Nool.hu videó

2023.05.28. 20:34

Gyerekek látogattak el a nógrádi tűzoltólaktanyákba (videó)

A hagyományoknak megfelelően az idei gyermeknapon is várták a csemetéket a vármegye tűzoltóságai.

N. O.

Nagy élmény a tűzoltófecskendők kipróbálása

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy szűkebb hazánkban több mint ezren, gyerekek és szüleik, valamint kísérőik érdeklődtek a tűzoltók izgalmas élete iránt.

– Sok-sok gyermek álma, hogy egyszer tűzoltó lehessen, a katasztrófavédelem pedig egy napra teljesítette a kívánságukat. Ezen a vasárnapon hét hivatásos tűzoltóság mellett 12 önkéntes tűzoltó egyesületnél is várták azokat a gyermekeket, akik érdeklődnek a tűzoltói hivatás iránt, vagy egyszerűen csak kíváncsiak voltak arra, milyen az élet a laktanyában – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: az apróságok többnyire szüleikkel és nagyszüleikkel érkeztek, sokan tűzoltóruhában, vagy sisakban érkeztek, de akin nem volt egyenruha, az is felpróbálhatott egyet, amelyben aztán örömmel fotózkodtak, de az autókba is beülhettek.

Gyerekek látogattak el a nógrádi tűzoltólaktanyákba
Sokan látogattak el a salgótarjáni laktanyába, hogy a felszerelésekkel ismerkedjenej
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Kapás Márton kiemelte, hogy a gyerekek megismerhették egyebek mellett a járművek speciális felszereléseit – például testközelből láthatták a gyakran emlegetett feszítő-vágó berendezést-, valamint a védőeszközeiket is bemutatták nekik a lánglovagok.

Mint mondta, rendkívül népszerűek voltak a gépjármű-fecskendők és az úgynevezett különleges szerek, így a magasból mentő, az erdőtüzes gépjármű és a vízszállító jármű is. Ezen a napon mindent lehetett a gyerekeknek, amit csak szerettek volna. Így például tűzoltóautóra mászni, málhateret szemlélni, vízsugárral célba lőni, tömlőt gurítani, de akár szelfizni a járművekkel, tűzoltókkal. Volt továbbá próbariasztás, millió tűzoltókhoz intézett kérdés és megnyíltak az emlékszobák, valamint a kiállítótermek is.

Gyerekek látogattak el a nógrádi tűzoltólaktanyákba
Vendégek a tűzoltólatanyában, Salgótarjánban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A sajtószóvivő arra is kitért, hogy a tűzoltóságokon szórakoztató foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, akik játékos formában ismerkedhettek a tűzmegelőzés szabályaival is.

Az öt éves, pásztói születésű Kelemen Zétény nagy álma, hogy egyszer ő is lánglovag lesz. Portálunknak elmesélte, hogy bizony nem ez az első alkalom, hogy laktanyán jár, máskor is volt már rá példa. Idén is nagyon élvezte a programot, de a legjobban a tűzoltóautó tetszett neki és alig várja, hogy jövőre is eljöjjön a gyereknap, hogy ismét betekintést nyerhessen a számára legszebb és leghősiesebb szakmába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában