Nool.hu videó

2023.04.15. 15:36

Gyöngyös-pásztói kerámiák idézik a XIX. századot az alsótoldi pajtában (videó, fotók)

XIX. században használt cserépedények, tálak, kancsók sorakoznak az alsótoldi pajtában körös-körül. Valamennyi a gyöngyös-pásztói motívumjegyeket viseli magán. A fazekasként tevékenykedő Bercsényi-testvérpár közel 130 darabból álló gyűjteményét a közelmúltban tárta az érdeklődők elé.

Gulyás Edina

A Bercsényi-ikerpár pajtakiállítása jelenleg 130 darabos gyűjteménnyel várja a látogatókat

Forrás: Nool

Fotó: SzP.

Bercsényi Tamás és Bercsényi Péter, az Alsótoldról származó ikerpár mintegy harminc esztendeje formálja az agyagot fazekaskorongja segítségével. Kezük alól számos szebbnél szebb alkotás került ki az évek alatt. A tálakon, tányérokon, bögréken főleg a gyöngyös-pásztói stílus jegyei fedezhetők fel. Azokat a motívumokat használják saját munkáikon, amiket az általuk összegyűjtött, XIX. századi kerámiákon is alkalmaztak a korabeli mesterek. A gyűjteményt minden érdeklődő megtekinteti az alsótoldi fazekasműhely mögötti pajtában berendezett kiállításon.

– A népi kerámiák közül azért nyúltunk a gyöngyös-pásztóihoz fazekasként, mert ez volt hozzánk legközelebb. Ezért kezdtük el azokat gyűjteni is, hogy saját munkáinkhoz egy mintakincset kutassunk fel, állítsunk össze. Ezek a kerámiák főleg tálas-munkák, de szilkék, kancsók és más konyhai eszközök is megtalálhatók azok között – fogalmazott Bercsényi Tamás. – Jellemzőik, hogy a fehér földfestékkel bevont agyagra négy alapszínnel, a kékkel, a zölddel, a vörössel és a barnával, rajzolták fel a mintát, ami általában koszorú alakban fut körbe az edényeken.

Mint mondta, a kiállított darabok többsége a Debrecentől-Budapestig terjedő területről származik, azonban van közöttük egy-egy alsótoldi és pásztói is.

– A kerámia az az alapanyag, ami tökéletesen alakítható az adott kor igényeihez – veszi át a szót Bercsényi Péter – A praktikusság miatt egy időre a cserépedényeket felváltották a műanyagból készült vagy zománcozott eszközök. Azt tapasztaljuk, hogy napjainkban a fiatalok újra visszatérnek a természetes anyagokhoz. Azonban a mai rohanó világban már a használhatóság is fontos szempont, így olyan étkészleteket és tálakat készítünk, amelyek bekerülhetnek a mosogatógépbe is.

A kerámiának nagy múltja van, hiszen 10-15 ezer éve használják az emberek. Nem egyszerű olyan terméket gyártani, ami megfelelő a mindennapi használatra, de van rá lehetőség. A népi kerámiát elsősorban a néprajzért rajongó szenvedélyes gyűjtők vásárolják meg és használják.

– A mai kor lakásaiba már nehéz beilleszteni a népi kerámiákat, amelyekre egykor használati tárgyakként tekintettek. Napjainkban már a színeknek és a formáknak nagyobb jelentősége van. Van arra lehetőség, hogy a korabeli mintákat kicsit belecsempésszük a mostani kerámiákba, de nem jellemző – fogalmaz a testvérpár.

A kiállítás a fazekasműhely nyitvatartási idejében tekinthető meg. Általában hétfőtől vasárnapig 10 és 17 óráig várják a látogatókat, de előzetes egyeztetés szerint akár este is megmutatják gyűjteményüket és saját munkáikat is az érdeklődőknek.

– Nagyon kedvezőek a visszajelzések a kiállítással kapcsolatban. Jók a tapasztalatok, de érdekes, hogy még a környékbeliek sem ismerik a gyöngyös-pásztói kerámiákat, ezért a helyiek közül is sokan megnézték a kiállított tárgyakat és a gyártási folyamatot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában