Gazdátlan kutyák

2023.04.13. 06:50

Nógrád-szerte küzdenek az önkormányzatok a kóbor ebekkel

Gondot okoznak a kóbor kutyák megyeszerte, amelyek ellen az önkormányzatnak kell felvennie a harcot és, amelyek befogása akár több százezer forint is lehet.

Nagy Orsolya

Erdőtarcsán jelenleg nincs probléma, de volt már idén példa rá, hogy gyepmestert kellett hívni.

– Szerencsére sok olyan állatbarát él a településen, akik igyekeznek helyet keresni a kóbor kutyáknak. Az, hogy ilyen odaadó lakosok is vannak, nagyon sokat jelent. Leginkább az okoz problémát, hogy megunják az ebeket és kidobják a falu határában őket. A kutyák bejönnek a településre, az emberek pedig félnek tőlük – közölte Markó Róbertné polgármester.

Hozzátette: másik gond, hogy vannak olyan gazdák, akik nem figyelnek a kutyájukra és kiszöknek otthonról. Tavaly egy támogatásnak köszönhetően lehetőség volt ivartalanításra, chipet is kaphattak az állatok, de védőoltást is kérhettek nekik a gazdáik, ezzel azonban kevesen éltek. A polgármester kiemelte, hogy tavasszal mindig több a kóbor eb és bandába verődve sétálgatnak az utcákon.

– Sajnos az önkormányzat is tehetetlen az ügyben. Természetesen, amikor ilyen eset van, befogjuk őket, de az egy évben több százezer forint kiadás a számunkra. Ez pedig azért is gond, mert azt a pénzt sokkal hasznosabb dolgokra is lehetne költeni, amely a falu fejlődését szolgálná – fejtette ki a településvezető, aki szerint sokkal felelősségteljesebben kellene viselkedni az ebtulajdonosoknak.

Erdőtarcsával szemben Vizsláson nem okoznak nagy problémát a kószáló kutyák

Sándor József polgármester elárulta, hogy szerencsések, mert nem jellemző náluk, de párszor már előfordult, hogy az újlaki-hegyen leraktak kutyákat. Ekkor viszont a helyiek befogadták, vagy az önkormányzat keresett nekik új gazdát állatvédő segítségével.

Mint mondta: Vizsláson sok felelős állattartó él, és vannak olyan családok, ahol akár négy-öt kutya is helyet kap. A polgármester fontosnak tartja, hogy a gazdák gondoskodjanak megfelelően az állataikról, így azok oltásáról, esetleg az ivartalanításról is.

Frenyó Gábor, Szügy polgármestere a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy fordult már elő bírságolás a településen, amely akár több százezer forint is volt. Ilyenkor többségében a tulajdonostól szökik ki a kutya és a szomszédok jelezik. Szerencsére azonban nagy gond nincs a faluban.

A polgármester elárulta, hogy a Cserhát Mentőkutyás Egyesület segít nekik a befogásban, ha van ilyen probléma, míg az elhelyezésnél a balassagyarmati San Lazaro Állatvédő Alapítványt keresik fel.

Nagylócon is megnehezítik az önkormányzat dolgát a kóborló állatok

Kasza Blanka alpolgármester elmondta, hogy sajnos az a tapasztalat, hogy a faluban az ebet, mint házőrzőt tartják a legtöbben, és csak kevesen tekintenek társként rá, ráadásul sokan nincsenek is tisztában az állattartási jogszabályokkal sem.

– Nálunk inkább kóborló kutyák vannak, akiknek akad ugyan gazdájuk, de mégis kiszöknek otthonról, azonban ez a tulajdonost nem zavarja. A büntetésekkel próbálkozunk jelenleg, de sokszor sajnos nem tudjuk azonosítani az állatot, mert sokaknál nincs chip. A befogás pedig nagyon drága, hiszen tíz ebet elvitetni mintegy félmillió forintba kerül. Ezzel pedig a probléma sem oldódik meg, mert ugyanúgy lesznek újak. Nagyon nehéz ez az önkormányzatnak, éppen ezért fontos lenne, hogy felelősségteljesen gondolkozzanak az emberek – mutatott ár az alpolgármester, aki elárulta azt is, hogy ivartalanításra is van lehetőség, de nem sokan igénylik sajnos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában