Nool.hu videó

2023.05.25. 18:08

Kazár csodaszép tája megihlette a festészeti verseny fiataljait (fotók, videó)

Csütörtökön mintegy ötven felső tagozatos gyermek ragadott ecsetet Kazár festői tájának ölelésében. A diákok a Nógrád Vármegyei Festészeti Verseny második fordulójában bizonyították tehetségüket: több művészpalántát a nem mindennapi helyszín és a település kultúrája is megihletett.

Palchuber Kinga

A diákok a Nógrád Vármegyei Festészeti Verseny második fordulójában bizonyították tehetségüket

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A laskafesztivál után ismét élettel telt meg Kazár szíve, a sparheltek és a lábasok helyett ezúttal azonban temperák, vízfestékek, papírlapok és ecsetek lepték el a rendezvényudvart. Több mint negyven kis Picasso foglalta el helyét a vászon előtt, melynek apropója nem volt más, minthogy a salgótarjáni Cogito Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola idén ötödik alkalommal hívta életre Nógrád Vármegyei Festészeti Versenyét. Noha a Kazári Hagyományőrzők így sem hagyták laska nélkül a fiatalokat, a finomsággal kívántak ugyanis hozzájárulni a kreativitás kibontakoztatásához.  

Barabásné Morvai Tímea, a Váczi intézményvezetője portálunk érdeklődésére elmondta: a kétfordulós festészeti versenyt évekkel ezelőtt az intézmény képzőművészeti tanszakjának ötlete nyomán indították útjára, melyet akkor első ízben hiánypótló és népszerűsítő szándékkal valósítottak meg. 

– Ezúttal 14 általános és művészeti iskola fogadta el felkérésünket a versenyre, ebből nagy örömünkre volt 2 határon túli magyar anyanyelven tanító alapiskola. Az első fordulóban összesen 118 pályamű került a hattagú szakmai zsűri elé, a döntést követően pedig Kazáron 46 gyerek bizonyíthatta újra tehetségét – mondta az intézményvezető, aki szerint a verseny sikerét jól példázza az évről évre növekvő részvételi arány. 

Hagyományt teremtettek a versenyből

Földi Gergely, a Váczi intézményvezető-helyettese is örömmel szólt arról, hogy már valódi hagyományt teremtettek szűkebb hazánkban az egész Nógrádot megmozgató megmérettetésből.  

– Az esemény rendszeres lebonyolításával célunk volt többek között a festői gondolkozásmódok erősítése, a színek tudatos használatának fejlesztése, a festés szabadságának és kifejező erejének előtérbe helyezése is – emelte ki Földi Gergely, hozzátéve: – A nappali oktatás alatt a fiatalok máig keveset foglalkoznak a festészettel, a versennyel pedig rendre alkalmat kínálunk arra is, hogy e kifejezési forma közelebb kerüljön a diákokhoz. Elsőként most is a tanév alatt elkészített alkotással pályázhattak a gyermekek, míg a Kazáron megrendezett második fordulóban mese- és vers illusztrációkat alkothattak, de a nógrádi táj és a hagyományok is ihletül szolgáltak.  

Az intézményvezető-helyettes kifejtette: a helyszínt alkalomról alkalomra úgy választják meg, hogy annak festői szépsége, értékei és tradíciói inspirációt adjanak, s hogy mindez a messzebbről érkező tehetségeknek is emlékezetes maradjon.  

– A helyszíni döntő ezúttal is izgalmas, valamint szakmailag tanulságos volt. Ám, ami mindennél fontosabb, hogy a gyerekek nem csupán a festészethez kerültek közelebb, de közösséggé is formálódtak. Versenyünkön nem a győzelem, hanem az élményszerzés és a jó hangulat a cél – húzta alá Földi Gergely. 

Szakmai zsűri értékelte a műveket

A Kazáron készült alkotásokat Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója, Kele Szabó Ágnes szaktanácsadó, a Madách Imre Gimnázium rajztanára, valamint Földi Péter Kossuth-díjas festőművész bírálta el. A résztvevők mindnyájan gazdagabbá váltak egy kisebb ajándékcsomaggal, míg az első három helyezett oklevelet és festészeti anyagokat nyert tehetségének továbbfejlesztéséhez.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában