Nool.hu podcast

2023.06.21. 17:29

Hogyan védekezhetünk? Hőségriasztást rendeltek el Nógrádban is (podcast)

Napok óta tart a hőség szűkebb hazánkban, amely sokakat megvisel, ezért a szakemberek mindenkit óvatosságra intenek.

Nagy Orsolya

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy folyamatosan hűtsük magunkat. A fagylalt is jó választás lehet

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Für Henrik

Az erős napsütés, a nyári forróság nagyon sok ember szervezetét megviseli. Ilyenkor ugyanis csökkenhet a koncentráció, az összpontosítás és tompulhatnak a reflexek. A megszokottnál figyelmetlenebbek és türelmetlenebbek lehetünk, ezért érdemes néhány tanácsot betartani.

Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri: kerüljék a szabadtéri tartózkodást

Másodfokú hőségriasztást rendelt el Müller Cecília, az országos tisztifőorvos a mai naptól egész június 23-ig, péntekig az ország egész területére vonatkozóan – közölte oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint írták, a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Hőségriasztást rendeltek el megyénkben is
Fontos a folyamatos vízpótlás is
Fotó: Szendi Péter / Forrás: Nool.hu illusztráció

A Nemzeti Népegészségügyi Központ éppen ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy a kánikula idején - kiemelten 11-15 óra között - tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetet terhelő fizikai munkát, valamint zuhanyozzanak naponta többször, langyos vízzel.

A hőségben pedig fokozottan figyeljenek a folyadékbevitelre

Hozzátették: a nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Amennyiben nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget. A szem védelme érdekében javasolt az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése. A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel pedig semmiképp se ugorjanak a vízbe.

A mentők is óvatosságra intik a lakosokat

Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a hirtelen jött hőségben nagyon oda kell figyelni mindenkinek magára és a körülötte lévőkre is.

– A nyári melegben mindenki stresszesebb, nehezebben tud koncentrálni, ezért a vezetés során, főleg a délutáni csúcsforgalmakban fokozottan figyelni kell, mert egy apró figyelmetlenség is könnyen balesethez vezethet. Ezen kívül a gyalogosnak, a bicikliseknek és a motorosoknak is fokozott óvatossággal kell közlekedni, nem csak az autósoknak. Ilyenkor sok folyadékot érdemes fogyasztani nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is. Aki pedig megteheti, ne tartózkodjon a tűző napon. Az időseket és fiatalokat főként védeni kell a napsugárzástól – közölte Leskó Diána.

Veszélyeket rejtenek az élővizek

Hozzátette: elkezdődött a strandszezon is. Sokan az élővizeknél szeretnek fürdőzni, de ennek is meg van a veszélye. Fontos, hogy mindig csak a kijelölt fürdőhelyekre menjenek és lehetőleg ne egyedül, inkább társaságban. A strandokon szerencsére már vannak vízimentők, de ettől függetlenül körültekintően kell strandolni.

A kommunikációs munkatárs arra is kitért, hogy az idős és krónikus betegeket kifejezetten megviselheti a nagy meleg, főleg, ha magas a páratartalom.

– Napközben érdemes szellős ruházatot viselni és, aki úgy érzi, inkább ne menjen el otthonából, helyette pihenjen és, amikor hűvösebb a levegő szellőztessen. Aki pedig úgy érzi, inkább pihenjen meg többször is menet közben egy-egy árnyékos helyen, de folyadék nélkül ne induljanak el – emelte ki Leskó Diána.

Mint mondta, fontos, hogy figyeljünk oda egymás testi épségre.

 

A rendőrség a körültekintő közlekedésre hívja fel a figyelmet

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kiemelte, ha menet közben fáradtak, tartsanak pihenőt, akár többször is az út során, indulás előtt pedig szellőztessék a járművet.

Kifejtette: amennyiben hosszabb útra indulnak, hűtött vizet mindenképpen tegyenek az autóba, fogyasszanak elegendő folyadékot és gondoskodjanak annak pótlásáról. Ha pedig gyermek is tartózkodik a gépjárműben, még nagyobb körültekintéssel induljanak el, hiszen ők is nehezen viselik a nagy meleget. Ha a járművel megállnak, a gyermekeket egy percre se hagyják a kocsiban.

Emellett a gyalogosak és a kerékpárosok is fokozott óvatossággal közlekedjenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában