Összefoglaló

2023.04.03. 21:38

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 3.

Nem voltak eseménytelenek az elmúlt napok Nógrádban. Szokásunkhoz híven ma este is összefoglaltuk szűkebb pátriánk legfőbb történéseit, legolvasottabb cikkeinket.

G. P.

Zabaron avattak

Ünnepélyes keretek között, hivatalosan is átadták a napokban Zabaron a Magyar Falu Program pályázati forrásából vásárolt hangtechnikai eszközöket. Ferencz Nándor, a község polgármestere elmondta: miután az önkormányzat régi hifitornya tönkrement, nem kevés gondot okozott a helyi rendezvények kihangosítása. A berendezés átadóján Becsó Zsolt országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: legalább akkora jelentőséget tulajdonít a Magyar Falu Program segítségével megvalósított kisebb projekteknek, mint a más pályázati lehetőségekkel kivitelezett nagyobb volumenűeknek. 

Beiktatták a lelkészt

Beiktatta lelkészét a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközség. Az avatást Szabó András, a Nógrádi Evangélikus Egyházmegye esperese végezte. A szertartáson Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A szertartáson más egyházak lelkészei és városi vezetők is részt vettek.

Összehozták őket Salgótarjánban

Április 13-án Gregor Bernadett és Varga Viktor közösen lép színpadra Salgótarjánban. Bár látszólag nagyon különböznek egymástól, a Zenthe Ferenc Színház úgy gondolta, érdemes volna őket egy közös produkcióban látni. Éppen ezért mindkettejüket meghívták, és most egy közös estre készülnek Meztelen igazság címmel. Varga Viktor az RTL-nek tett nyilatkozatában elmondta, hogy elmondhatatlanul izgatott, hogy egy ilyen vonzó nővel szerepel majd együtt. Mint mondta, meztelenül is látta már a színésznőt még a playboyos időszakából. Az apja szekrényének tetején találta az újságot, és azonnal kikerekedett a szeme a színésznő teste láttán. Gregor Bernadett úgy gondolja Varga Viktor és ő két különböző világ, de abszolút a jó értelemben. 

Itt a nagyhét, barkát szenteltek (fotókkal!)

Elérkezett a húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kezdete. Szentkúton is Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékeztek meg, és megszentelték a barkaágakat. Virágvasárnap ünnepli az egyház Jézusnak szamáron való diadalmas jeruzsálemi bevonulását: sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták. Ennek nyomán került az ünnep szertartásai közé a pálmás, Európa északi tájain pedig a barkás körmenet. A virágvasárnapi liturgia minden ünnepélyessége mellett már az Úr szenvedéstörténetét tárta a nemzeti kegyhelyre látogató hívek elé.

Víz alatt az aluljáró

A vasárnap délutáni heves zivatar miatt elöntötte a víz a salgótarjáni Bem utca aluljáróját. Vasárnap délután nagy mennyiségű eső zúdult Salgótarjánra, amelynek eredményeként megbénult a forgalom, több szakaszon pedig árvíz borítja az úttestet. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Tamás-Kovács Andrea akkor felhívta a salgótarjáni autósok figyelmét, hogy a vasúti átjáró alatt, a litkei kereszteződésnél nagy mennyiségű csapadék akadályozta a zavartalan közlekedést, amit a Magyar Közút munkatársai orvosoltak.

Főszerepben a polgármester

Virágvasárnap mutatták be a Pasaréti Passiót a drégelypalánkiak, amelyben a főszereplő a helyi polgármester volt. A szombaton este kezdődő előadáson megtelt a Szent Erzsébet templom Drégelypalánkon. 38 helyi önkéntes amatőr színjátszó csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy bemutathassák a Pasaréti Passió megújult változatát. A misztériumjáték „főhőse” ezúttal egy fiatal férfi volt, akit Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere alakított. Az ő hitkeresésének története áll párhuzamban Jézus szenvedéstörténetével. A kísértő szerepében Géringerné Méder Andrea pedagógus volt. A cselekmény két szálon fut végig, az egyik egy korunkbeli útkereső szemszögéből játszódik és közben végig ott van a kísértő, az ő kettőjük párbeszéde adja a történet lényegét. 

Kiállítással nyitottak újra

Kiállítással nyitotta meg újra kapuit a napokban a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központ, közel négy hónapnyi zárva tartás után. Nagyfalusi Sándorné gobelinjeit láthatják az érdeklődők az intézmény galériájának falain. A tárlatot Nagy Izidorné mátranováki alkotó ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, aki kiemelte: Nagyfalusi Sándorné Katalin nagy türelemmel és kitartással készíti képeit, merkelőtűvel, színes gyapjúfonallal, vagy osztott hímzővel előfestett vászonra. A szivárvány árnyalatainak minden színét felhasználva öltögeti alkotásait, nagy odaadással. 

Harc a szeméttel

Harcolnak az illegális szemétlerakás ellen Patvarcon, mivel az állandó problémát jelent a helyieknek. Az önkormányzat felveszi a harcot a szemetelőkkel, de rengeteg idő, energia és olykor pénz, hogy megoldódjon egy-egy lerakat eltakarítása. Sokan egyáltalán nem figyelnek a környezetükre és gondolkodás nélkül eldobják a szemetet, akár menet közben az autóból is. Még rosszabb, amikor külterületekre, hordanak ki zsákszámra szemetet, sőt gyakran építési törmeléket vagy ürüléket. Bernáth Kornélia, Patvarc polgármestere arról számolt be, hogy a folyamatos szemetelők munkát adnak az önkormányzatnak és a patvarci lakosoknak. Nemrégiben több teherautónyi szemétlerakatot találtak Balassagyarmat és Patvarc között, amit félig önkormányzati, félig magántulajdonú ingatlanra helyeztek az elkövetők.

Tojásfára akaszthatják

Húsvét közeledtével különleges készülődésre hívja Dorogháza önkormányzata a településen élőket. Arra buzdítják a lakókat, hogy segítsenek szebbé, rendezetté és színesebbé varázsolni lakókörnyezetüket. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is közös díszítésre kéri a helyieket a faluvezetés.

– Az előző években is igyekeztek bevonni a lakókat a település dekorálásába. Azok akik csatlakoztak a felhíváshoz kreatív és ötletes alkotásokat helyeztek ki szerte a faluban. Idén is hasonló akcióval készültek – mondta Táboritáné Bata Georgina, az önkormányzat közművelődésért felelős munkatársa. – A faluközpontban és az újtelepi falurészen is egy-egy tojásfára aggathatják a helyiek az általuk készített dekorációt április 3-a és 6-a között.

Megsérült az elgázolt nő

Elgázoltak egy gyalogost a minap Balassagyarmaton. Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint az Arany János út és a Rákóczi fejedelem út kereszteződésében egy személyautó elütött egy úttesten áthaladó gyalogost. Hozzátette: a gyalogos nő megsérült a baleset következtében. Csép Vivien Dorka, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa elárulta, hogy a helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú nőt könnyebb sérülésekkel szállított a területileg illetékes kórházba.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!



 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában