Ebtenyésztés

2023.03.30. 11:20

Ursulát, a dús szakállú törpe schnauzert választották a legszebb nógrádi kutyává

Megannyi díjat kiosztottak a napokban lezajlott Salgótarjáni CAC Kutyashow-n, így például a Legszebb Nógrád megyei tulajdonú kutya elismerés is „gazdára” talált. Ebben a kategóriában a dobogó legfelső fokára a bátonyterenyei Bakos Gyula fehér törpe schnauzerje, Ursula ugorhatott fel, amely eb a kiállítás legszebb veterán kutyája díjat is megszerezte a Best in Show során.

V.E.

Az idei szabadtéri kutyakiállítások szezonja ismét a Salgótarjáni CAC Kutyashow-val indult, amelynek a Tó-strand adott otthont a napokban. Ahogy arról portálunk is beszámolt az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete (ENME) által szervezett eseményen tizenhárom körben értékelték a rekordszámú, ezernél is több benevezett kutyát. Emellett a rendezvény show jellegű programjában kategóriánként dobogóra álltak a legszebb kölykök, fiatal kutyák, veteránok, valamint magyar fajták is. Végül az összes benevezett kutya közül kiválasztották a kiállítás legszebb kutyáit, de a közönség a legszebb nógrádi kutyának is tapsolhatott.

Ez utóbbi díjat – több másik mellett – Bakos Gyula Ursula nevű fehér törpe schnauzerje érdemelte ki a bírák döntése értelmében. A bátonyterenyei ebtulajdonos mesélt már korábban is sikereiről a Nool.hu-nak, ez alkalommal érdeklődésünkre kifejtette: a Salgótarjáni Kutyakiállításon Ursula először nyerte meg a legszebb nógrádi tulajdonú kutyának járó díjat.

Ursulát választották a legszebb nógrádi kutyává
A bátonyterenyei Bakos Gyula a fajta több díjnyertes példányát is tenyésztette már
Fotós: Beküldött / Forrás: Nool.hu

– Több ehhez hasonló serleg sorakozik már a polcomon, azonban azokat a kan kutyusom, Doky érdemelte ki korábban. Vele megannyi megmérettetést megnyertünk, így például Európa-győztes címmel is rendelkezett, azonban sajnos tavaly egy betegség miatt el kellett altatni. Természetesen a most kilenc és fél éves lánykutyámmal is versenyeztünk már ezelőtt is, de most ő került az előtérbe – mutatott rá Bakos Gyula, aki elismerően szólt a Salgótarjáni CAC Kutyashow-ról. Mint fogalmazott, Tóth Hajnalka, az ENME elnöke és csapata mindig beleteszik szívüket-lelküket a szervezésbe, aminek köszönhetően évről évre egy csodálatos kiállításon vehetnek részt a hazai és az országhatáron túlról érkező ebtulajdonosok.

Hozzátette: „hazai pályán” jobban izgul az ember, hiszen több ismerős előtt szerepel a kutya, ugyanakkor mindez azt is jelenti, hogy többen szurkolnak a gazda és négylábú kedvence sikeréért.

A salgótarjáni kiállítást szép élményekkel és eredményekkel zárta a bátonyterenyei gazda és kedvence. Ursulát három alkalommal bírálták: először a saját fajtájában aratott győzelmet, ezután Nógrád megye legszebb kutyájának választották, végül pedig a Best in Show veterán kategóriájában – azaz a nyolc év feletti kutyák között – szintén lenyűgözte a bírókat, akik a legszebbnek járó díjat ítélték neki oda.

A kutyusok is élvezik

Bakos Gyula a terveikkel kapcsolatban elárulta, hogy folytatni szeretnék a versenyzést, amire a hobbijaként tekint, és ami kikapcsolódást nyújt számára.

– Jó a közösség, szép kutyákat lát az ember, de azért a kiállítások tartogatnak egy kis izgalmat is a résztvevőknek. Korábban sportoltam, így a versenyszellem a véremben van. A kutyákkal való foglalkozás rengeteg örömet okoz számomra. Szeretem a versenyre való felkészülés pillanatait, illetve a kutyák szépítését, amiben Ursula tenyésztője, Sándor Ildikó mind a mai napig segítséget nyújt nekünk – fejtette ki Bakos Gyula, aki végül azt is elárulta: az egészben pedig azt élvezi a leginkább, hogy mindezt a kutyusa is élvezi. Hiszen a négylábúja épp úgy tudja, hogy a figyelem középpontjában áll, és élvezi, amikor jól szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában