Programajánló

2023.05.11. 20:53

Tengerként hömpölyögnek majd az események hétvégén Nógrád megyében

Nógrádban a hétvége során több helyszínen csatlakoznak a Közösségek Hete eseménysorozathoz, illetve Balassagyarmaton emléksétát és múltidéző beszélgetést tartanak az Emlékhelyek napja alkalmából. Emellett családi nap, kiállításmegnyitó, kadét járőrverseny és Palóc 7Próba, Petőfi körtefájának elültetése, illetve állateledel-adománygyűjtés is szerepel a hétvégi események sorában.

Veres Edina

Gasztronómiai események is színesítik a hétvégi programkínálatot

Forrás: MW | Illusztráció

Új kiállítás nyílik a szécsényi Szabó István Galériában

B. Mócsány Zsuzsa alkotásaiból nyílik kiállítás Évek-Fények-Színek-Virágok címmel a Városi Művelődési Központ Szabó István Galériájában május 12-én, pénteken 17 órától. A Szécsény Város Honlapja nevű közösségi oldal tájékoztatása szerint az eseményen előbb Stayer László polgármester köszönti a megjelenteket, majd Bakos Ferenc Madách-díjas képzőművész ajánlja a műveket a megjelentek figyelmébe. A rendezvényen közreműködik a Rózsavölgyi Márk Művészeti Alapfokú Iskola Szécsényi Tagintézményének Fébé Társulata. A tárlaton bemutatott alkotásokat június 9-ig, péntekig tekinthetik meg az érdeklődők.

Játékos program várja a fiatalokat Balassagyarmaton

Társasestet szervez május 12-én, pénteken 18 órától a Fiatalok Palócföldért Egyesület. A Helytörténeti Gyűjtemény közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a játékos programnak a Mikszáth Kálmán Művelődési Ház ad majd otthont.

Kiállítással és tárlatvezetéssel kapcsolódik Bátonyterenye az országos programsorozathoz

Idén a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központ is csatlakozott a Közösségek Hete elnevezésű országos eseménysorozathoz, amelynek keretében ingyenes programokat szerveznek a városban május 12-én, pénteken és május 13-án, szombaton. Ahogy arról portálunk is beszámolt, pénteken 11 órakor „S egy nemzet fogja megtapsolni lantom” címmel nyílik kiállítás Petőfi Sándor verseinek illusztrációiból a művelődési központ Iványi Ödön Művészeti Kisgalériájában. Szombaton a kisterenyei Gyürky-Solymosssy-kastélyban és a Palóc Portán is nyitott kapukkal fogadják a látogatókat. Az érdeklődők 15 és 18 óra között kastélytörténeti előadást hallhatnak, illetve óránként induló tárlatvezetésen vehetnek részt.

Kölyökkutyák is „megköszönik” majd az eledeladományokat Besztercén

A Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület adománygyűjtést szervez Salgótarjánban, a Beszterce-lakótelepi Coop üzlet előtt május 13-án, szombaton 9 és 12 óra között. A karitatív program során állateledel és táp felajánlással támogathatják az egyesület munkáját a jótevők, akiknek a helyszínén gazdakereső kölyökkutyák is „megköszönik” majd az önzetlen segítséget.

Újabb láncszeméhez érkezik a kiállításláncolat Szécsényben

Folytatódik a Petőfi nyomában Bömörben és Nógrádban című kiállításláncolat. A kezdeményezés következő „láncszemét” a Petőfi és Rákóczi című kiállítás jelenti, amely a MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban nyitja meg kapuit a látogatók előtt május 13-án, szombaton 16 órától. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeum, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, valamint a rimaszombati Gömör-Kishonti közösen hozott létre egy kiállításláncolatot Petőfi körút 200 mottóval. A szécsényi eseményen a megjelenteket Stayer László, a város polgármestere mellett Domonyi László, Kiskőrös polgármestere köszönti. A kiállításról dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató beszél majd, míg Lipthay Endre Petőfi kéziratok az Országos Széchenyi Könyvtárban címmel tart előadást. A rendezvényen a Keleti Szél Zenekar, valamint a Páter Bárkányi János és a II. Rákóczi Ferenc iskolák növendékei működnek közre.

Gasztronómia fesztivállal kényeztetik az ízlelőbimbókat a Civitas Fortissima téren

A gasztronómiáé lesz a főszerep hétvégén Balassagyarmat szívében. Ahogy azt a Nool.hu megírta, a Közösségek Hete országos rendezvénysorozathoz csatlakozva rendezik meg a szervezők a Nógrádi GasztroArcok Fesztivált május 12. és 13. között. A programok pénteken egy borkóstolóval rajtolnak el, majd szombaton 14 órától a Civitas Fortissima téren és a Jánossy Képtár parkjában nógrádi éttermek, vendéglátók, termelők kényeztetik majd az érdeklődők ízlelőbimbóit. A programon a jó hangulatot a zenei színpadon fellépő helyi zenészek fokozzák előadásaikkal. A szombati, ingyenes rendezvényt rossz idő esetén a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban tartják meg.

Tűzoltók ünnepelnek és versenyeznek Ipolytarnócon

Hivatásos és önkéntes tűzoltók lepik majd el az ipolytarnóci sportpályát május 13-án, szombaton 9 órától. Aggodalomra azonban semmi ok nem lesz, hiszen a lánglovagok a Szent Flórián-napi ünnepség, illetve az azt követő Önkéntes és Létesítményi Tűzoltó Verseny miatt vonulnak a helyszínre. A rendezvény a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség, Ipolytarnóc önkormányzata, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, illetve a „Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért” Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület szervezésében valósul meg.

Kadét Járőrverseny és Palóc 7Próba várja a sport szerelmeseit Balassagyarmaton

Idén ismét összemérhetik ügyességüket és rátermettségüket a fiatalok az Ipoly Challenge Honvéd Kadét Járőrverseny május 12-én, pénteken 9 órától Balassagyarmaton az Ipoly-hídnál. Az NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola, a Badisz VSE, illetve a Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont szervezésében megvalósuló megmérettetés során a benevezett, hattagú csapatok egyebek mellett kenuváltóban, terepfutásban, légpuskalövészetben, gyakorló gránátdobásban, vagy épp tűzoltó-fecskendőszerelésben tehetik próbára magukat. Az eredményekre 15 órakor derül fény. Szintén pénteken, ugyanazon a helyszínen egy másik programon is megmérettethetik magukat a sportok szerelmesei 14 órától. A Palóc 7Próba szervezési feladataiban a már említett középiskola, a sportegyesület és a sportközpont mellett a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége is részt vesz. A nevezett, hattagú csapatoknak egyebek mellett OCR akadálypályán, mountain bike váltóversenyen, íjászatban és katonai akadálypályán is bizonyítaniuk kell. Ennek a megmérettetésnek az eredményeit 18 órakor hirdetik ki a szervezők.

Nótadélután során száll majd az énekszó Salgótarjánban

Muzsika tölti meg a József Attila Művelődési Központ Klubtermét május 13-án, szombaton 14 órától. Ahogy azt a Nool.hu is megírta már, Bohács István Aranykoszorús és Arany Cinege díjas nótaénekes évekkel ezelőtt indította útjára nótás délutánjait, amelyeknek már igazi hagyománya van Salgótarjánban. A szombati Tavaszi Nótadélután című dallamos műsor során a Dankó Pista életműdíjas énekművész a Salgótarjáni Magyar Nóta- és Népzenei Egyesület lelkes tagjaival dalol majd közösen. Az előadáson közreműködik a Budapesti Cigányzenekar, Tamás József Nívó-díjas prímás, Frei János László zongorista és Zsákai József gitáros.

Színes programok várják a családokat szombaton Szurdokpüspökiben

Családi napot és főzőversenyt tartanak Szurdokpüspökiben május 13-án, szombaton a helyi sportpályán. A község önkormányzatának közösségi oldalán megosztott tájékoztatása szerint a főzőcsapatok 10 órakor kezdhetnek el serénykedni az edények körül, majd a nap során az eseményre kilátogatók rendőrségi bemutatót tekinthetnek meg, de lesz fagyi, arcfestés és ugrálóvár is. Emellett a mozogni vágyó kicsik és nagyok zenés aerobik órán vehetnek részt 13 óra 30 perctől, míg arra, hogy melyik főzőcsoport készítette a legízletesebb finomságot 15 órakor derül fény.

Emléksétát és múltidéző beszélgetést tartanak a balassagyarmati Vármegyeházán

Az Emlékhelyek napja alkalmából szerveznek programot május 13-án, szombaton 14 óra 30 perctől Balassagyarmaton, a Vármegyeházán. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Fábri Gábor történész, geográfus által vezetett épülettörténeti sétával indul az esemény, ami a Madách Emlékszobában múltidéző beszélgetéssel folytatódik. Ez utóbbi során szó esik majd az egykori Nógrád vármegyéről, a város polgárairól, az 1919-es köztisztviselői gyűlésről, de a Civitas Fortissima hazafias összefogása is a témák között szerepel. Az eseményt a 15 óra 30 perckor kezdődő tematikus tárlatvezetés zárja majd a MNM Palóc Múzeumban.

Petőfi körtefájának oltványa ereszthet gyökeret Jobbágyiban

A Petőfi 200 emlékév alkalmából ültetnek körtefát a településen május 14-én, vasárnap 11 órakor. Ahogy azt a Nool.hu megírta, a közelmúltban a Magyar Kultúráért Alapítvány hirdetett egy pályázatot, amely során az eredeti Petőfi körtefa oltványát több település is megszerezhette. Ebben a felhívásban vett részt sikeresen Jobbágyi is. A rendezvénynek a tájház udvara ad majd otthont, ahol a köszöntőt követően fellép egyebek mellett a Nagy Hársas Népdalkör, a helyi óvodások és a Jobbágyi Daloskör is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában