Húsvét, kultúra

2023.04.02. 18:08

Virágvasárnap mutatták be a Pasaréti Passiót a drégelypalánkiak, főszereplő a polgármester

Meskó Zsolt író-rendező több éve szervezi a Pasaréti Passiót, idén képzést indított, amelynek köszönhetően országszerte 18 templomban adják elő. A drégelypalánki hívek szombaton este mutatták be Jézus szenvedéstörténetét.

Ember-Lukács Zsófia

Korhű jelmezeket, hang és fénytechnikát, aláfestő zenéket, keresztet és dobogót is kaptak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A szombaton este kezdődő előadáson megtelt a Szent Erzsébet templom Drégelypalánkon. 38 helyi önkéntes amatőr színjátszó csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy bemutathassák a Pasaréti Passió megújult változatát. 

– Februárban vettünk részt Géringerné Méder Andrea pedagógussal Budapesten egy Passiójáték szervező-rendező képzésen, melyet Meskó Zsolt tartott. Innen jött az ötlet, hogy Drégelypalánkon szervezzük meg ennek a bemutatását. Korhű jelmezeket, hang és fénytechnikát, aláfestő zenéket, keresztet és dobogót is biztosítottak. Az országban 18 helyszínen mutatják be a Meskó Zsolt által írt és rendezett Passiót– számolt be róla Terényi Zsuzsanna hitoktató, aki betanította a darabot a drégelypalánkiaknak. 

A híres író-rendező Pasaréti Passióját mutatták be a drégelypalánkiak
Cél, hogy a kétezer éves történetet közelebb hozzák az emberek szívéhez és lelkéhez a szereplők közreműködésével
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Hozzátette, az előadás célja az, hogy a 2000 éves történetet közelebb hozzák az emberek szívéhez és lelkéhez a szereplők által. Az egész darab egy tükröt tart a nézők elé, mert olyan kérdések merülnek fel a darabban és ezáltal a nézőkben is, amelyek mindannyiunkban ott vannak: én ma miért vagyok felelős? Kinek okozok szenvedést? Segítek e a másik embernek? Mi az én keresztem? Mi a másik keresztje?

A misztériumjáték „főhőse” ezúttal egy fiatal férfi volt, akit Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere alakított. Az ő hitkeresésének története áll párhuzamban Jézus szenvedéstörténetével. A kísértő szerepében Géringerné Méder Andrea pedagógus volt. A cselekmény két szálon fut végig, az egyik egy korunkbeli útkereső szemszögéből játszódik és közben végig ott van a kísértő, az ő kettőjük párbeszéde adja a történet lényegét. 

A híres író-rendező Pasaréti Passióját mutatták be a drégelypalánkiak
Egy hitkeresés története áll párhuzamban Jézus szenvedéstörténetével
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

 – A hang és fénytechnikával tűzdelt jelenetek csodálatos lelki élménnyel ajándékozták meg a nézőket, erősítve a hitet, amelyre nagyon nagy szükség van napjainkban. – hangsúlyozta Terényi Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában