Virágvasárnap

2023.04.02. 20:38

Barkaszenteléssel emlékeztek Jézus Jeruzsálembe való bevonulására Szentkúton (fotók)

Elérkezett a húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kezdete. Nemzeti kegyhelyünkön is Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékeztek meg, és megszentelték a barkaágakat.

G. E.

Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezik az egyház. A szertartással kezdetét vette a nagyhét

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

– A nagyböjti időszak kezdetet óta készítjük fel lelkünket a húsvétra, Jézus szenvedésére és feltámadására. Ezt a misztériumot akarta beteljesíteni, amikor felment városába, Jeruzsálembe. Szívünk élő hitével és odaadásával emlékezzünk meg erről az üdvösségszerző bevonulásról. Lépjünk mi is az úr nyomába, hogy amint kegyelméből társai vagyunk a kereszthordozásban, ugyanúgy feltámadásának és örök életének is részesei lehessünk – hangzott el ma Mátraverebély-Szentkúton. A virágvasárnapi szentmisén barka- és aranyvessző ágakat szenteltek. 

Virágvasárnap ünnepli az egyház Jézusnak szamáron való diadalmas jeruzsálemi bevonulását: sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták. Ennek nyomán került az ünnep szertartásai közé a pálmás, Európa északi tájain pedig a barkás körmenet.

A virágvasárnapi liturgia minden ünnepélyessége mellett már az Úr szenvedéstörténetét tárta a nemzeti kegyhelyünkre látogató hívek elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában