Nool.hu videó

2023.07.31. 13:58

Kigördült az utolsó szerelvény a Balassagyarmat-Ipolytarnóc közötti vasútvonalon (videó)

Július 31. délelőtt 10 óra 30 perc. A BZ motorvonat a balassagyarmati vasútállomás kettes vágányáról lassan kigördült utolsó útjára. Mint arról beszámoltunk: a MÁV augusztustól több vonalon felfüggeszti a személyszállító közlekedést, és ez vonatkozik a nyugat-nógrádi járási székhelyről Ipolytarnóc felé vezető szakaszra is.

Hegedűs Henrik

A mozdony gyászkoszorúval a szélvédőjén, lassan haladva elindult utolsó útjára

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Kis csoport gyülekezett hétfőn kora délelőtt a balassagyarmati vasútállomáson. A terület eléggé lehangolt képet nyújtott, az egyik távolabbi vágányon magányosan várakozott egy kékre festett motorvonat, néhány narancssárga mellényes férfi a peronról söpörte össze a szemetet. Hamarosan megérkezett a búcsúztató rendezvény civil szervezője, Olexa Miklós, kezében koszorúval, amin gyászszalagot lobogtatott a szél, rajta a felirat: „Balassagyarmat – Ipolytarnóc vasútvonal, élt 127 évet”.  

– Furcsa érzések kavarognak bennem – mondta el portálunk érdeklődésére Olexa Miklós, hozzátéve: – Tavaly május elsején nagy boldogsággal a lelkünkben álltunk ugyanitt, amikor a két város önkormányzatának közös elhatározására különvonatot indítottunk Losoncra abban a reményben, hogy hamarosan újraindulhat a személyforgalom a Nógrád vármegyei történelmi települések között. Erről szándéknyilatkozat is született, amit teljes támogatásáról biztosított Szlovákia akkori kormányzata. 

Kiemelte: röpke egy év alatt az Ipoly-völgyi vonal haláltusája során újabb kegyelemdöfést kapott a forgalom átmeneti megszüntetésével, amiről mindannyian tudják, a vég kezdete, de talán él még az esély, hogy visszafordíthatók a folyamatok. – Mindannyiunk kívánsága ez, és csak fohászkodhatunk azért, hogy a hivatalos döntéshozók is hasonlóképpen gondolják. Időközben az állomás elöli buszmegállóból elindult a vonatpótló közúti járat – mondta Olexa Miklós.

Felhelyezték a gyászkoszorút

A gyülekezés során a balassagyarmati üzemközpont egyik vezető munkatársa gyors eligazítást tartott, mondván olyan szerelvény indul most utolsó útjára, amely elvileg utasokat nem szállít, hanem csupán a sínpárok és környékük állapotát ellenőrzi, ám a MÁV engedélyezte, hogy a kivételes alkalomból mások is felszállhassanak a járműre, ugyanakkor mivel kötelező feladatot teljesítenek, az utasoknak várniuk kell, míg egy-egy ponton, esetleg a nyílt pályán a szükséges javító-karbantartó tevékenységet elvégzik a munkások.

Röviddel később kiderült, hogy az eredetileg kiszemelt szerelvény fékjének meghibásodása miatt marad a műhelyben, így egy másik gép foglalta el a kiindulópontot a kettes vágányon. A szervezők gyászkoszorúját felhelyezték a vezetőfülke szélvédőjére, majd a vonat lassan haladva elindult utolsó útjára Őrhalom, Hugyag, Szécsény, Ludányhalászi, Nógrádszakál, Ráróspuszta, Litke és Ipolytarnóc felé, egészen az országhatárig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában