Forróság

2023.07.08. 15:37

Páros lábbal rúgja be az ajtót a nyár: Nógrádban is hőségriadó lép érvénybe

Berobban a nyár jövő hét elején, a pokoli forróság miatt másodfokú hőségriasztást rendeltek el hazánkban, így természetesen Nógrádban is. Összegyűjtöttük, mire lesz érdemes odafigyelni hétfő hajnaltól egészen szerda éjfélig.

Veres Edina

Berobban a nyár jövő hét elején, a pokoli forróság miatt másodfokú hőségriasztást rendeltek el

Forrás: Illusztrációs fotó: Nool

Pénteken közös közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tájékoztatás egyetlen témát jár körbe: másodfokú hőségriasztás lép éltbe hétfőtől egészen szerdáig. Mint írták: az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján július 10-e, hétfő 0 órától egészen július 12-e, szerda 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére. Ennek értelmében szűkebb hazánkra is. A Köpönyeg előrejelzése szerint a nógrádi lakosoknak is arra kell számítaniuk hétfőn és kedden is, hogy a csúcshőmérséklet tartósan eléri – esetleg meg is haladja – a 30 fokot.

Emellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján elérhető felhívás alapján, a legmelegebb órákban – azaz 11 és 15 óra között – ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen!

– A parton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra! Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását – olvashatók az ajánlásban, amelyben arra is felhívták továbbá a lakosok figyelmét, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben. Az NNK azt is kiemelte, hogy hőségben a megterhelő fizikai munkát kerülni kell. Ugyanakkor a szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók számára azt javasolják, hogy bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék a bőrüket.

Hidratálás, naptej és árnyék IGEN, fizikai munkavégzés, felhevülten vízbe ugrás és napfürdőzés NEM

A Belügymisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán is megjelent a hőségriadó híre. A bejegyzésben több tippet is megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mire fontos odafigyelni, illetve mi az, amit lehetőség szerint kerülni kell. A poszt szerint hőségben érdemes például egy árnyékos helyet keresni és kerülni a napot, hidratálni, valamint fényvédő szereket használni. A „semmiképp se” kategória alatt olvasható egyebek mellett a megterhelő fizikai munkavégzés, vagy a tűző napon való tartózkodás. Emellett pedig kiemelték azt is, hogy nem szabad a zárt autóban sem gyermeket, sem pedig állatot hagyni, illetve szintén veszélyes felhevült testtel a vízbe menni. A katasztrófavédelmi főigazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valaki segítségre szoruló embert lát, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívó számot.

Hozzávetőleg egy hónappal ezelőtt szintén másodfokú hőségriasztás lépett életbe. Portálunk akkor a kánikula esetén esedékes ajánlások mellett arról is beszámolt, hogy ilyenkor a forgalomban résztvevőknek is fokozott figyelemmel kell közlekedniük. Akkor a Nool.hu-nak Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a hirtelen jött hőségben oda kell figyelnie mindenkinek magára és a körülötte lévőkre is. Mint fogalmazott: a nyári melegben mindenki stresszesebb, nehezebben tud koncentrálni, ezért a vezetés során, főleg a délutáni csúcsforgalmakban kell fokozottan figyelni. Hozzátette: ilyenkor egy apró figyelmetlenség is könnyen balesethez vezethet. Leskó Diána végül azt is kiemelte, hogy az autósofőrök mellett a gyalogosnak, a bicikliseknek és a motorosoknak is fokozott óvatossággal kell közlekedniük.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában