Nool.hu videó

2023.04.18. 11:21

A nemzetközi versenyen is hatalmas sikert arattak ökoházukkal a salgótarjáni stromfeldes diákok (videó, fotók)

Második helyezéssel tértek haza a stromfeldes diákok a Tervezz te is ökoházat! című, háromfordulós országos – és a határon is átívelő – verseny pécsi döntőjéről. A tanulók elsősorban a felhasznált alapanyagokkal és a megvalósított ötletekkel, az összeállított makettel, illetve a projektet bemutató prezentáció során nyújtott előadásmóddal nyűgözték le a zsűrit.

Veres Edina

A nyerő csapatot (balról) Szomora Vilmos András, Horváth Bence és Suha Bence Zoltán alkotta

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Tervezz te is ökoházat! egy nemzetközi verseny, amelyen építész technikumok és szakgimnáziumok háromtagú diákcsapatai mérhetik össze tudásukat, ügyességüket és kreativitásukat. A háromfordulós öko-építészeti vetélkedőt évről évre a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, illetve a Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hívja életre.

Szűkebb hazánkat a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikum nem először képviseli a határon is átívelő próbatételen, azonban ez volt az első alkalom, hogy ilyen kimagasló eredménnyel térhettek haza a döntőről a salgótarjáni iskola tanulói. 

Tóth Tibor, az intézményben építészeti szakmai tantárgyakat oktat, illetve az ökoháztervező projektben másik két kollégájával – Faluhelyi Csabával és Aradi Patrikkal – segítették a három stromfeldes diák versenyre való felkészülését, hiszen komplett házak tervezéséhez már magasabb szintű ismeretekre is szükség van.

Minél kevesebb lebomló anyagot kellett felhasználniuk

– A feladat alapján egy négytagú család számára, egy közel 90 négyzetméteres lakóteret kellett kialakítania a csapatnak, méghozzá olyan módon, hogy az épület minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen. Lényegében az volt a cél, hogy minél kevesebb nehezen lebomló anyagot használjunk fel, így például beton és vasbeton egyáltalán nincs az ingatlanban, acélból is csak annyi, amennyi a kapcsoló elemekhez szükséges – ismertette a projekt részleteit Tóth Tibor, aki azt is elárulta, hogy a verseny első fordulójára a tervek alapján egy bemutató dokumentumot kellett készíteniük, akárcsak a másik 14 indulónak.

Tavaly ősszel Szomora Vilmos András, Horváth Bence és Suha Bence Zoltán 12. d osztályos tanulók önként jelentkeztek a megmérettetésre, amikor oktatójuk felvetette a lehetőséget.

Munkamegosztásban dolgoztak

– Úgy indult az egész, hogy mind mi, tanulók, mind pedig az oktatóink elkezdtünk ötletelni, majd szabad kézzel vázlatokat készítettünk otthon. Ezután összeültünk és kiválasztottuk mindegyikből a legjobb és a leginkább megfelelő részleteket. Munkamegosztásban dolgoztunk, mindenki abból a részből vállalt nagyobb szerepet, amihez a legjobban ért – fejtette ki az első lépésekkel kapcsolatban Suha Bence Zoltán.

Valósággá formálták terveiket egy maketten

A zsűri a tizenöt terv közül választotta ki a legjobb ötöt, amely csapatok közé a salgótarjáni technikum diákjai is bejutottak. A fiatalokra a következő szinten új próbatétel várt: a terveiket valósággá kellett formálniuk egy maketten. A mintadarab elkészítése több hetet vett igénybe, sőt! Oktatóikkal közösen még a tavaszi szünetben is együtt dolgoztak a bemutatódarabon a siker érdekében. A diákok büszkén meséltek az öko-ötleteik alapján készült miniházról.

A zsűri a tizenöt terv közül választotta ki a legjobb ötöt
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Horváth Bence például elárulta, hogy a fák elrendezésénél odafigyeltek rá, hogy a lombkoronások árnyéka segítsen a ház hűtésében. 

Szomora Vilmos András előbb a komposztálóra mutatott rá, majd kifejtette, hogy különlegességnek számít a domboldalra tervezett épület cölöpfák alkotta alapja, illetve azok tartósítása is.

Egy magyar találmányt, a napcellás térkövet használták a tervezés során

– Egy keleti technikának köszönhetően a fákat akár száz évig is tartósítani lehet. A módszer során lényegében kicsit megégetik a cölöpöt, eltávolítják róla a kormot, majd lenolajjal lekenik. Emellett a szigetelést cellulózzal oldottuk meg, ami lényegében újrahasznosított papír, illetve a tető is természetes kőpala – sorolta az öko-megoldásokat Szomora Vilmos András, aki ezután rámutatott a ház mellett található napelemrendszerre. Mint fogalmazott: az sem hétköznapi, hiszen egy magyar találmányt, a napcellás térkövet használták a tervezés során.

A kertbe tervezett kút szintén innovatív praktikát rejt Tóth Tibor felvetése nyomán. A kút hideg levegőjét – ami nyáron sem emelkedik hat Celsius-fok fölé – a házba vezetve nyáron hűteni lehet a szobákat légkondicionáló berendezés és elektromos áram nélkül. Az oktató elárulta, hogy ő is a Pécsi Tudományegyetemen végzett, ott ismerkedett meg a természetközeli technológiákkal, a fent említett példával is egyetemi tanulmányai alatt találkozott először.

Elsősorban a makett, az előadásmód, illetve a felhasznált alapanyagok és a megvalósított ötletek alapján érték el a második helyezést

Végül a Pécsi Egyetemen megrendezett fináléban a projektet bemutató prezentációt kellett előadniuk a fiataloknak a többi megjelent versenyző és a zsűri előtt. Elsősorban a makett, az előadásmód, illetve a felhasznált alapanyagok és a megvalósított ötletek alapján érték el a második helyezést a stromfeldes tanulók, akik az oklevél és a tárgyjutalom mellett 100 ezer forint összértékű utalványt nyertek, amiket egy elektronikai termékeket árusító áruházában válthatnak be. A 12. osztályos diákok elmondásuk szerint kivétel nélkül mind a hárman építészeti szakirányban terveznek továbbtanulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában