Megunt kedvencek

2022.09.04. 06:50

Jelentős anyagi terhet ró a Nógrád megyei önkormányzatokra a kóbor állatok elszállítása

Évről évre nagy problémát és anyagi kiadást jelent az önkormányzatok számára a kóbor ebek elszállíttatása. Éppen ezért arra kérik a gazdákat, hogy figyeljenek kis kedvenceikre, és megfelelően gondoskodjanak róluk.

Nagy Orsolya

A legtöbb felelőtlen gazda a falvak szélén válik meg a család egykori kedvencétől. Szerencsésebb esetben sikerül befogni és menhelyre vinni őket...

Forrás: Nool.hu archívum

Bár sokat segített a Magyar Falu Program Felelős állattartás elnevezésű pályázata az önkormányzatoknak, még mindig küzdenek a kóbor kutyákkal. Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere elmondta, hogy sajnos ők is harcolnak ezekkel az állatokkal. 

– Tavaly sikerült kihívni egy olyan alapítványt, amelynek tagjai elvittek három ebet, mintegy 110 ezer forintért. Sajnos idén már nem volt erre lehetőségünk, csak ahhoz mennek ki ugyanis, akikkel van szerződésük. Kértünk mi is egy tervezetet, viszont mindez hozzávetőlegesen félmillió forintba kerülne. Ráadásul, ha kijönnek és elviszik őket, azért is fizetni kell. Mi kis önkormányzat vagyunk, így nincs arra keretünk, hogy ezt finanszírozzuk – közölte Markó Róbertné. Hozzátette: bár sokat segített a Felelős állattartás pályázat, amely során ivartalanították a kutyákat és chipet is kaphattak, de további támogatásra lenne szükség, hogy megoldódjon a helyzet. A polgármester kiemelte: sokan a falu szélén válnak meg egykori kis kedvencüktől, ami főleg most nagy probléma, hogy elkezdődött a tanítás, ugyanis a gyerekek is félnek tőlük. 

Fontos lenne az ivartalanítás...

Szabó Vilmos, Rimóc polgármestere a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nehéz a helyzetük, hiszen sokszor kell felkeresniük a sintért, de amikor befogna egy ebet, akkor a gazdák mindig előkerülnek és felháborodnak. Éppen ezért nem könnyű befogni az állatokat. Év elején például már háromszor is próbálkoztak, de csak néhányat találtak és vittek el. Az önkormányzat segítségére van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, akik igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy az ebek ivartalanítva és féregtelenítve legyenek, valamint chipet kapjanak. A polgármester szerint a gazdáknak sokkal felelősségteljesebben kellene gondolkodniuk. 

Az iskolába járó gyermekek körében is nagy riadalmat tudnak okozni

Karancsságon is küzdenek a kóbor állatokkal. – Szerencsések vagyunk olyan szempontból, hogy a településen működik a felzárkóztatási program, amelyben szerepel az ingyenes oltás, a chipelés és az ivartalanítás is. Mintegy két hete voltak itt, és több kutyán is segítettek. A kóbor ebek azonban nehezen kezelhetőek, annak ellenére, hogy az önkormányzat igyekszik mindent megtenni – emelte ki Oláh Nándorné polgármester. 

Kifejtette: idén már több állatott is elvittek, amely mintegy 700 ezer forintjába került a településnek, míg múlt évben 800 ezret költöttek erre a célra. Ezeket az összegeket pedig más, hasznos dolgokra is lehetne fordítani. Mint mondta: sokszor tapasztalják, hogy a falu és Szalmatercs között még kis kutyákat is kidobálnak, emellett most kezdődött az iskola is, és sok eb követi a diákokat, akik félnek tőlük. A településvezető nagyon sajnálja ezeket az állatokat, és szívén viseli a sorsukat. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a tulajdonosok kezeljék úgy házi kedvencüket, ahogy azt a mindennapok megkövetelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában