Szociális kérdések

2023.02.27. 13:29

Fenyvesi Gábor: milliárdokból konzerválja a mélyszegénységet a baloldali városvezetés

„Nem a kolóniákat és a mélyszegénységet kell konzerválni milliárdokból. Salgótarján nem bírja el, hogy a régió szegényeinek, elesettjeinek gyűjtőhelye legyen” – reagált hétfőn a helyi Fidesz-frakció azokra az országos sajtóhírekre, melyek szerint „szinte fillérekért dobálják” az ember után a lakásokat a nógrádi megyeszékhelyen.

Nool

Több mint egymilliárdot költ a város a Forgách-telepi kolóniák felújítására

Forrás: Facebook/ Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület

Szombaton közölt cikket a Porfolio.hu „Szinte fillérekért dobálják utánad a lakásokat ebben a városban – íme Salgótarján legolcsóbb és legdrágább utcái” címmel. Ebben – egy sorozat részeként – a KSH Ingatlanadattár alapján vizsgálták az összes megyeszékhely legolcsóbb és legdrágább utcáját, így a salgótarjáni ingatlanpiac is terítékre került.

„Az internetes portál cikke kifejti többek között, hogy Salgótarjánban az alábbiak a legolcsóbb utcák: Sugár út (111 ezer forint/négyzetméter), Salgó út (110 ezer forint/négyzetméter), Acélgyári út (98 ezer forint/négyzetméter), Dobó Katica út (97 ezer forint/négyzetméter), Déryné út (96 ezer forint/négyzetméter), Hársfa út (93 ezer forint/négyzetméter), Petőfi út (66 ezer forint/négyzetméter), Őrhegy út (53 ezer forint/négyzetméter), Ötvözetgyár út (46 ezer forint/négyzetméter), Zöldfa út (41 ezer forint/négyzetméter)” – idézi fel hétfői közleményében a helyi Fidesz-frakció, mely – mint fogalmaztak – mindenképpen reagálni akart a témára.

Társadalmi szerkezetváltásra van szükség

Fenyvesi Gábor önkormányzati képviselő kiemelte, az eredmény lényegében semmi meglepetéssel nem szolgált számukra, hiszen többször felhívták már a figyelmet arra, hogy a szociális városrehabilitációs pénzeket megfontoltan kell elkölteni.

„Salgótarjánban társadalmi szerkezetváltásra van szükség, a szlömösödést, gettósodást, a szegregátumokat fel kell számolni. Nem a kolóniákat és a mélyszegénységet kell konzerválni milliárdokból. Salgótarján nem bírja el, hogy a régió szegényeinek, elesettjeinek gyűjtőhelye legyen” – hangsúlyozta Fenyvesi Gábor.

A képviselő szerint ezt a hibát már elkövette a baloldali városvezetés a Salgó úti kolóniák felújításával. Emlékeztetett: akkor 17 lakást lehetett volna venni kb. 85 millió forintért, ezzel szemben állt az elköltött 267 millió forint. Értékes terület szabadult volna fel a kolóniák elbontásával, ezt azonban elbukta a város. Maradtak a kolóniák, a terület pedig a továbbiakban is hasznosíthatatlan.

Millárdos történelmi bűn, ami most zajlik a városban

„Jelenleg is zajlik a forgáchi kolóniák felújítása. Ezt a történelmi bűnt sikerül most még drágábban elkövetni: 1 milliárd 130 millió forintot költ el erre a város. Hihetetlen mennyiségű pénz kerül elköltésre a kolóniák és a szegregátum bebetonozására. Mielőtt a kormánnyal takarózna valaki, a kormány ahhoz ad ráemelést és támogatást, amihez kér a város. Salgótarján vezetése ehhez kért és kapott” – osztotta meg véleményét a politikus.

Fenyvesi Gábor hozzátette: a Zöldfa úton pont az ellenkezőjét csinálja az önkormányzat, mint ami indokolt lenne. 

„Kivonulunk és próbáljuk eladni az értéktelen önkormányzati lakásokat, magukra hagyva az ott élőket. Ezekben az épületekben az egyetlen biztos pont volt az önkormányzati cég. Vélhetően inkább az egész tömbben önkormányzati tulajdont kellett volna szerezni, felújítani szociális városrehabilitációs pénzből és úgy működtetni, mint a Hősök úti bérlakásokat. Nem csoda, ha nem csak a Zöldfa útnak, de a Déryné és Hársfa utaknak sincs értéke” – fogalmazott a képviselő, közleményét pedig azzal zárta, hogy „2024-től ezekben a kérdésekben is óriási szemléletváltásra van szükség”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában