Felelősség

2022.09.21. 17:28

Komoly büntetés járhat a felelőtlen állattartásért - sok nógrádi kutyatartó nem figyel erre

A gazdák állataikat mindig igyekeztek valamilyen egyedi azonosítóval ellátni, ez sokszor cseppet sem volt fájdalommentes, gondoljunk csak a tüzes vassal való megbélyegzésre.

Gulyás Edina

Bírság járhat, ha az ebtulajdonos elmulasztja kutyája beoltatását és megjelöltetését

Forrás: MW

Hazánkban közel tíz éve a négy hónapnál idősebb kutyákat kötelező mikrochippel megjelölni. Ez a tulajdonjog tisztázása, a tenyésztés és egészségügyi szempontból is fontos.

Hazánkban közel tíz éve a négy hónapnál idősebb kutyákat kötelező mikrochippel megjelölni
Fotós: Ladoczki Balázs

– Az ebek kötelező, chippel történő megjelölését a kutyatartók mintegy 90-95 százaléka elvégezteti. Miután a jelöletlen kutyákról nem készül nyilvántartás, azok számát csak megbecsülni lehet – fogalmazott dr. Manga Mátyás, a Magyar Állatorvosi Kamara Nógrád megyei elnöke, hozzátéve: – A chippel ellátott ebekről a kamara vezet nyilvántartást, de az azt végző állatorvos is rendelkezik az általa megjelölt, valamint veszettség elleni védőoltásban részesített négylábúakról kimutatással. 

Mint mondta, azt, hogy szűkebb hazánkban hány kutya jelölt, azok közül még hány van életben, részesültek-e veszettség elleni védőoltásban, a fent említett nyilvántartásból lehet kiszűrni. 

– Kétségtelen, hogy az utóbbi években szignifikánsan csökkent a kóborló ebek száma, bár ez szerintem nem függ össze a kötelező chipeléssel – hangsúlyozta az állatorvos, aki arra is kitért: – Az eb tulajdonosát állatvédelmi bírsággal lehet sújtani, amennyiben elmulasztja kutyája beoltatását és megjelöltetését. 

– A kutyák microchippel történő megjelölésének hiánya állatvédelmi bírságot von maga után. Ezt – attól függően, hogy az ebtartó milyen mulasztást követett el, vagy neki felróható okból milyen problémát okozott a tulajdonában lévő négylábú – több hatóság is kiszabhatja. Mások mellett az adott település jegyzője, a járási hivatal, a megyei, illetve a Pest megyei kormányhivatal, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is – tájékoztatott a Nógrád Megyei Kormányhivatal. 

Miután a jelöletlen kutyákról nem készül nyilvántartás, azok számát csak megbecsülni leh
Forrás: Pixabay

Mint arról beszámoltak, a leggyakoribb esetek a lakossági bejelentést követően felderített mulasztások miatt, vagy például egy kutyaharapást követő hatósági vizsgálat során feltárt hiányosság miatt kiszabott bírságok. 
A kormány tavaly februárban Közös ügyünk az állatvédelem címmel tartott online párbeszédet és felmérést. Ennek során az állatvédelmet érintő 13 fontos kérdésben nyilváníthatott véleményt az ország lakossága. A konzultáció során mintegy 300 ezren mondták el véleményüket. A párbeszéd eredménye többek között az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának megalakítása, az állatvédelmi civil szervezetek munkájának támogatása, a felelős állattartásra történő figyelemfelhívás erősítése, de a büntető törvénykönyvön belül az állatkínzás megítélésének szigorítása is. – A kormány már ezen konzultációt megelőzően jelentősen megemelte az állatvédelmi bírság alapösszegét, aminek célja az állatok védelme, kímélete, és legfőképpen embertársaink testi épségének védelme, a békés egymás mellett élés állapotának megteremtése és megőrzése – fogalmazott közleményében a hivatal.

– Az ilyen bírság alapösszege 15 ezer forint, illetve 75 ezer forint, amennyiben a jogsértés elszenvedője egy kedvtelésből tartott állat. A jogsértés alapján ezen összeg meghatározott szorzata a büntetés. 

– Nagyon sok a felelőtlen állattartó annak ellenére is, hogy az, aki kutyája chippel való jelölését elmulasztja, komolyabb összegű bírságra számíthat – fogalmazott Paróczai Katalin, a Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület tagja. Mint mondta, ha valaki kóbor ebet talál, akkor állatorvostól kérhet segítséget, aki a chip leolvasását követően meg tudja nézi, ki a gazda. – Még mindig sokan nem jelöltetik e módon kutyájukat. Amennyiben az adatbázisban szerepel a gazda, természetesen értesítjük arról, hogy hol tudja átvenni elkóborolt kedvencét. Azonban már több olyan szomorú eset is volt, amikor örömmel hívtuk a tulajdonost, hogy megtaláltuk elveszett négylábúját, de ő letagadta, hogy övé a kutya. Vagy egyszerűen közölte: neki nem kell az állat, azt csinálunk vele, amit akarunk. 





 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában