Nemzeti ünnep

2023.03.15. 14:44

Március 15-i tematikus napot tartottak a nézsai iskolában

A Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában 1848. március 15-hez fűződő tematikus napot tartottak kedden.

L. J.

Korhű jelmezekben vettek részt a gyerekek a nemzeti ünnep alkalmából rendezett iskolai és községi programon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

– A tematikus napon tanáraink szervezésében iskolánk minden osztálya részt vett – mondta el portálunknak Sztankóné Steflik Éva. Az intézmény vezetője hozzátette: – Reggel az iskola bejáratánál Pilvax kávéház várta a tanulókat, ahol a korhű ruhákba öltözött 7. osztályosok kokárdát és emlékkártyát adtak a vendégeknek. Aztán délelőtt iskolánk ebédlője Landerer nyomdájaként üzemelt, ahol lúdtollal kiáltványt másolhattak a gyerekek. Majd Kossuth kifli díszítés, reformkori online múzeumséta, valamint zászlókészítés is várta a diákokat. 

Az iskola igazgatója kifejtette, később a Városházává változott tanári erkélyen a hetedikesek felmutatták, és elmondták a 12 pont szövegét. Ezután Pestről- Budára keltek át a tanulók, azaz ügyességi feladatokat oldottak meg az udvaron. 

– Buda helytartótanácsának épülete iskolánk pincéje lett, ahol Táncsics kiszabadítása is megtörtént. A Nemzeti Múzeum lépcsőjét helyettesítette iskolánk felújított erkélye, ahol a Nemzeti dalt szavalta el Töreki Gergő 8. osztályos tanuló. Ebéd után a helyi kultúrházban József-napi vásárt tartottunk, ahol a Pilvax kávéházat a 8. osztály üzemeltette. A vendégek zsíros kenyeret és teát vásárolhattak – mondta Sztankóné Steflik Éva. 

A napot a falu és az iskola közös ünnepséggel zárta, amelyen az intézmény hetedikes tanulói és az énekkar is szerepelt. Ünnepi beszédet mondott Styevó Gábor, a község polgármestere, Balla Mihály országgyűlési képviselő, valamint Untsch Gergely történelem szakos pedagógus. Az ünnepély koszorúzással ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában