Díj

2023.05.23. 19:55

Rangos kitüntetéssel ismerték el a salgótarjáni lánglovag három évtizedes munkáját

A tűzoltóság napja alkalmából dr. Pintér Sándor belügyminiszter tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Megyeri Zsoltnak, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetőjének, aki hivatásként tekint munkájára.

Nagy Orsolya

Tűzoltósági tanácsosi címet érdemelt ki Megyeri Zsolt

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Mikor és miért döntött úgy, hogy ezt a szakmát választja?
– Ezt az egészet a véletlen hozta... Amikor a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumba jártam, akkor csillagász akartam lenni, így matematika és fizika szakra felvételiztem, de ezzel együtt beadtam a jelentkezést az Ybl Miklós Főiskola tűzvédelmi szakára is az osztályfőnököm javaslatára. Végül utóbbira vettek fel, onnan pedig szinte egyenes út vezetett a hivatásos szolgálathoz. Közvetlenül a főiskola után azonban nem akartam még egyből felszerelni, ezért tanultam, valamint katonai szolgálatot is teljesítettem. Ezután a seregből főhadnagyként szereltem le, és azzal a rendfokozattal vettek fel a tűzoltósághoz 1994-ben. Eleinte a megelőzési osztályon főelőadóként tevékenykedtem, de az évek során sokféle beosztásom volt már.

– Milyen feladatokat látott el?
– Ami igazán érdekes volt, hogy a közvetlen felszerelés után egy rövid ideig vonultam, mint tűzvizsgáló. Ez mindenképp izgalmas volt. Egy darabig foglalkoztam minősített időszaki tervezéssel is, amely szintén érdekesnek bizonyult számomra, és egyfajta összeszedettséget is igényelt. Voltam továbbá a védelmi bizottságnál is, de a legnagyobb kihívást az jelentette, amikor az igazgatóság megelőzési osztályának lettem a vezetője.

– Milyen tevékenységet lát el napjainkban?
– Ügyeletvezetőként dolgozom. A vonuló egységeknek a riasztás kiadása és a velük való kapcsolattartás a műveletirányítók feladata. Én az ő munkájukat ellenőrzöm, és amennyiben szükséges, korrigálok is az előírásoknak megfelelően, hogy ne történjen hiba a műveletben.

– Mit jelent az ön számára ez a szakma?
– Ez egyfajta szolgálat, és ezért örülök is annak, hogy itt lehetek, mert ténylegesen az embereket segítem. Hivatásként tekintek a munkámra, másképp ezt nem lehetne csinálni.

– Hogyan tudja a munkát és a magánéletet összeegyeztetni?
– Nagyon nehéz összeegyeztetni a munkát, a családot és a szabadidőt, de természetesen meg lehet oldani, és amennyiben szükséges, akkor segítséget is kapunk szerencsére.

– A közelmúltban tűzoltósági tanácsosi címet kapott. Hogyan érintette ez a kitüntetés?
– Lassan harminc éve dolgozom itt, így ez az elismerés egyfajta megkoronázása annak az időnek, amit itt töltöttem. Mindenképp nagy megtiszteltetés, azonban azon meglepődtem, hogy mennyi embertől kaptam gratulációt. Nem számítottam erre...

– Máskor is elismerték már a munkáját?
– Több alkalommal is kaptam már szerencsére kitüntetést, amelyek mindegyike nagy megtiszteltetés volt a számomra. Amit azonban a közelmúltban kaptam az a legnagyobb elismerés.

– Milyen a munkahelyi közösség, mennyire összetartóak?
– Nagyon jó szakemberekkel és remek munkatársakkal dolgozom együtt. Természetesen vannak nehezebb napok is, de azt hiszem, eléggé összekovácsolódott már itt a csapat.

– Mivel foglalkozik szívesen szabadidejében?
– Az életemnek abban a szakaszában vagyok, amikor már inkább visszavonultabban élek. Taekwondo mester vagyok,így sok edzést vezettem már a megyén belül is, de rengeteget is utaztam emiatt. Emellett rádiós műsorvezetőként is kipróbáltam már magam. Ezekkel már nem tudok foglalkozni sajnos, mostanság inkább egyfajta lelki fejlődést élek meg. Buddhistának vallom magam, és az ezzel kapcsolatos tudati dolgokkal foglalkozom szabadidőmben, valamint a kertemben is szívesen tevékenykedem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában