Környezet

2023.04.02. 16:38

Harcolnak az illegális szemétlerakás ellen Patvarcon

Állandó problémát jelentenek a Patvarc és Balassagyarmat közötti területeteken a szeméthalmok.

Nool

Szerte Nógrádban sok szemetet szórnak szét az utak mellett. Patvarcon is szélmalomharcot vívnak az illegális hulladéklerakók ellen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vajda János

Az önkormányzat felveszi a harcot a szemetelőkkel, de rengeteg idő, energia és olykor pénz, hogy megoldódjon egy-egy lerakat eltakarítása. Sokan egyáltalán nem figyelnek a környezetükre és gondolkodás nélkül eldobják a szemetet, akár menet közben az autóból is. Még rosszabb, amikor külterületekre, hordanak ki zsákszámra szemetet, sőt gyakran építési törmeléket, vagy ürüléket. Bernáth Kornélia, Patvarc polgármestere arról számolt be portálunknak, hogy folyamatos a szemetelők munkát adnak az önkormányzatnak és a patvarci lakosoknak. Nemrégiben több teherautónyi szemétlerakatot találtak Balassagyarmat és Patvarc között, amit félig önkormányzati, félig magántulajdonú ingatlanra helyeztek az elkövetők.

– Nyomozásunk eredményeként a lerakatban bizonyítékot találtunk a szemét eredetét illetően, így kiderült, hogy a szállító hibázott, aki az ártalmatlanítási költségen nyerészkedett – mondta el a polgármester. 

Mindennapos gond az illegális hulladéklerakás

Hozzátette, hogy a felkutatást és a felszólítást követően megkezdődött a szemét elszállítása, ami több napig is eltart majd.

Egyelőre nem lát megoldást a mindennapos probléma kezelésére, hiszen nem helyezhetnek mindenhova kamerákat, mert Patvarc közigazgatási területe egészen a balassagyarmati reptérig húzódik. Említette, hogy Iliny és Őrhalom felé eső területekre is ez a jellemző. 

– Hétről-hétre szemétszedési akciót szervezünk közfoglalkoztatás keretében, de ez sem megoldás a folyamatos szemetelés ellen. Az embereknek kellene belátni, hogy mekkora károkat okoznak ezzel – vélekedik a polgármester.

Az esetet a közösségi oldalakon is megosztotta. Szeretné, hogy egyfajta visszatartó ereje legyen annak, hogy addig nyomoznak az önkormányzat és a magánszemélyek a rendőrség bevonásával, amíg eljutnak az elkövetőhöz, akit köteleznek az eredeti állapot visszaállítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában