Nool.hu videó

2023.04.29. 18:10

Böllérfesztivált rendeztek Héhalomban, ínycsiklandó fogások sorával (fotók, videó)

Harminc főzőudvarban készültek a disznótoros finomságok szombaton Héhalomban, ahol hatodik alkalommal rendezték meg a Böllérfesztivált. A programon nem csak a környező települések képviseltették magukat, az ország számos pontjáról, sőt a Felvidékről és a Székelyföldről is érkeztek résztvevők.

Gulyás Edina

Nem csak a hagyományos gasztronómia fogásait készítették el, hanem barátságokat is kötöttek a fesztiválon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Amikor nyolc évvel ezelőtt életre hívták Héhalomban a Böllérfesztivált, nem is álmodtak arról, hogy a különleges program ilyen népszerű lesz a látogatók körében. A pandémia miatti kényszerű kihagyást követően idén ismét élettel telt meg a falu, ahol felelevenítették a régi disznótorok hagyományát.

– Több száz kilométerről is érkeztek vendégek a fesztiválra, ami szinte páratlan a megyében – fogalmazott dr. Szabó Sándor, Nógrád vármegye főispánja, aki arra is kitért, hogy ez a nap az egykori disznóölések hagyományát eleveníti fel, ami mondhatni művészet, hiszen elődeink az állat szinte minden részét fel tudták dolgozni és tartósítani abban az időben, amikor még hűtőszekrény sem volt.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy a dél-nógrádi településeket egyedülálló összetartó erő jellemzi. Ez megmutatkozik a Böllérfesztiválon is, hiszen a környező falvak mind képviseltetik magukat a rendezvényen. 

– Nem csak a természeti és épített környezetre, elődeinkre és nagyjainkra lehetünk büszkék, hanem a palóc gasztronómiára és vendégszeretetre is, amit itt ma mindenki megtapasztalhat – húzta alá Skuczi Nándor.

Böllérfesztivált rendeztek Héhalomban, ínycsiklandó fogások sorával
Készülnek a disznótoros finomságok. A Böllérfelsztiválra több száz kilométerről is eljöttek a vendégek
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Bakos József, a házigazda település polgármestere köszöntőjében arról beszélt: nagyon örülnek annak, hogy nem csak a megyéből, hanem az ország számos pontjáról és a határainkon túlról is sok település képviselői ragadtak fakanalat, hogy bizonyítsák főzőtudományukat a fesztiválon. Héhalom valamennyi testvértelepülése is részt vett a programon, ami az összefogás és hagyományőrzés mellett a jótékonyságról is szól. A bevételt ugyanis idén is a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székelyhídi gyermekotthonnak ajánlják fel, emellett egy közeli településen élő beteg kisfiút is támogatnak a befolyt összegből. 

A lelkes csapatok által készített finomságok illata betöltötte a teret, a színpadon fellépő táncosok, énekesek és hagyományőrző csoportok műsora is színesítette a rendezvényt. Veteránautó bemutató és díjugrató verseny is kapcsolódott programhoz, biztosítva az egész napos jó hangulatot.

Több környékbeli településről is érkezett főzőcsapat

– Minden évben részt veszünk a fesztiválon, A hagyományos disznótoros ételek mellett mindig más különlegességet, idén savanyú káposztával és füstölt kolbásszal töltött karajt készítünk baconbe tekerve, ami mellé krumpligombócot kínálunk – tájékoztatott Barna István, Csécse polgármestere. – Természetesen az általunk feldogozott disznóból hurka, kolbász is kerül az asztalra, de székelykáposztát, csülkös pörköltet is felszolgálunk.

A bériek nem csak az ételek versenyéhez csatlakoztak, de a pálinkák és a pogácsák mezőnyébe is benevezték a helyi termékeket. Maczó László polgármester elmondta, hogy korábban elhozták az első díjat szilvapálinkájukkal. A faluvezető arra is kitért, Héhalom rendszeres résztvevője a béri Palóc Fesztiválnak, így természetes, hogy ők is itt vannak a Böllérfesztiválon. 

Böllérfesztivált rendeztek Héhalomban, ínycsiklandó fogások sorával
Felelevenítik az egykori disznóölések hagyományát, ami valóságos művészet
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Töltött káposztát, hurkát, kolbászt, töltött szűzpecsenyét is főzünk, de helyben sütöttük a túrós lepényt, a kakaós csigát, a sajtos és a tepertős pogácsát is – fogalmazott Danyi Erika, az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület elnöke. – Több alkalommal is kötényt kötöttünk már ezen a gasztronómiai programon, mindig nagyon szívesen jövünk Héhalomba. A hagyományőrzés mellett meg kell említeni azt a családias hangulatot, ami a rendezvényt jellemzi. Sok barátság köttetett már itt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában