Nool.hu videó

2023.03.26. 16:20

Több mint ezer kutya szépségét bírálták a salgótarjáni kutyakiállításon (fotók, videó)

Március utolsó hétvégéjén ismét csaholástól hangos a Tó-strand és környéke, amely terület immár évek óta otthont ad az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete (ENME) által szervezett Salgótarjáni CAC Kutyashow-nak. A kutyatulajdonosok több mint ezer négylábút vezettek fel a bírók előtt, amely rekordnak számít a salgótarjáni kutyakiállítások történetében.

V.E.

Sokféle kutya lepte el a strand környékét

Forrás: Nool

Fotó: Sz.P.

Az esemény megnyitóján elsőként Tóth Hajnalka, az ENME elnöke köszöntötte a megjelenteket, rámutatva: összesen 1040 kutyát neveztek az idei versenyre, amire eddig még nem volt példa a salgótarjáni kutyakiállítások sorában. Ezután Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, a kiállítás fővédnöke osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

– Salgótarján egy nagyon szép helyszínt tud biztosítani ennek a kutyakiállításnak immár évek óta. Azt gondolom, hogy mindenki, aki itt van, már nyert – fejtette ki Fekete Zsolt. A polgármester megemlékezett Korózs Andrásról, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnökéről, megannyi salgótarjáni kutyakiállítás vezetőbírójáról is, aki tavaly novemberben életének 60. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt.

Bőven akadt dolguk a bíráknak

Idén a Tó-strandon tartott kutyakiállítás és -show vezetőbírói szerepkörét Kotlár Róbert tölti be, aki fantasztikusnak nevezte a nógrádi megyeszékhelyen elért nevezési létszámot, majd bemutatta a bírókat. Kotlár Róbert azt is elárulta, hogy „köreikben” kettő új bírót is köszönthetnek, így Trefán-Török Alexandrát, aki a corgi fajtában induló négylábúakat értékelte, illetve Bényi Kristófot, aki a border collie ebek esetében tette ugyanezt. A rangos bírói mezőnyben egy salgótarjáni kinológiai szakember is szerepelt Víg Orsolya személyében.

Idén a nógrádi megyeszékhelyen a skót juhászkutya bizonyult a legnépszerűbb fajtának nem kevesebb, mint 36 egyeddel. Ezt követte 32-es létszámmal a border collie, de az érdeklődők szép számban láthattak a bírálókörökben magyar fajtákat is, így például sima szőrű magyar vizslát, mudit, pulit és kuvaszt is. Mellettük a golden retriever, a cane corso, és a berni pásztorkutya fajtákat bírálóknak szintén sok teendője akadt a nap folyamán.

Kutyáival sokszor vesz részt versenyeken

Lantos Szabolcs Karancskesziből érkezett a megmérettetésre két labrador retriver kedvencével, Daisyvel a három éves szukával, és Vicoval, a kilenc hónapos junior kannal.

– Kiállításokra 2007 óta járok, az első kutyámat néhány évvel azelőtt vettem. Mivel akkor még nem ismertem annyira ezt a fajtát, kikértem egy hozzáértő ismerősöm véleményét. Ő hívta fel rá a figyelmemet, hogy nagyon szép kiállású kutyám van, és javasolta, hogy próbáljuk ki magunkat kiállításokon is. Megfogadtam a tanácsát, és már az első próbatételt szép eredménnyel zártuk, ami elég motivációt jelentett a folytatáshoz. Attól kezdve rövidebb megszakításokkal ugyan, de folyamatosan járunk versenyekre – mondta Lantos Szabolcs, aki a sok fajtagyőztesi elismerés mellett junior és felnőtt klubgyőztes címet is szerzett már négylábú kedvenceivel. 

Hozzátette: kutyáival évről évre több hazai és külföldi kiállításon is részt vesz. Jelenleg a legfőbb céljuk Vicoval a junior győztes cím elnyerése. Az osztálygyőztes címet már megkapták, ami a fiatal négylábú számára az első lépés a hungarian junior champion cím felé vezető úton. A karancskeszi tenyésztő kérdésünkre azt is elárulta, hogy a kis családi „kenneljük” jelenleg hét ebet számlál, amely létszám igaz nem nagy, de annál nagyobb szeretettel foglalkoznak velük.

– A kutyák körül forog az életünk minden napja. A kiállításra való felkészítést már kölyökkorban el kell kezdeni, kicsi kortól szocializálni kell a kutyusokat. Mellettük nincs lehetőség többhetes nyaralásokat betervezni, ők minden nap igénylik a törődést, a foglalkozást, de véleményem szerint minden velük töltött perc megéri – fejtette ki Lantos Szabolcs.

Keresték a legjobbakat
A rendezvény show jellegű programjait délben az ENME kutyaiskolájának bemutatója nyitotta meg, amely után a díszkörben a hobbi és keverék kutyák versenyeztek. A kiállítás csúcsát jelentő Best in Show 14 órakor indult. Itt mutatkoznak be a legifjabb és a senior felvezetők, a kutyapárok, tenyészcsoportok, majd minden fajtacsoportból a bírók által kiválasztott fajtagyőztesek. A salgótarjáni közönség tapsolhat a legszebb nógrádi kutyáknak, illetve a bírók választása szerint kategóriánként dobogóra kerülnek a legszebb kölykök, fiatal kutyák, veteránok, valamint magyar fajták is. Végül az összes benevezett kutya közül kiválasztják a kiállítás legszebb kutyáit, amelyek közül az első kapja meg az óriási Best in Show kupát. 

 

Frissítés: megvan a győztes!

A kiállítás legszebb kutyája egy vörös ír szetter lett. Második helyen végzett egy chow-chow, míg a dobogó harmadik fokára egy törpe tacskót vezethetett fel a gazdája. A legszebb Nógrád megyei kutya címet egy fehér törpe schnautzer és tulajdonosa vehette át, akik egyben a Veterán Best in Show legjobbjaink is bizonyultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában