Szent Flórián

2023.05.04. 14:02

Belügyminiszteri és főigazgatói elismeréseket kaptak a nógrádi tűzoltók

Központi ünnepséget tartottak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon május 3-án Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napján. Az eseményen több nógrádi tűzoltó is elismerést vehetett át a főigazgatótól.

A.E.

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének tiszteletére rendeztek központi ünnepséget a katasztrófavédelem budapesti székházában

Forrás: BM OKF

Fotó: Szőke Péter

A hivatásos katasztrófavédelem minden évben ünnepélyes állománygyűlésen emlékezik meg Szent Flórián, a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 3-i, központi tűzoltónapi ünnepségén idén is többen elismerést vehetttek át, közülük négyen Nógrád vármegyéből.

A közlemény szerint a főigazgatóság budapesti épületében megrendezett eseményen Sándor László tűzoltó alezredes, tűzoltósági főosztályvezető mondott ünnepi köszöntőt, amelyet Szent Flórián imájával kezdett, majd felidézte a mai Ausztria területén született, tehetséges katonának bizonyuló római légiós életét és halálát. Az alezredes beszélt arról a momentumról is, amely után megszületett a legenda a Flórián által vezetett erődben kitört tűzvészről, annak megfékezéséről. 

Katonái, akik közül többeket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűz eloltását, s hírét szájról szájra adva megszületett a Flórián-legenda, melynek leglényegesebb eleme, hogy Flórián pusztán hite erejével, az imádság erejével képes volt megfékezni a tüzet

– mondta Sándor László, majd emlékeztetett, hogy Flóriánt nyíltan megvallott kereszténységéért fogták és ítélték el, majd 304. május 4-én egy kővel a nyakában az Enns folyóba dobták. Az alezredes beszédében a tűzoltókat is méltatta, akik mint fogalmazott, segítségnyújtásból, szolidaritásból, összefogásból, bátorságból és önzetlenségből mutatnak példát. 

És a példamutatás nem áll meg az országhatároknál. Elég csak a februárban Törökországot és Szíriát ért szörnyű természeti katasztrófára gondolnunk, amikor a mieink az elsők között ajánlották fel segítségüket, és élen jártak a mentésben, ezáltal nemzetközi elismerést kivívva

– tette hozzá a főosztályvezető, aki végezetül arról is szólt, hogy mit üzen mai utódainak Szent Flórián: 

… hivatástudattal és hittel végezni vállalt feladatunkat, felvértezve magunkat azokkal a hagyományokkal, amelyeket elődeink hagytak ránk örökül.

Az ünnepi köszöntőt követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekara adott ünnepi műsort, majd dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója adott át elismeréseket, köztük három Nógrád vármegyében szolgáló hivatásos és egy önkéntes tűzoltónak.

Nógrád vármegyéből elismerést kaptak:

Tűzoltóság Napja alkalmából dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Megyeri Zsolt tűzoltó alezredesnek, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetőjének.

A belügyminiszter a katasztrófavédelem területén önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Kökény Andrásnak, az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
elnökének.

Dr. Góra Zoltán, a katasztrófavédelem országos főigazgatója a szolgálati feladatok kiemelkedő teljesítéséért soron kívül előléptette tűzoltó zászlóssá Deák Szabolcs tűzoltó főtörzsőrmestert, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító referensét.

A főigazgató beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Erdélyi Attila tűzoltó törzsőrmestert, a Pásztói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

Az elismerések
Az elismerések
Fotó: Szőke Péter / Forrás: BM OKF

Forrás: BM OKF

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában