Nool.hu videó

2024.04.18. 18:36

Születés Hete: csodás időszakot érintő kérdésekre kaphatnak választ a nógrádi családok (videó)

A Balassi Bálint Könyvtárban a várandóság, a szülés, a születés, illetve a csecsemőgondozás témáját érintő érdekes, ingyenes előadásokon vehettek részt csütörtökön, illetve vehetnek részt még pénteken is az érdeklődők. Az egri Méhvirág Központnak köszönhetően Salgótarjánban első alkalommal szerveznek a Születés Hete nevű eseménysorozathoz kötődő programokat, amelyek sora holnap folytatódik.

Veres Edina

Érdekes programokkal várják az érdeklődőket

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Salgótarján első alkalommal csatlakozott a Születés Hete programsorozathoz, az ahhoz kapcsolódó ingyenes előadások legjavának a Balassi Bálint Könyvtár biztosít helyszínt. A kezdeményezés főszervezője az egri székhelyű Méhvirág Központ, amely szervezet képviseletében Rozgics-Kiss Anita dúla, szülésznő hallgató portálunk érdeklődésére elmondta: Egerben több éve vesznek részt előadóként a Születés Hete rendezvénysorozat programjain.

– A Születés Hete nagyszerű eseményeit a környékbeli nagyvárosokba is el kívántuk juttatni, így Salgótarjánba is, ahol korábban még nem volt hasonló. A nógrádi vármegyeszékhely mellett például Ózdon, Kazincbarcikán és Mezőkövesden is rendezünk még ilyen programokat a Közelbaba Egyesülettel karöltve. A Salgótarjánban csütörtökön és pénteken zajló ingyenes eseményeket az egyesület helyi önkéntesének, Kotroczó Katalin baba- és kisgyermek hordozási tanácsadónak, Maminbaba oktatónak a közreműködésével sikerült megvalósítanunk – fejtette ki Rozgics-Kiss Anita, aki azt is elárulta, hogy a szervezésbe igyekeztek bevonni a helyi erőket is. Így például felvették a kapcsolatot a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház képviselőivel és kollegiális védőnői mentorával, de a védőnői hálózat segítségét is igénybe vették.

Több célt is szolgálnak a Születés Hete programjai

Rozgics-Kiss Anita azt is aláhúzta: a Születés Hetének az is célja, hogy kicsit ünnepeljük magát a születést is.

– Nyilván születéskor a gyermekek vannak a középpontban, de nem szabad elfelejteni: az sem mindegy, hogy az édesanyák mennyire tudnak erre felkészülni, milyen élményekkel térnek haza a kórházból, illetve rendelkeznek-e a megfelelő információkkal. Tapasztalataink szerint az anyukák elég egyoldalú tájékoztatást kapnak. Éppen ezért az a célunk, hogy minél több helyről értesüljenek a lehetőségeikről méghozzá – elsősorban helyi – a perinatális és a kisgyermekes időszakot kísérő szakemberektől – mutatott rá a Méhvirág Központ képviselője.

Rozgics-Kiss Anita korábban már azt is elmondta portálunknak, hogy a salgótarjáni rendezvénysorozat céljai között szerepel továbbá az is, hogy a nógrádi vármegyeszékhelyen az érintett területen tevékenykedő szakemberek számára kapcsolatépítési lehetőséget kínáljanak, illetve hogy ezeket a szakembereket a családok is megismerjék.

A salgótarjáni Születés Hete programokat Sipkó Gabriella vármegyei kollegiális védőnői mentor nyitotta meg csütörtök délelőtt a Balassi Bálint Könyvtárban. Mint hangsúlyozta: a Születés Hete egy több mint 15 éves múltra visszatekintő országos rendezvénysorozat, amely a gyermekvállalás miatt új szereppel és szerepkonfliktusokkal szembenéző nők és családjaik számára kínál az információk közötti tájékozódáshoz független, hiteles segítséget.

Hozzáfűzte: számtalan szakma támogatja és segíti a várandósokat, illetve a családokat, akiknek a kétnapos rendezvény változatos programjaival és előadásaival próbálnak betekintést nyújtani ebbe a csodálatos, de millió kérdéssel kísért életszakaszba.

Pénteken folytatódik az érdekes előadások sora

A csütörtöki előadások során a megjelentek egyebek mellett bővíthették ismereteiket az anyatej jelentőségéről, gyűjtési lehetőségeiről, és a sikeres szoptatásig vezető út lépéseiről, de arra a kérdésre is választ kaphattak, hogy milyen választási lehetőségei vannak a nőknek a szülést illetően. Emellett a regisztrált érdeklődők a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban vehettek részt nyitott szülőszoba látogatáson.

A pénteki nap szintén érdekes témákban kínál majd tudásbővítési lehetőséget az érdeklődőknek. Így például Horváth-Szántó Csilla óvodapedagógus vezetésével 10 óra 45 perctől Ciróka-Mondóka foglalkozásba kapcsolódhatnak be kicsik és nagyok egyaránt, majd Babus-Kisalázs Dóra gyógytornász tippjeit és tanácsait hallgathatják meg a látogatók 13 óra 30 perctől. A résztvevők ezután Opolcsik Henrietta Krisztina védőnőtől, intim jóga oktatótól tudhatják meg, hogy az intim torna mitől több, mint a gátizomtorna.

Végül a salgótarjáni Születés Hetéhez kötődő programokat Sipkó Gabriella védőnői mentor, illetve Rozgics-Kiss Anita közös előadása zárja, amely során különböző hitekről és tévhitekről hull majd le a lepel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában