Nyelvvizsga

2023.06.06. 16:10

A DSD-Schule vizsgaközpontja lett a pásztói gimnázium

Mostantól a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium is Deutsches Sprachdiplom (DSD) iskola, azaz olyan intézmény, ahol a diákoknak lehetőségük van német nyelvdiplomát szerezni. Ez alkalomból kedden táblát avattak, valamint hét tanuló nyelvvizsga-bizonyítványt vehetett át.

Nagy Orsolya

Hét tanuló vehetett át nyelvvizsga-bizonyítványt

Fotó: Hüvösi Csaba

Horváthné Tajti Ágnes, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott: évek óta várták ezt a napot, hogy a Mikszáth Kálmán Gimnázium is helyet kapjon az DSD, azaz a Deutsches Sprachdiplom iskolák között, illetve az első diákok megkapják a nyelvvizsga-bizonyítványaikat.

– Elődöm volt, aki úgy gondolta, hogy a megszűnő postaforgalmi szakközépiskolai tagozat helyett egy német-magyar kéttannyelvű gimnáziumi tagozat indítása lenne célszerű. A 2017-18-as tanévben iskoláztuk be az első ilyen osztályt, akik tavaly érettségiztek. A tanárok rengeteg munkát fektettek abba, hogy a tagozat munkarendjét kidolgozzák és diákjaink szaknyelven tanulhassák az egyes tantárgyakat. Úgy gondolom ma is, hogy ez nagyon jó ötlet volt, hiszen hiánypótló képzés indult – közölte az igazgató.

Hozzátette: megkönnyíti az elhelyezkedést a munka világában és a turizmust is, ha az angol után egy másik, igen jól hasznosítható nyelvet sajátítanak el a diákok. Napjainkban már egyre inkább két idegennyelv szükséges a megfelelő karrier eléréséhez.

Az igazgató kitért arra is, hogy a tagozat elindulása után megszületett a következő döntés, mégpedig, hogy az iskola nyelvvizsgaközponttá válhasson, amely hosszabb folyamat volt, de sikerült és most több tanuló is DSD nyelvvizsgával büszkélkedhet. Kedden összesen heten kaptak ilyen bizonyítványt a pásztói gimnáziumban.

Kirsten Ahlers, a Német Nagykövetség Kulturális attaséja elmondta portálunknak: nagyon örül annak, hogy részt vehetett ezen a különleges napon és eseményen.

– 15 évvel ezelőtt az akkori külügyminiszter, aki most már köztársasági elnök, Frank-Walter Steinmeier kezdeményezte a partneriskolák szövetségét és a hozzá tartozó nyelvvizsgát is. A szövetség által az iskolák egymás között partnerkapcsolatokat építhetnek és a német nyelvű egyetemeken lehetővé teszi a továbbtanulást ez a nyelvvizsga – fejtette ki a kulturális attasé.

Mint mondta: ez a nyelvvizsga más mint a többi, ugyanis csak azok a diákok szerezhetik meg, akik a DSD iskolákban tanulnak, valamint megfelelő óraszámot is kell hozzá teljesíteni.

A német nyelv tanulás nemcsak azt jelenti, hogy a nyelvtant és szavakat bemagolják a diákok, hanem élményeket is szereznek általa, de ebben a tanároknak is fontos szerepe van, hiszen motiválják őket.

Antje Heinicke, a ZfA budapesti szaktanácsadója kiemelte, hogy egész Magyarországon részt vesznek iskolák ebben a szövetségben, az pedig külön öröm, hogy ilyen kistelepüléseken lévők is, mint Pásztó.

A szaktanácsadó elárulta: jó érzés, látni és hallani azt, hogy a gyerekek milyen jól beszélnek németül, ez bizonyítja azt, hogy azok a diákok, akik bizonyítványt kaptak, ki is érdemelték azt.

Gyura Kata, 12. n osztályos tanuló a közelmúltban vette kézhez DSD nyelvvizsgáját a német nagykövetségen. Portálunk érdeklődésére elmondta, hogy nagyon megtisztelő és jó érzés volt a számára, ráadásul mindenki nagyon közvetlen volt vele.

Hozzátette: ez a nyelvvizsga lehetőséget biztosít neki a külföldi tanulásra, amely a tervei között szerepel, hiszen Németországba szeretné folytatni a tanulmányait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában