Horgászat

2023.03.17. 13:51

Húszezernél is több inváziós törpeharcsát távolítottak el a Maconkai-víztározóból

Összesen 850 kilogramm törpeharcsát emeltek ki szelekciós céllal a Maconkai-víztározó és tórendszeréből a napokban. A tervek szerint a megkezdett munkát a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) ősszel tovább folytatja.

V:E.

Az amerikai eredetű törpeharcsa ikrapusztító, az őshonos fajok fennmaradását is veszélyezteti

Forrás: Nool.hu

Fotó: Facebook

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) a kormányhivatal halgazdálkodási hatósága engedélyével és a haszonbérlő Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) hozzájárulásával ökológiai célú szelektív halászatot folytattak az előtározón, valamint a II. és III. tórészleten. Ehhez összesen 128 darab varsát helyeztek a vízbe, amelyeket a napokban emeltek ki a vízből. A BSHE a Maconkai-víztározó és tórendszere nevű közösségi oldalon számolt be az eredményekről. Mint írták, az előtározón 54 varsa várta a törpeharcsákat, azonban azokból a hálók a horgászok legnagyobb meglepetésére mindössze 25 kilogrammot – 833 darabot – gyűjtött össze. Emellett fontosnak tartották megemlíteni, hogy a főtározóban kiemelkedő ragadozóállomány és a compók igazolt jelenléte.

Húszezer inváziós törpeharcsát távolítottak el Maconkán
Összesen 850 kilónyi törpeharcsát emeltek ki a vízből
Fotós: Facebook / Forrás: Nool.hu

– A varsák kivételénél több mint 20 – egy és négy kilogramm közötti – harcsa, illetve számos süllő, balin és compó is jelentkezett, amik kivétel nélkül vissza is kerültek élőhelyükre. Ez az erős állomány a jövőben alapot adhat a predáció segítségével a törpeharcsák jelentős állománycsökkentésére is – fejtettéki ki a bejegyzésben.

Húszezer inváziós törpeharcsát távolítottak el Maconkán
Parton a zsákmány egy része. A varsákba került őshonos halakat visszaengedték
Fotós: Facebook / Forrás: Nool.hu

A II. tórészletbe kihelyezett 24 varsa felvételénél a BSHE tagjai már egy egészen más „fogási dimenzióval” találták szemben magukat. A hálók itt már 5 ezer 682 törpeharcsát rejtettek, amelyek összesen 250 kilogrammot nyomtak a mérlegen. A kopoltyúsok darabonkénti átlagsúlya 4,4 dekagrammra rúgott. Ez utóbbi adat hasonlóképp – 4 dekagramm per darab – alakult a III. tórészlet esetében, ahol a 48 varsa egyenlege összesen 575 kilogrammot és 14 ezer 375 darab törpeharcsát mutatott. Ez utóbbi tórészlet érdekessége, hogy ott – a fogások alapján – tavaly bizonyíthatóan szaporodott a pettyes harcsa, valamint rákok is élnek a vízben.

A szelekció összesített eredményei szerint 126 varsa közreműködésével 850 kilogrammnyi törpeharcsát tudtak a halászok eltávolítani a maconkai tórendszerből, amely mennyiség 20 ezer 890 darab halat jelent. A tájékoztatásban hozzátették: egy kilogramm inváziós hal eltávolítása – az önkéntes segítőknek is köszönhetően – 205 forintba került.

Húszezer inváziós törpeharcsát távolítottak el Maconkán
Maconkán a 128 varsa összesen mintegy húszezer törpeharcsát fogott
Fotós: Facebook / Forrás: Nool.hu

– Mit is jelent ez a fogás? Ez a több ezer hal nem eszi meg tavasszal a többi faj ikráját és nem is fog tovább szaporodni. Ezen túl éves szinten 7,6 tonna táplálék maradt meg a többi halnak. Az is biztos, hogy a horgászok szintén értékelhetik majd a helyzetet, mivel jóval kevesebb bosszantó kis törpe akad majd idén a horogra – összegezte az eredményeket a horgász egyesület a posztban, amelyben arra is kitértek, hogy a munkát elvégző halászok tapasztalata alapján az előtározót „meg kell majd fejteni”, ugyanakkor ott is biztatónak találták a rablók jövőbeni hatását. A jelenlévők emellett egyetértettek abban, hogy a déli tavak esetében a hadjáratot az őszi, lehűlő vizekben érdemes folytatni.

Ennek fényében novemberben a tervek szerint mintegy 300 varsával, és 2-3 hálófelvétellel folytatják a munkát mind az egyesület tagjai, mind a Maconkára látogató horgászok érdekében. A BSHE vezetősége addig is kéri majd az ivadékfelhők ritkítását és a versenyek mellett a „köznapi” horgászatokon is a kifogott törpeharcsák következetes eltávolítását, amely munkálatokban a halőrök segítenek mindenkinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában