Hűsítő finomság

2023.04.25. 19:57

A rossz idő ellenére Nógrádban is elstartolt a fagyiszezon: lefagytunk, mennyibe kerül egy gombóc

Idén tovább emelkedett a fagylalt ára, amelyből manapság már számtalan ízesítésűt készítenek. A különleges finomságok mellett azonban a hagyományos ízeket is kedvelik a nógrádiak.

Nagy Orsolya

Egy finom fagylaltnál elengedhetetlen, hogy az jó minőségű alapanyagokból készüljön

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Országszerte elkezdődött a fagylaltszezon, így szűkebb hazánkban is. Már egyre több helyen kapható a hűsítő finomság, amelynek az elmúlt években egyre jobban megemelkedett az ára.

Mezővári József, az egyik pásztói cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy még csak pár napja kezdődött el a szezon. A múlt hétvégi tavaszi időjárásnak köszönhetően azonban akkor már sokan betértek egy-egy fagylaltra.

– Tavaly az őrség zöld aranya, valamint az akkori év fagyija, a szőke zserbó volt a befutó a vásárlóknál. Emellett még mindig kedvelik a hagyományos ízeket, mint például a vaníliát, a csokoládét, vagy a citromot, de a különlegesebb rétegelt hűsítő finomságot is szeretik – közölte Mezővári József.

Hozzátette: a jó fagylalt titka, hogy nem tartalmaz semmilyen mesterkélt anyagot és habosítót sem.

A cukrászda vezetője elárulta, hogy nagyon eredeti ízekre specializálódtak és a gyümölcsös fagyik valódi gyümölcsből készülnek, míg a vanília az eredeti vanília rúdból van.

– Azokat az autentikus ízeket keressük, amelyek gyermekkorunkban is voltak. Fontos, hogy a termékek finomak és egészségesek legyenek. Van már így például cukor- és tejmentes fagylaltunk is. Ezeknek idén szeretnénk bővíteni a kínálatát. Jelenleg új ízünk nincs, de persze ez még változhat a jelenlegi szezonban – fejtette ki Mezővári József, aki elárulta azt is, hogy náluk jelenleg egy dekagramm fagyi 80 forintba kerül.

Ötven forinttal emelkedett a fagylalt ára

Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, az egyik salgótarjáni cukrászda vezetője arra tért ki, hogy a tavalyi évhez képest náluk ötven forinttal emelkedett a fagylalt ára. Jelenleg négyszáz forint egy gombóc, míg a cukormentes 450 forint.

– Mindenhol áremelkedés volt. Nálunk főzött és prémium minőség kapható, amelyek nem tartalmaznak semmilyen ízfokozót és adalékanyagot. Bár már mindenhol van a hűsítő csemegéből, de az igazi szezon még nem igazén kezdődött el, hiszen az időjárás is befolyásolja azt – emelte ki a tulajdonos.

Mint mondta: egy finom fagylaltnál elengedhetetlen, hogy az jó minőségű alapanyagokból készüljön, de kiváló szaktudás, kreativitás és megfelelő tapasztalat is kell hozzá. Emellett a szakma iránti vonzalom is fontos, hiszen, aki nem szereti a mesterségét, az nem tud jó fagyit készíteni.

Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea hangsúlyozta, hogy a lehetőségeikhez mérten mindig törekednek a fejlődésre. Éppen ezért a napokban fagylalt bemutató is volt náluk, amely során új dolgokat tanultak, de új ízekkel is kísérleteztek.

A tulajdonos elárulta, hogy ami évről évre teljesen elfogy náluk az a velencei álom elnevezésű finomság, amely kandírozott narancsos csokis és vaníliás egyveleg. Emellett sok fogy a pisztáciásból, a csokis kekszesből, de a gyümölcsös fagylaltok is közkedveltek. Sokan szeretik továbbá a fekete erdőt, de a maci a málnásban elnevezésűt is, amely málna és csokoládé keveréke. Hamarosan pedig új ízek is lesznek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában