Nool.hu videó

2023.07.05. 19:56

Hat diák segíti szaktudásával a ludányhalászi szociális lakóotthonban élőket (videó)

A Borbély Lajos technikum hat tizedik osztályos tanulója a héten Ludányhalásziban, az Ipolypart Integrált Szociális Intézmény Nógrád Vármegye telephelyén tölti a nyári szakmai gyakorlatát.

Lászlók Judit

Együtt a diákcsapat: az intézményhez tartozó családi házban dolgoznak a közjóért

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium A szakképzési centrum, az iskola és az intézmény között létrejött együttműködési megállapodás keretében a diákok olyan szakipari munkákat végeznek el, amellyel a Ludányhalásziban ápolt, gondozott emberek számára nyújtanak komfortosabb, jobb életkörülményt.

 

Önellátó betegek élnek az intézmény telephelyén

 

Bablena Péterné, az intézmény igazgatója portálunknak a helyszínen elmondta: 2004-ben épült a Kossuth Lajos utcában lévő kétszer tíz fős pszichiátriai betegek lakóotthona. Mint mondta, itt jelenleg 8-8 fő él. Az épületben öt szoba található, de tartoznak hozzá mellékhelyiségek, konyhák, társalgó és a folyosórendszer is. 

Megszépül az intézmény, a festés már nagyon időszerű volt
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu 

– Az itt élő betegek önellátóak. Azonban a rehabilitációs célú lakóotthon-szolgáltatás igénybevétele, mindenképpen feltételez önellátási képességet, de gyakorlatilag a székhelyintézmény felügyelete alatt állnak. Hivatalosan személyzet nem tartózkodik itt, bár a lakóknak van segítőjük, akihez bármikor fordulhatnak, de nyilvánvalóan a székhelyintézmény valamennyi dolgozója is a rendelkezésükre áll. Ők alapjában véve ugyanúgy élnek, mint bármelyikünk kint az intézményrendszeren kívül. Dolgozni járnak, többségük a székhelyintézménybe, ahol az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. biztosít részükre munkalehetőséget. Főzésre is van lehetőség, illetve a saját szobáját mindenki maga, míg a közösségi helyiségeket egy időbeosztás szerint felváltva tartják rendben – mondta Bablena Péterné. Hozzáfűzte, ezáltal ők is értékes és hasznos tagjai a társadalomnak.

 

 

Karitatív munka keretében dolgoznak a tanulók

 

Az intézmény igazgatója kifejtette továbbá, a székhelyintézményben kilenc nagy épületük van, valamint a telephelyen az ikerépület. A festési munkákat azonban már mindenhol időszerű elvégezniük, ez pedig meghaladja az intézmény humánerőforrás-kapacitását. Ezért egy közös együttműködés reményében levélben megkereste az NMSZC főigazgatóját, Baranyi Zoltánt. Aki készségesen állt a rendelkezésükre és személyesen is felkereste az intézményt, majd pontosították az elképzeléseket, valamint azt, hogy mit tud az NMSZC ehhez nyújtani. 

– Baranyi Zoltán megtekintette az ingatlant Kiss-Simon Miklós szakoktatóval, majd karitatív munka keretében elvállalták a Rózsa Lakóotthonnak a teljes, valamint a Nefelejcs Lakóotthon további két helyiségének a belső festését. Ezt követően az intézményünk vállalta, hogy szabad teret biztosít a részükre, az itt élő ellátottakat pedig a székhelyintézménybe költöztettük a festési munkálatok idejére. A festéket, a munkaeszközöket megvásároltuk, az NMSZC tanulói pedig a fizikai erejüket, illetve a szaktudásukat teszik hozzá ehhez a projekthez – fogalmazott Bablena Péterné, aki szerint mindez mérhetetlen nagy segítség az intézményük számára. 

Bablena Péterné, az intézmény igazgatója
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hozzátette, egyelőre erre a projektre kötöttek egy együttműködési megállapodást, azonban bízik benne, hogy a jövőben elmélyíthetik a kapcsolatot és a szükséges követelményeknek megfelelően akár gyakorlati helyként is funkcionálhat majd az intézmény a tanulók számára. Végül pedig kitért arra is, a projektben résztvevő diákok rászoruló embereken segítenek, ami a társadalmi felelősségvállalásnak egyfajta megnyilvánulása. Reméli, hogy ez követendő példa lesz majd mások számára.

 

A diákok maradandót alkotnának, fontosnak tartják a közjóért végzett munkát

 

Kiss Simon-Miklós, az NMSZC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium építőipari szakoktatója arról beszélt, hogy a projektben hat tizedik osztályos kőműves tanuló vesz részt, akik jelenleg a nyári szakmai gyakorlatukat töltik. Mint mondta, a felkérésre rögtön igent mondtak, ugyanis jobban szeretnek olyan munkát végezni, amivel maradandót alkotnak és a minőség a fő szempont. Amennyiben van rá lehetőség, a szakoktató szintén örülne annak, ha folytatódhatna az intézmények közötti együttműködés. 

Gembiczki Ferenc, az NMSZC kancellárja és Baranyi Zoltán, az NMSZC főigazgatója kezdeményezték az együttműködést az intézménnyel. Ugyanis fontosnak tartják, hogy azok a diákok, akik nem duális képzésben kihelyezve töltik a nyári szakmai gyakorlatukat, hanem az iskolán belül a szakoktató felügyelete mellett végeznek munkát, minél több olyan tevékenységet vállaljanak, amelyek a közjót szolgálják. A mostani projekt esetében is olyan intézménynek a karbantartási, fejlesztési lehetőségeibe kapcsolódtak be, ami a jelen gazdasági helyzetben meghaladta volna a szociális otthon keretét, a fiataloknak viszont egy kiváló szakmai gyakorlatot biztosított és emellett pedagógiai értékkel is bír. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában