Vasút

2022.01.15. 07:47

Az Ipoly-völgy fejlesztéséért szövetkezett Balassagyarmat és Losonc

Történelmi találkozót tartottak a nógrádi városban.

A két polgármester több dologban is megállapodott

Forrás: Facebook

Csach Gábor közösségi oldalán számolt be arról, hogy partnervárosi együttműködés megkötéséről is döntöttek Losonc polgármesterével, Alexandra Pivkovával és küldöttségével a Városházán.

- Jelképes jelentősége van annak, hogy a Trianon előtt évszázadokon át a megyeszékhelyi rangért egymással küzdő, majd a határ két oldalára került történelmi városok vezetői éppen az Ipoly-völgyi vasút fejlesztése érdekében találkoztak először hivatalosan a második világháború után - fogalmazott Balassagyarmat polgármestere

A posztból kiderül, hogy a megbeszélésen közlekedési, gazdasági, turisztikai és kulturális együttműködések lehetőségeiről tárgyaltak az Ipoly-völgy térségének fejlesztése érdekében. Elsőként:
- Az Ipoly-Völgyi Vasúti Memorandum öt-öt példányát mindketten továbbítják az illetékes szlovák és magyar minisztériumok, hatóságok és vasúti szervek felé. Az elmúlt években megnövekedett motorizáció és áruszállítás miatt elengedhetetlen a vasút fejlesztése, mert a közutak már nem bírják a terhelést!
- Márciusban (a járványtól függően) Losoncon kerül megrendezésre a II. Ipoly-völgyi vasúti konferencia, ahol szlovákiai illetékes hatóságok és döntéshozók részére is bemutatják a Memorandum lényeges javaslatait. Első követelésként a Losonc-Balassagyarmat közti regionális tarifájú vasúti személyszállítás újraindítását.
- Május 1-jén Balassagyarmatról Losoncra vonatot indítanak, hogy a Losoncon megrendezésre kerülő Kerékpáros rendezvényen hangsúlyozzák az Ipoly-völgyi vasúti és kerékpáros közlekedés fejlesztésének fontosságát az útvonalon található varázslatos természeten túl a turisztikai attrakciók (Losonc városa-Rappi fürdő-Ipolytarnóci őspark-Paris patak völgye-Szécsény-Palóc Ring-Balassagyarmat-Dejtár-Vecei rétek-Drégely vára-Ipolyság) népszerűsítését.
- Augusztus 13-án Ipoly napján Losonc és Ipolyság vezetésével a szlovák oldali közösségek is bekapcsolódnak a folyó névnapi ünnepeibe, az Ipoly Kerékpár Túra és az Ipoly Kajak-Kenu Túra eseményeibe.

A találkozó után a losonci delegációnak Olexa Miklós, az Ipoly Kerékpártúra Útvonal vezetője megmutatta a Palóc Múzeumot, a Kerékpármúzeumot, a szécsényi műemlékeket és az Ipolytarnóci Ősparkot. A járványhelyzettől függően legközelebb februárban a gyarmatiak látogatnak majd Losoncra.

Címkék#vasút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában