Magyar nyelv és irodalom

2023.05.08. 12:58

Érettségi 2023: boroztak a diákok a hétfői vizsgán, ezek voltak a feladatok!

Egyebek mellett egy borokról szóló ismeretterjesztő szöveget is értelmezniük kellett a középszinten érettségiző diákoknak hétfőn. Mutatjuk a magyar nyelv és irodalom érettségi 2023-as feladatait.

Nool

Nógrádban több mint 1200 diák vizsgázott ma. Képünk illusztráció.

Fotó: MTI/Ruprech Judit

Magyar nyelv és irodalomból hétfőn középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit – tudatta az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel. Azt írták, hogy 9 órakor kezdődtek meg a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségik. A középszintű írásbeli vizsga 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésükre.

Mint arról reggel a Noolon beszámoltunk, Nógrád vármegyében 21 középiskolájában összesen 1241 tanuló tesz érettségit 51 különböző tárgyból ezekben a napokban. A mai első feladatlap, ami eléjük került, egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmazott. 

Az MTI beszámolója szerint a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be a feladatok megoldására. A szövegértési feladatsor egy, esetleg két – egymással összefüggő – ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből álltak. A szövegalkotási feladat lehetett érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, amelynek elvárt terjedelme 120-200 szó.

Ezután osztották ki a második feladatlapot, amely egy műértelmező szöveg alkotását várta el a vizsgázóktól: ez – a vizsgázó választása szerint – lehetett egy mű értelmezése vagy két mű összehasonlítása adott szempontok mentén. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó.

A középszinten érettségizők a vizsga első részén egy borokról szóló ismeretterjesztő szöveget kaptak, amelyet értelmezniük kellett. Emellett a szövegalkotási feladatnál választhatnak, hogy egy diákszövetség titkáraként írnak ajánlólevelet a Kiváló tanuló és sportoló díj elnyeréséhez egy konkrét jelölt számára, vagy érvelést készítenek Bringázz a suliba! címmel. A második vizsgarésznél Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemezhetik, vagy összehasonlíthatják Petőfi Sándor Csokonai című versét Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versével.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból állt. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kaptak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódik.

A feladatsor szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket egyaránt tartalmaz – írta közleményében az Oktatási Hivatal. A két szövegalkotási feladat két különböző témáról szóló, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. A műértelmező szöveg elvárt terjedelme 400-800 szó, a reflektáló szövegé 150-450 szó.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában