott infrastrukturális egészségügyi fejlesztésekről is beszélt az ünnepségen. Rámutatott, hogy vidéken 500 milliárdos kórházfejlesztés zajlott le, amely tartalmazza a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház onkológiai központjának kialakítására fordított 18 milliárd forintot is, amely a Modern Városok Program keretén belül állt rendelkezésre. Az országgyűlési képviselő végül szót ejtett a népegészségügyi mutatók javulásáról, illetve a február 1-jével bevezetett új, egységes ügyeleti rendszerről is, amely a tervek szerint jövő év elejére – Budapest kivételével – az egész országban az eddigieknél jobb ellátást biztosít majd a betegeknek.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere szintén köszönetet mondott mindazoknak, akik hivatásként választották a gyógyítást.

– Tudjuk, hogy nehéz ezt a hivatást űzni. Hosszúak az ügyeleti órák, ráadásul, ha még azt követően is maradni kell, akkor az már szinte fájdalmas, de önök mindennek eleget tesznek – méltatta az egészségügyi dolgozókat a polgármester.

Ezután dr. Landherr László, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke, a salgótarjáni onkológiai központ szakmai vezetője beszélt Semmelweis Ignác életéről, pályafutásáról, a felfedezéséről, annak fogadtatásáról és publikálásáról, valamint az azért járó méltó elismerésről, amit az „anyák megmentője” azonban már csak az utókortól kapott meg. Legvégül Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke egy pohárköszöntő során szólt elismeréssel az egészségügyben dolgozókról és fejezte ki számukra köszönetét a mindennapok során végzett áldozatos munkájukért.

Az eseményen közreműködtek a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei, Simon Kata és Szilvási Judit.

Több mint harminc elismerés talál gazdára

Immár harmincegy éve ünnepeljük július 1-jén a magyar egészségügy napját. A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház Semmelweis-napi programja során megannyi elismerést és kitüntetést adtak át.

Így például július 1-jén, szombaton főorvossá lép elő dr. Kővári Helga, a salgótarjáni gyermekosztály adjunktusa. Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház Kiváló ápolója címet kapott Fodor József, az onkológiai gondozó diplomás ápolója. Dr. Noskó Károly Emlékdíjat vehetett át dr. Abduladhem Abdulghafor Ali Abduljabbar, a sebészeti osztály rezidense, illetve Szőke Mária, a traumatológiai osztály felnőtt szakápolója. 

Az esemény során összesen huszonhatan részesültek Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházért elismerő oklevél kitüntetésben. Név szerint: Almásyné Bakos Eszter, Angyalné Bolla Szilvia, Angyalné Deák Anikó, Benczéné Sós Erika, Bodorné Hudák Alexandra, Bohács Ágnes, Budai Sándor, Csirke Mónika, dr. Szekeres Pál, dr. Szele Kálmán, dr. Tóth Viktória, Fábián Zoltánné, Godó Oszkárné, Koncz Ildikó, Kovács Istvánné, Kunné Halász Ildikó, Lóczi Szilvia, Némethné Fóti Mónika, Révai Attiláné, Szénási Attila, Szőllősi Helga, Tarjáni Eszter, Telek Erika, Tótfalvi Adrienn, Viczián Györgyné és Zsélyi Róbert.

Mellettük a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerő Oklevelet adományozott Hangonyiné Nagy Hajnalkának, az intenzív osztály felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápolójának, Herczeg Gábornénak, a tüdőgondozó asszisztensének, valamint Zsélyiné Kmetyi Viktória védőnőnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában