Rendezvények

2023.04.27. 19:31

A malackodás mellett a majálisoké lesz a főszerep a hosszú hétvégén

Programok sokaságával várnak mindenkit szűkebb hazánk települései április utolsó hétvégéjén és május 1-jén.

Nagy Orsolya

A Delta együttes is fellép a héhalmi böllérfesztiválon

Héhalomban több év kihagyás után, április 29-én, szombaton ismét megrendezik a népszerű gasztronómiai eseményt, a Böllérfesztivált, ahová már reggel 7 óra 30 perctől várják az érdeklődőket. A rendezvényen lesz egyebek mellett főző- és díjugrató verseny, népi kézműves termékek vására, egész napos vidámpark, veteránautó találkozó, de katonai toborzó és bemutató is. A látogatók ezen túlmenően megkóstolhatják a disznóból készült finomságokat, a jó hangulatról pedig a Delta zenekar gondoskodik majd, de kulturális és hagyományőrző műsorok is lesznek.

Kovács Kati is ellátogat Pásztóra

Pásztón Múltidéző Zsigmond napot tartanak ezen a szombaton, reggel 7 órától. A rendezvény Mátyás-kori ételek főzőversenyével kezdődik. A délutáni órákban jelmezes felvonulást tartanak, majd 16 órától térzenével várják az érdeklődőket, amely után a Szent László Vitézei Egyesület ostromjátékát tekinthetik meg az érdeklődők. A színpadon 17 órától a Bordó Sárkány zenekar ad koncertet, 18 óra 30 perctől pedig Kovács Kati műsorát élvezhetik a látogatók. Ezt követően utcabál lesz, amelynek hangulatáról az Alapi Music Band gondoskodik majd. A zenés-táncos programok mellett lesz népi játszótér, kézműves vásár, nemezelés, solymász bemutató, csillámtetoválás-készítés, de pónilovaglás is.

Lezárul az egészséghét Kazáron

Kazáron április 29-én, szombaton zárják le az Egészséghét elnevezésű rendezvénysorozatot. Az esemény 9 órakor kezdődik, amely során ingyenes vizsgálatokat vehetnek igénybe a lakosok. A kulcsosházban például véradást szerveznek, míg a rendelőben a vércukor- és vérnyomásmérés mellett bőrgyógyászati rákszűrésre is lehetőség lesz. A védőnő helyén nőgyógyászati vizsgálatot tartanak, míg a régi posta épületében masszázzsal kényeztetik majd az előzetesen bejelentkezett érdeklődőket.

A táncé lesz a főszerep Salgótarjánban

A megyeszékhelyen szintén szombaton Tánc Világnapi Gálára várják az érdeklődőket 15 és 18 órától a József Attila Művelődési Központban. A rendezvényen fellép a Nógrád Táncegyüttes és utánpótlás csoportjai, valamint a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is. Így a nézők láthatják majd a Kis Pitypang, a Pitypang, a Kis Nefelejcs, a Viganó Gyermektáncegyüttes és az Ifjú Nógrád Táncegyüttes előadását. A műsorban közreműködik a Dűvő Zenekar.

A tűzzel játszanak Szécsényfelfaluban

A településen április 29-én, szombaton rendezik meg a Felfalusi Tüzesvas Fesztivált 18 órától, ahol nyársalós kenyérrel várják az érdeklődőket.

Az AK26 és Kökény Attila is koncertet ad Nagyorosziban

A községben most szombaton tartják a majálist a helyi művelődési ház mögötti területen. A rendezvény 14 órakor kezdődik, ahol lesz egyebek mellett ugrálóvár, anyák napi műsor, néptánc, de az érdeklődők megtekinthetik Gregus Anikó gyermekműsorát is. Ezen túlmenően fellép Kökény Attila, az AK26, a Neoton Infinity és Dj. Bodó is.

Közösen túrázhatnak a mátranovákiak

Mátranovákon közösségi gyalogtúrát szerveznek a Savós-kúthoz e hét szombaton reggel 9 órától. A gyülekező a művelődési háznál lesz, majd a célpontot elérve főzést is szerveznek, de lesznek különféle programok és vetélkedők is.

Nagy durranással készül a nyitásra a mohorai emlékház

Mohorán április 30-án, vasárnap tartják a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület Emlékház szervezésében az Emlékház-ünnepet 16 órától. A rendezvényen köszöntőt mond Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, majd az Emlékházat Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színművész nyitja meg. Az eseményen a Széltolók Néptáncegyüttes is közreműködik. 16 óra 15 perckor lesz Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes köszöntése és életmű-kiállításának ünnepi megnyitója. A tárlatot dr. Solymosi-Tari Emőke Szécsényi-díjas zenetörténész és Ember Csaba karnagy nyitja majd meg. Ezután Pianínóavató ünnepséget tartanak. A pianínó a Magyar Művészeti Akadémia ajándéka, amelyet Dabóczi Bence orvostanhallgató szólaltat meg és közreműködik Kósa József zongoraművész, valamint Kósa Bernadett előadóművész is.

Majálisokból sem lesz hiány

Családi programokkal készül a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. a munka ünnepére. A Dolinka ad otthon a rendezvénynek, ahol 10 órától a Bányász-Kohász Fúvózenekar, a Bányász-Kohász Dalkör, valamint a Nógrád Táncegyüttes lép színpadra. Ezt követően a kicsik Varga Feri és Balássy Betti gyermekműsorán szórakozhatnak, míg a nagyobbak számára igazi retro koncertek kínálnak szórakozást. Fellép Oszvald Marika operetténekes, Krisz Rudi, a Desperado, valamint a V-Tech is.

A Bányász-Kohász Fúvószenekar portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint május 1-jén, hétfőn 6 órakor indulnak útnak Kohász Művelődési Központtól, majd ezután a zagyvarónai Bátki József Közösségi Ház előtt zenélnek. Kicsit később a Füleki úton található Idősek Otthonánál hangzik fel a muzsikaszó, ami onnan a Szent Lázár Megyei Kórház belső udvarába, majd a Beszterce térre érkezik. A Kemerovó-lakótelepre 7 órakor érkeznek a zenekar tagjai, majd ezután az útvonal érinti a nyugati városrészben található Fogadót, a Vásártéren a Csillagház mögötti teret, illetve Baglyasalján a Petőfi úti idősek otthonát is. Az együttes 8 órakor a zagyvapálfalvai ABC előtt éri el a déli városrészt, de 8 óra 45 perckor már a Pécskő úti bolt előtt harsan fel az ébresztő. A zenészek a program záróhelyszínen, azaz az Arany János úti sakktáblánál várhatóan 8 óra 55 perckor tűnnek fel. Ezt követően a Bányász-Kohász Fúvószenekar a Dolinkában egy hozzávetőleg negyedórás majális köszöntő koncerttel kedveskedik az ünnepi programra kilátogatóknak.

Ötven esztendeje van Vizslásnak kultúrháza

A vizslási kultúrház átadásának ötvenedik évfordulóját ünnepelhetik és majálison mulathatnak május 1-jén, hétfőn a helyi lakosok. A program a már hagyományos Szedd a lábad! közösségi futással indul Vizslás-Újlakon. A mozogni vágyók 8 óra 30 perckor gyülekezhetnek az újlaki boltnál, majd 9 órakor elrajtol a futás. A jubileumi műsor 14 órakor kezdődik a kultúrházban a Vizslási Százszorszép Menyecskekórus előadásával. Azt követően az érdeklődők Bocsi Éva, vizslási születésű népi iparművész, a Népművészet Mestere babáinak bemutatóján vehetnek részt, majd előadást hallgathatnak meg Bocsi Sándortól a jubileum alkalmából. Végül a megjelentek a faluközpontba vonulva 15 órakor a Vizslási Bóbita Óvodába járó gyerekek műsorát tekinthetik meg, majd azután májusfát állíthatnak az asszonykórus közreműködésével.

Várják a vanyarci családokat egy közös együttlétre

Vanyarcon családi majálist rendeznek május 1-jén, hétfőn. A rendezvény 9 órakor kezdődik, amely során számos programmal és akadály feladatokkal várják a családokat. Emellett az érdeklődőknek lehetőségük lesz kipróbálni a jógázást, de lesz futóverseny, valamint közösen díszítenek májusfát és finomságokkal is készülnek a látogatók számára. Eső esetén a rendezvény elmarad.

A legszebb madárijesztőt keresik Csesztvén

Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a csesztvei Madárijesztő Szépségfesztivált május 1-jén. A program 9 órakor kezdődik egy pontgyűjtő vetélkedéssel. A résztvevők a művelődési háznál gyülekeznek majd, onnan indulnak el gyalog a kilátóhoz. 10 és 12 óra között zajlik majd a versenyre való nevezés és a bakusz állítás a művelődési ház mögött lévő patakparton. Ezt követően a zsűri bírálja az alkotásokat. 14 órakor kihirdetik a huszonnegyedik Madárijesztő Szépségfesztivál eredményeit. Eközben 13 óra 30 perctől Kézműves Katica várja a gyermekeket arcfestéssel, fajátékokkal és pontgyűjtéssel. A jelenlévők régi fényképeket tekinthetnek meg a Madárijesztő Szépségfesztiválról a művelődési házban.

Jótékonysági majálist rendez az állatvédő alapítvány Szentén

A San Lazaro Állatvédő Alapítvány a közösségi oldalán számolt be arról, hogy május 1-jén, hétfőn a szentei Közösségi téren jótékonysági majálist tartanak a helyi önkormányzat támogatásával. Mint írták: a részvétel ingyenes, azonban kis csapatuk a szórakozásért cserébe szívesen fogad pénzadományt, amelyek átadására a San Lazaro pavilonnál és a San Lazaro logóval ellátott perselyeknél lesz lehetősége a résztvevőknek. A program 12 óra 30 perckor megnyitóval veszi kezdetét. Ezt követően Kisteleki Gergely és a levegő farkasai tartanak solymászbemutatót. Mindezek után az érdeklődők megtekinthetik a berceli dobsuli előadását, Molnár Edit csehszlovák farkaskutya bemutatóját, Konrád Viktor dudás előadását, Jozso Kyokushin Dojo karate bemutatóját, valamint a nap végén az Emberöltő zenekar ad koncertet. Emellett lesz fotókiállítás, lovaglás, bőrdíszműves foglalkozás, íjászat és ostorozás, fegyver bemutató, valamint arcfestés is.

A főzésé lesz a főszerep a városban

Rétságon főzőversenyt tartanak május 1-jén, hétfőn 8 órától a nagyparkolóban, ahová várnak minden érdeklődőt. A legjobb csapatok pedig értékes díjakat vehetnek majd át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában