Program

2023.05.21. 07:49

Megszületett a döntés: a vár állapota miatt elmarad a Nógrádi Várjátékok

Élet- és balesetveszély miatt teljes egészében lezárták a Nógrádi várat. A lezárás érintette a rendezvényeket, köztük a népszerű Nógrádi Várjátékokat is.

Lászlók Judit

Mint arról beszámoltunk: a nógrádi vár falain minden egyes tél újabb és újabb sebeket ejt. Mára pedig már több kritikus falszakasz van, amelyek állagmegóvása nem várhat tovább. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a vár teljes lezárása mellett döntött április 25-én, az önkormányzatot pedig arra kérte, hogy a rendezvényeket is máshol tartsák meg. A lezárás Nyugat-Nógrád egyik legnagyobb rendezvényét, a Nógrádi Várjátékokat is érintette, amelyet idén június 10-én, szombaton immár nyolcadik alkalommal rendeztek volna meg. Az önkormányzat eseti engedélyt kért az MNV Zrt.-től. 

– Megkerestem az MNV Zrt.-t a Nógrádi Várjátékok megrendezésével, továbbá a vár ideiglenes látogathatóságával kapcsolatban és a kérésüknek megfelelően építészeti, biztonságtechnikai tervdokumentációt is megküldtem a részükre – mondta Varga Richárd, a község polgármestere, hozzátéve: – Az MNV Zrt. a vár lezárásával és a várjátékok megrendezésével kapcsolatban levelében azt válaszolta, hogy a veszélyelhárítási munkák teljes körű elvégzéséig – október 31-ig – kerülni kell az erődítmény használatát, így a várjátékok megrendezéséhez sem járulnak hozzá, még a biztonsági intézkedések megléte mellett sem.

A polgármester bízik benne, hogy ennek az időszakos korlátozásnak a pozitív eredménye az lesz, hogy a nógrádi vár felújítása, karbantartása megtörténhet, és újra biztonsággal látogathatóvá válik. A közös cél érdekében pedig mindenkit arra kér, hogy fogadja el ezt az átmeneti állapotot. Végül kitért arra is, hogy a közösségi média és a lakosság irányából érkező igények alapján az önkormányzat mérlegeli annak lehetőségét, hogy egy másik helyszínen, akár június 10-én egy másik hagyományőrző rendezvényt szervezzen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában