Horgászat

2023.03.14. 10:44

Kedden emelhetik ki a maconkai tavakból a törpeharcsák fogására telepített eszközöket

Törpeharcsa szelekció zajlik a Maconkai-víztározó és tórendszere területén.

V.E.

A Bátonyternye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) több intézkedést is tett a közelmúltban az előtározón és a déli tófüzéren megjelent törpeharcsák visszaszorítása érdekében. Ahogy arról a Maconkai-víztározó és tórendszere nevű közösségi oldal a napokban beszámolt, az ivadékfelhők gyérítésére balint, a nagyobb korosztályok ellen harcsát telepítettek, továbbá a horgászversenyeknél a törpeharcsákat minden esetben, szervezetten kiveszik és elszállítják.

– Most szintet lépünk, mert kíváncsiak vagyunk az állomány valódi nagyságára. Ennek érdekében a kormányhivatal halgazdálkodási hatósága engedélyével és a haszonbérlő Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) hozzájárulásával ökológiai célú szelektív halászatot végzünk az előtározón, valamint a II. és III. tórészleten – olvasható a bejegyzésben, amelyből az is kiderült, hogy a napokban a fent megnevezett célból 128 darab varsát helyeztek ki, amelyeket a tervek szerint március 14-én, kedden emelnek majd ki a vízből.

Hozzátették: e művelet azonban kellemetlenséggel is jár, mivel a II. tórészlet egészét, illetve a III. tórészlet filagóriák vonalától a II. sziget felé eső – a határ szalagokkal jelölt – szakaszát péntektől öt napra lezárták.

A poszt alapján a BSHE vezetősége az eredményekről szintén a közösségi oldalon keresztül számol majd be képekkel, valamint a fogott mennyiség függvényében döntenek az esetleges folytatásról.

 

 

Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában