Hírösszefoglaló

2023.04.26. 21:21

A nap legfontosabb nógrádi hírei egy helyen – 2023. április 26.

A szerdai nap sem telt eseménytelenül Nógrádban. Lássuk, hogy mi minden történt április 26-án!

L. J.

Gyilkosság történt Bujákon

Megölte ismerősét, majd elásta áldozatát a bujáki gyilkos. A Pásztói Rendőrkapitányság által 2023. április 25-én indított körözési eljárás során, a végrehajtott széleskörű adatgyűjtés eredményeként megállapította, hogy egy bujáki 33 éves lakos a vele egy korú ismerősét április 23-án oly módon bántalmazta, hogy az elszenvedett sérülésekbe a férfi belehalt. Ezt követően az elkövető az áldozat testét a település közelében, egy erdős részen elásta. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárásban a 33 éves helyi lakost gyanúsítottként kihallgatta, őrizetbe vette és előterjesztést tett letartóztatásának indítványozására az ügyészségen.

Vádat emeltek 

Lopás bűntette miatt emelt vádat egy 27 éves etesi férfi ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség. A nyomozás adatai szerint a 27 éves férfi tavaly októberben, az esti órákban lakóhelyén sétálva meglátott egy nőt, akinél kézitáska volt. Hirtelen ötlettől vezérelve kirántotta a sértett kezéből azt, majd elszaladt vele. Ezután egy közeli játszótéren megállt, büntetett előélete miatt ekkorra megijedt attól, hogy újra börtönbe kerül, ezért a táskát a benne lévő okmányokkal, bankkártyával, mobiltelefonnal, a 36 ezer forintnyi készpénzzel és más személyes tárgyakkal együtt hátrahagyta.

Érmeket nyertek a futók 

Mag Viktória (Bolyai) megvédte diákolimpiai bajnoki címét, Ódor Benedek (Dózsa) pedig bronzérmes lett a tanulók mezei futó bajnokságán. Az egyik legnépesebb diákolimpiai megmérettetésre, a mezei futó döntőre idén is rengetegen, 37 ezer diák nevezett országszerte, közülük pedig 2300-an jutottak el a fináléra. A legnagyobb létszámban a balassagyarmatiak köröztek a reptéren. Közülük a legjobb eredményt a második korcsoportos Ódor Benedek érte el, aki egy nagyon szoros hajrá után szerezte meg a bronzérmet, 228 induló között. A legjobb eredményt Mag Viktória érte el, a Bolyai sportolója egy őrületes hajrá után megvédte bajnoki címét, és 102 lány között szerzett aranyérmet.

Forgalomkorlátozás lesz Salgótarjánban

Csütörtökön egész napos rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek Salgótarjánban. Csütörtökön Salgótarjánban ünnepélyes esküt tesznek az Egységes Alapkiképzési Program első öt hetét sikeresen teljesítő katonák. A rendezvényen a Magyar Honvédség haditechnikai bemutatói és hagyományőrző csoportjainak programjai is láthatóak lesznek a belvárosban, amelynek egy részét lezárják majd a forgalom elől. Így 8 óra 30 perc és 17 óra között a dr. Förster Kálmán tér gépjármű parkolóját, továbbá a Rákóczi utat, a Pécskő út és az Arany János út kereszteződése között lezárják. Emellett 8 óra 30 perc és 17 óra között a Klapka út és a Mérleg út teljes szakaszán két irányban haladhat a forgalom. 

Megnyerték az országos futsal döntőt

Április 18-án, kedden rendezték meg a szakképzéssel foglalkozó iskolák regionális futsal döntőjét, ahol vármegyénket a salgótarjáni Stromfeld Aurél Technikum képviselte. A szervezők az együtteseket két hármas csoportba sorsolta, ahonnan az első két helyezett iskola csapata jutott tovább az elődöntőbe. A nógrádiak végül a fináléban 2–0 arányban győztek le a házigazda Ványai Ambrus Gimnáziumot, amivel magabiztosan nyerték meg a regionális tornát, összesítésben tizenegy gólt szerezve és mindössze egyet kapva.

Baleset Salgótarjánban

Árokba borult egy személyautó kedd este Salgótarjánban, a Karancs úton Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a portálunknak elmondta: a balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltói vonultak, akik áramtalanították a járművet és a rendőrség kiérkezéséig biztosították a helyszínt. Az autóban csak a sofőr utazott, aki sérülés nélkül megúszta az esetet.

Drágább lett a fagylalt

Idén tovább emelkedett a fagylalt ára, amelyből manapság már számtalan ízesítésűt készítenek. A különleges finomságok mellett azonban a hagyományos ízeket is kedvelik a nógrádiak. Mezővári József, az egyik pásztói cukrászda tulajdonosa elmondta, tavaly az őrség zöld aranya, valamint az akkori év fagyija, a szőke zserbó volt a befutó a vásárlóknál. Emellett még mindig kedvelik a hagyományos ízeket. Mezővári József elárulta azt is, hogy náluk jelenleg egy dekagramm fagyi 80 forintba kerül. Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, az egyik salgótarjáni cukrászda vezetője pedig arról beszélt, hogy a tavalyi évhez képest náluk száz forinttal emelkedett a fagylalt ára. Jelenleg négyszáz forint egy gombóc, míg a cukormentes 450 forint. 

Összedőlt egy melléképület

Összedőlt egy lakatlan ház melléképületének tetőszerkezete kedd délután Bátonyterenyén, a Kővirág úton. Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a portálunknak elmondta: a helyszínre a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik átvizsgálták a törmelékeket, sérülteket nem találtak alatta. Az egység egy távközlési kábelt is eltávolított az úttestről, majd tovább bontotta a födém veszélyessé vált részeit. Ezután a létesítményt kordonszalaggal zárták le. 

Elismerést az egykori pedagógus munkáját

A Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete által alapított Kerekes László-díjat idén Géczi László Miklósné vehette át közösségépítő és hagyományőrző tevékenysége elismeréseként. Géczi László Miklósné Szurdokpüspökiben született, pedagógusként dolgozott a járás több településén. A szülőfalujának polgármestere is volt. Vezetésével a község bekapcsolódott a Pásztó Kistérségi Közkincs Kerekasztal értékmentő munkájába. A Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének szinte kezdetétől tagja és lelkes motorja. Az elmúlt 15 évben számos kiállítást és rendezvényt valósított meg társaival, egyesületével.

Kizárják a kézilabdázókat a bajnokságból

Sorozatban harmadik bajnoki mérkőzését sem játszotta le a Balassagyarmati Kábel SE férfi kézilabda csapata az NB II. Észak csoportjában. A Magyar Kézilabda Szövetség versenyszabályzata szerint ez már az utolsó helyen álló együttes kizárását vonja maga után. A balassagyarmati férfi kézilabdában az első komolyabb válságjelek az őszi szezon második felében jelentkeztek, amikor a csapatkapitány, Bécsi Mihály súlyos sérülését követően egymást követték a súlyosabbnál súlyosabb, tíz gól fölötti vereségek, még hazai környezetben is. A szakvezetés igyekezett tavaszra összeszedni a társaságot, de egyre reménytelenebbül. Már télen többen távoztak, majd a folytatást követően az első meccsek után mások is megunták a bizonytalan helyzetet. 

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában