Március 15

2023.03.15. 17:27

Pásztón is megemlékeztek az 1848-as forradalom 175 éves évfordulójáról

Pásztón is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

N. O.

A Muzsla Néptáncegyüttes is fellépett az eseményen

Forrás: Nool

Fotó: N. O.

A rendezvényen Farkas Attila, a város polgármestere úgy fogalmazott, ez hazánk egyik legnagyobb és legmeghatározóbb történelmi eseménye.

– Őseink példát mutattak nekünk összefogásból, önfeláldozásból és hűségből, amiből ma is bátorságot meríthetünk. A magyar nép nem akart mást csak azt, hogy a saját sorsáról maga dönthessen. A szabadságot akarták – emelte ki a polgármester.

Hozzátette: a magyar történelmet folyamatosan átszőtte a szüntelen küzdelem az önálló döntés lehetőségéért, azaz a függetlenségért.

Mint mondta, fejet kell hajtanunk a 48-as forradalmárok és szabadságharcosok emléke előtt és legyünk mi is méltók az emlékükhöz, így elődeink példája unokáinknak is az lesz majd. Olyan hősök voltak ők, akik nem nyerték meg a harcot, mert leverték őket, de mégis győztek és eredményeket értek el Magyarország fejlődésében. Kivívták a nemzet tiszteletét és beírták magukat a magyar történelembe.

A polgármester kiemelte: tanulni kell a történelemből, hogy őseink önfeláldozása ne legyen hiába való.

A megemlékezésen fellépett Radványi Balázs Kossuth-díjas zeneszerző és Balogh Péter gitárművész Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Ezen túlmenően a Muzsla Néptáncegyüttes adta elő műsorát, majd elhelyezték a megemlékezés virágait a városvezetők, valamint a civil és társadalmi élet szereplői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában