Aktualitások

2023.05.03. 21:59

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. május 3.

A hét közepe sem telt eseménytelenül megyénkben, így a nap végére készítettünk egy összegzést azoknak, akiknek nem volt idejük napközben pörgetni a híreket.

GÉPÉ

Forrás: Pixabay

Migránsokat akartak átcsempészni a szlovák-magyar határon

A nógrádi rendőrök elfogták azt a két embercsempészt, akik az elmúlt héten több mint egy tucat embert akartak jogellenesen a szlovák-magyar határon. A police.hu tájékoztatása szerint a Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai április 27-én a reggeli órákban Nagyorosziban ellenőriztek egy cseh rendszámú járművet, amelyet egy 30 éves moldáv állampolgár vezetett. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a férfi a járműben nyolc jogellenesen hazánkban tartózkodó szír állampolgárt szállított. Másnap szintén a reggeli órákban a Rétsági Rendőrkapitányság járőrei a városban akartak ellenőrzésük alá vonni egy osztrák személygépkocsit, azonban az a rendőri jelzésre nem állt meg. A jármű a parassapusztai határátkelőhely irányába továbbhajtott, ahol anyagi káros balesetet szenvedett. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a gépkocsit egy 25 éves férfi vezette, aki magát először török, majd grúz állampolgárnak vallotta. A rendőrök a gépjármű átvizsgálása során hat szír állampolgárt találtak, akik személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A rendőrök a 30 éves és a 25 éves embercsempészt, valamint a 14 fő külföldit elfogták és előállították. A migránsokat  meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a két férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A hatóság tagjai a férfiakat őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására az ügyészségen, amit a bíróság mindkét esetben elrendelt.

Újabb illegális hulladéklerakót számol fel a pásztói önkormányzat

Felháborodását fejezte ki Farkas Attila, Pásztó polgármestere a közösségi oldalán, ugyanis ismét illegális hulladéklerakót kell felszámolni. Mint azt a közösségi oldalán írta, a Nyikom utcában egy üres önkormányzati telken másfél hete kezdték meg a mintegy 40 év alatt felhalmozott illegális hulladék eltávolítását. A vállalkozó két nap után jelezte, hogy amit napközben elszállít, annak helyére éjszaka dupla újabb szemét érkezik. Nem elég a hulladék közel 10 millió forint költségű felszámolása, azóta őrző-védőket kell fizetniük éjszakákra és hétvégére, amíg egy kerítést is plusz pénzért felállítanánk. Hozzátette: ebből a temérdek pénzből már egy közelben lévő rossz állapotú utca aszfaltozását is meg lehetett volna oldani, ha nem olyanokra kellene költeni az önkormányzatnak, mint az illegális hulladék felszámolása.

Anyák napi virágültetést szerveznek Mátraverebélyben

Nem mindennapi kezdeményezéssel teszik szebbé az anyák napját a településen, közös virágültetéssel ünnepelnek. Idén harmadik alkalommal tartják meg a programot, amire az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat és a gyermekeket várják. Erdeiné Benus Hajnalka helyi közösségszervező szakember elmondta: hagyományteremtő céllal hívták életre három esztendővel ezelőtt a virágültetést, amin évről évre többen vesznek részt. Az önkormányzat biztosítja a növényeket, amelyek a jó hangulatú délelőtt során kerülnek a földbe a falu központjában, a művelődési ház körüli területen. Így amellett, hogy a családok együtt töltik az időt, a környezetük szépítéséért is tesznek. Aláhúzta: május 6-án, szombaton 10 órakor tartják a programot. A virágültetés mellett a gyerekek helyben készített kézműves ajándékkal is kedveskednek édesanyjuknak, nagymamájuknak.

Kisebb földrengést jeleztek a műszerek a napokban Herencsényben

Az enyhe földmozgást a lakosság szinte teljesen biztos, hogy nem érezhette. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérőműszerei Herencsény külterületén, a Bánya-patak mögött húzódó erdős terület közelében érzékeltek 0,8-as erősségű földmozgást. Az intézmény weboldalán az olvasható, hogy az effajta szeizmikus események gyakran nem földrengések, hanem valójában bányarobbantások, de hogy ez a mostani földmozgás valójában milyen eredetű, egyelőre nem lehet tudni. Portálunkon bő egy hete számoltunk be róla, hogy április 21-én két kisebb földrengés is történt Nógrád vármegyében. A két földmozgás epicentruma egymáshoz közel, Sámsonháza és Nagybárkány települések határában volt. Április 21-én, hajnali 4:46-kor egy 0,5-ös erősségű, majd ugyanezen a napon, 12:34-kor egy 0,6-os erősségű rengést mértek.

Minden a méz körül forgott a pásztói óvodában

A Fenntarthatóság hetében mézes napot tartottak a pásztói Százszorszép Óvodában a közelmúltban. Szlobodnyikné Csépe Renáta, az intézmény óvónője elmondta, hogy tavaly szervezték meg először ezt a programot, amelynek már akkor is nagy sikere volt. Fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a méhekkel, és tudják miért kapcsolódnak a fenntarthatósághoz. Ismertette: a múlt évben egy méhész tartott előadást, sajnos ez idén nem jött össze. Idén összegyűltek a tornateremben, ahol megnéztek a méhek életéről egy videót és mesét, majd mindegyik csoportban a gyerekek ezt a témát dolgozták fel, valamint mézes kiskiflit és kenyeret is ettek. Mint mondta: a környezeti- és egészséges életmódra nevelés az intézményben kiemelt helyen szerepel, hiszen Örökös Zöld Óvoda, Madárbarát Óvoda és Zöldszíves Óvoda címmel is rendelkezik. Ezen mindegyike kötelezi őket a természet szeretetére, megóvására, felfedezésére, valamint a fenntarthatóságra, s így az óvodai élet mindennapjait áthatják  az ezekhez kapcsolódó tevékenységek, így a méhes projekt is. Hozzátette: a közeljövőben a zöld jeles napjainkhoz kötődően, a madarak és fák napja alkalmából folytatják majd a tavaly megkezdett óvodai hagyományt, ugyanis a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontba kirándul a Százszorszép Óvoda összes csoportja.

Kirándulóknak is étkezést biztosít a megújult óvodai konyha Ipolytarnócon

A korszerű óvodai konyhán készül az ebéd a szociális étkezést igénybe vevőknek és az ipolytarnóci gyerekeknek is egy pályázati forrás keretéből. Azonban egy újabb szolgáltatást is kínál az intézmény. Mint arról a település közösségi oldalán beszámoltak, kiránduló csoportok étkeztetését is biztosítják, akár hétvégente is. Az ebédet a helyi kultúrházban fogyaszthatják el a igénylők, az intézmény mellett ingyenes parkolást biztosítanak az autóbuszoknak és az autóknak egyaránt. Az aktuális étlap elérhető Ipolytarnóc közösségi oldalán.

Duplájára emelték a 45 éves mátraverebélyi férfi börtönbüntetését

A másodfokú bíróság több mint a duplájára súlyosbította egy 45 éves mátraverebélyi férfi első fokon kiszabott 1 év 4 hónapos börtönbüntetését, mert a korábban többször büntetett vádlott számos újabb vagyon elleni bűncselekményt követett el. Az ügyészség tavaly májusban emelt vádat az elkövető ellen, aki 2020 decemberében és 2021 januárjában hét alkalommal lopott különböző salgótarjáni üzletekből. Az ezzel okozott kár összesen több mint 300 ezer forint volt, amelynek csak egy része térült meg a tettenérésekor, a hűtött élelmiszerekből több tétel is tönkrement – közleményben tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Főügyészség. Mint írták: a Salgótarjáni Járásbíróság 2022 októberében 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és 2 esztendő közügyektől való eltiltásra ítélte a büntetett előéletű terheltet. A Salgótarjáni Járási Ügyészség a büntetés súlyosbítása érdekében fellebbezést jelentett be, mert a férfi a sorozatos bolti lopásokat különös visszaesőként, a lebukások veszélyével nem foglalkozva, újból és újból próbálkozva, gátlástalanul követte el. A Nógrád Vármegyei Főügyészség kifejtette, hogy a kiszabott büntetés azért is enyhe, mert a különös visszaesőnek számító férfi a bűncselekményeket ugyancsak lopások miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt követte el, és a korábban vele szemben kiszabott két év szabadságvesztés sem tartotta őt vissza az elkövetéstől, szabadulása után röviddel újra lopott. A Balassagyarmati Törvényszék maradéktalanul egyetértett az ügyészség érveivel, és a szabadságvesztés mértékét 3 év 2 hónapra, a közügyektől való eltiltást pedig négy évre súlyosbította. Az ítélet jogerős.

Baleset történt Salgótarjánban

Koccanásos baleset történt Salgótarján egyik forgalmas útján szerdán. Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak elmondta, hogy két személyautó ütközött össze, amely során a járművekben anyagi kár keletkezett. Hozzátette: személyi sérülés nem történt.

Fellendíti az ipari park Szurdokpüspöki gazdaságát

Több cég is érkezik a közeljövőben a településen található ipari területre, de a jövőben újabb 15 hektáros parkot alakítanak majd ki, amely újabb vállalkozásoknak adhat otthont. Mint arról korábban már beszámoltunk: három vállalkozás is lesz a településen nemrégiben elkészült ipar parkban. Pintér Miklós Ervin polgármester a portálnak elmondta, hogy az egyik cég el is kezdte már az építkezést. Ez egy automatizált gépsorral rendelkező vállalkozás, amely steril környezetben gyárt majd műanyag orvosi eszközöket. Hozzátette: emellett zabhántoló és pehelykészítő cég is érkezik a településre, akik a tervek szerint idén ősszel kezdik meg a beruházást. A harmadik vállalkozó pedig faipari feldolgozó lesz, ahol papír tojástartót és raklapokat gyártanak majd. Ők várhatóan a közeljövőben kezdik el a fejlesztést. A település első embere úgy fogalmazott: nagy öröm a számukra, hogy három cég is érkezik az ipari parkba, hiszen ezáltal az itt élőknek új munkahelyeket biztosítanak, valamint az önkormányzatnak növelik az iparűzési adóbevételét, így további fejlesztésekre is lehetőség nyílik a jövőben. Pintér Miklós Ervin arra is kitért, hogy mivel nagy volt az érdeklődés az ipari terület iránt és a mostanin már el is fogyott a szabad terület, ezért újabb beruházásra nyújtottak be pályázatot, amely sikeres elbírálásban részesült. Az önkormányzat az új ipari park kialakítására így összesen 350 millió forint támogatást nyert el, amely során egy 15 hektáros területet hoznak majd létre. Jelenleg a beruházás előkészületei zajlanak.

Gólyahír: Nolent köszönti a kék színű babazászló Tereskén

A polgármesteri hivatal homlokzatán kék színű babazászlóval üdvözölték a település legújabb lakóját, Bikkes Nolen Árpádot, aki 2023.04. 30-án látta meg a napvilágot, 3680 grammal és 53 centiméterrel.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában