Vak séf

2023.02.20. 19:50

A látássérült honti Guinness-rekorder a pizza világbajnokságra készül

Április 18-án, az olaszországi Pármában rendezik meg a 30. jubileumi pizza világbajnokságot. A versenyen 27 ország képviselteti magát, összesen tizennyolc magyar vesz részt. Köztük lesz Karvai Sándor, a látássérült Guinness-rekorder is, aki Kovács Lázár séf csapatának tagjaként duó kategóriában indul Sipos Dóra hivatásos pizzakészítő mesterrel. A verseny történetében ő lehet az első látássérült személy, aki bizonyíthat.

Lászlók Judit

Karvai Sándor lehet az első látássérült személy, aki bizonyíthat a világbajnokságon

Forrás: HírTV

Karvai Sándor látássérültként született, azonban ez soha nem akadályozta meg abban, hogy valóra váltsa álmait. Portálunkon korábban már beszámoltunk róla, hogy vezetett motort, utasokkal teli luxusbuszt, elektromos autót, jet skit és gokartot is. Ráadásul számos Guinness-rekord fűződik a nevéhez.

Rádiós műsorvezetőként is tevékenykedik. Ezúttal pedig a pizza világbajnokságon duó kategóriában bizonyíthat, méghozzá Sipos Dóra hivatásos pizzakészítő mester partnereként. 

– Látássérültként a hallás, a szaglás és a tapintás az, amire hagyatkozhatunk az életben. Ez alól pedig a főzés és a sütés sem kivétel. Így mi például halljuk, amikor forr a víz, vagy éppen a kezünkkel kitapinthatjuk a tészta formáját, vastagságát – mondta el portálunknak Karvai Sándor. Hozzátette: – A pizzához szükséges adalékokat Sipos Dóra állítja össze, de a gyúrás, a nyújtás, a pizzaszósz és a feltét elkészítése már az én feladatom lesz. A versenyt a világbéke jegyében teljesítjük majd. Ehhez pedig olyan elemeket és alapanyagokat választottunk, amely ezt idézi fel. Ilyen tartozék például egy Fiat kisautó és egy moped, valamint a virágok és persze a béke szimbóluma is. Ezek pedig nem csak a pizzán, hanem körülötte is meg fognak jelenni.

Mint ismert, a versenyen nem írják elő, hogy ki milyen pizzát készítsen, de a zsűri mindent pontozni fog, így a kinézetet, az ízt, de még az elkészítés körülményeit is. Karvai Sándor és Sipos Dóra egy vegetáriánus pizzát készít majd. A feltétek között lesz sajt, oregánó, paradicsom, retek, hagyma, míg a díszítésnél többnyire zöldségekből és egyéb összetevőkből megformálják a béke jelét. 

vak séf, Guiness-rekorder, pizza, Karvai Sándor, HírTv
Karvai Sándor számára motivációt jelent, hogy ő lehet az első pizzasütő vak séf
Forrás: Beküldött fotó

Arra a kérdésünkre, hogy mit vár a versenytől, Karvai Sándor azt válaszolta, hogy az ő esetükben nyilván nem a győzelem, hanem inkább a részvétel a fontos, de azért szeretne jó helyezést elérni. Erre pedig minden esély meg is van, hiszen Sipos Dóra kiváló pizzakészítő. Mi sem bizonyítja ezt jobban minthogy 2021-ben végzett Nápolyban a világhírű Fabio Cristiano nápolyi pizzakészítő iskolában. 

A tanulmányai után a mester felkérte és másfél évet dolgozott a pizzériájukban, ahol rengeteget tanult. Ráadásul duót a felkészülés során maga Kovács Lázár séf mentorálja, akinek a csapata a tavalyi évben az előkelő 7. helyen végzett. Karvai Sándor számára mindezek mellett plusz motivációt jelent, hogy ő lehet az első pizzasütő vak séf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában