Megemlékezés

2023.03.15. 19:37

Színészi játék elevenítette fel a '48-as eseményeket Balassagyarmaton (fotók)

Balassagyarmaton is ünnepi megemlékezést tartottak a 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a Palóc ligetben. Csach Gábor polgármester megemlékezett a Habsburg megtorlások balassagyarmati áldozatairól is.

E.-L. Zs.

Az eseményre két lovashuszár is érkezett

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A délután kettő órakor kezdődő megemlékezésen Lovász Emőke köszöntötte és felkérte az ünneplő közönséget, hogy közösen énekeljék el a Himnuszt. Az eseményre két lovas huszár és egy szekéren Petőfi is megérkezett, aki a „Talpra magyar!” felkiáltással kezdte meg a színészi játékot, ami a korabeli történéseket idézte fel. 

Ezt követően a Balassagyarmati Dalegylet közreműködésével Kossuth nótákat hallhattunk. Az eseményen Csach Gábor polgármester mondott ünnepi beszédet. – Az akkor alig ötezer fős Balassagyarmaton a reformkor szabadelvű és függetlenségi gondolkodása hamar gyökeret vert. Így nem csoda, hogy Nógrád Vármegye a forradalom után pár nappal március 24-én megválasztja az első független magyar kormányra felesküdött új választmányát. 25-én már Nemzetőrség felállításáról is gondoskodik: júniusra 329 fős, zömmel hazafias fiatalokból álló nemzeti őrséget hoz létre Balassagyarmat. – mondta a polgármester. 

Beszédében elhangzott, hogy ma minden öt élő magyarból – ezen az ünnepségen is minden öt gyarmati polgár közül – négyen jobbágy ősöktől származunk. Megdöbbentő, hogy ennek a 800 éves rendszernek az eltörlése kevesebb magyarországi konfliktussal járt, mint a mindössze 45 évig tartó kommunizmus megdöntése 1989-ben. Csach Gábor arra is kitért, hogy nemcsak az ellenállásról híres Balassagyarmat városa, hanem arról is, hogy Görgei Artúr tábornok – több forrás egybehangzó véleménye szerint – akkor kezdte meg titkos béketárgyalásait az orosz haderővel, amikor július 16-18 között Balassagyarmaton állomásozott. 

A polgármester megemlékezett a Habsburg megtorlások balassagyarmati áldozatairól is, akik hosszabb rövidebb börtönbüntetést szenvedtek el: Ráday Gedeon főispán, Kubinyi Ferenc és Horváth Elek országgyűlési képviselők, Szontagh Pál Bem tábornok szökését szervező minisztériumi fogalmazó, Sréter Lajos ezredes, Alk Ádám, Várady Lajos, Madách Imre,  Nagy Iván és Lisznyai Damó Kálmán nemzetőrök, Hoppner László gyógyszerész, Huszka Jenő és Pokorny István mérnökök, Unger Gusztáv vaskereskedő, Bodnár István, Kalmár István és Hojtsy Pál ügyvédek Utoljára 1851-ben fogták le a gyarmati városházán a 48-as forradalomról megemlékező Dévény István jegyzőt is.  

– Magyarországra, és Balassagyarmatra is, amely ország és város Európában évtizedeken át bár magányosan, de nem szűnt meg küzdeni függetlensége, szabadsága és a józanész mellett –  emelte ki a polgármester. Az ünnepségen Balla Mihály, országgyűlési képviselő, Balassagyarmat Város Önkormányzata és  város intézményeinek és szervezeteinek képviselői helyezték el koszorúikat a Petőfi szobornál. Végezetül a Szózat közös éneklésével zárult a megemlékezés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában