Didergő

2023.01.14. 20:01

Hidegfesztivál: Barta Sylvia és Kovács Lázár is feltűnt a zabari forgatagban + fotók

Megannyi látogatót vonzott a településre a harmadik zabari Hidegfesztivál szombaton. Ugyan hó nem esett, de a jó hangulatot biztosította a színpadon egymást követő fellépők sora, valamint az olyan kísérő programok, mint a kötélhúzó- vagy a fafűrészelő-verseny, illetve az Északi Szabad Hajdúk vagy a Fehér Farkas íjászbemutatója.

Veres Edina

Barta Sylvia köszöntötte a jelenlévőket

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A Hidegfesztivál főzőversenyére jelentkezett 12 csapat tagjai reggeltől sürögtek-forogtak a serpenyők és kondérok körül, míg a színpadon 9 órakor indultak a programok. A papi áldást követően Mónus József, a Fehér Farkas szólt a korán érkezőkhöz. Ezután a világbajnok távlövő íjász átsétált a farakáshoz, tűzbe tartott egy nyílvesszőt, amellyel eltalálva a halmot fellobbantotta a fesztivál tábortüzét.

Kovács Lázár a gasztronómiát volt hivatott képviselni
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Mindeközben egyre nőtt az érdeklődők száma, a levegőt pedig ínycsiklandó illatok töltötték meg, hiszen a nyárson ökör forgott, a fazekakban forralt bor gyöngyözött, a sparhelteken pedig sült a bodag. Eközben a színpad sem maradt üresen, hiszen elsőként a közönség a házigazda település óvodásainak műsorát tekinthette meg, majd a Zabari Elfogadlak Jelenlétház fiataljai táncukkal csempésztek nyári hangulatot a téli hidegbe.

Az esemény hivatalos megnyitóján elsőként Ferencz Nándor Lajos, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd örömét fejezte ki, amiért nem csak a környékbeli falvakból, hanem hazánk más pontjairól, illetve a határon túlról, például Szlovákiából is érkeztek résztvevők a fesztiválra. Külön köszöntette az ország legmelegebb – pontosabban a legtöbb melegrekordot birtokló – településének, Szerepnek a lakosait és polgármesterét, akik eddig minden alkalommal ellátogattak a leghidegebb településen rendezett eseményre.

– Tavaly három napi hidegrekordot sikerült begyűjtenünk, aminek köszönhetően jelenleg 52 csúcsot birtokolunk. Az országos hidegrekord tartója Görömbölytapolca -35 Celsius-fokkal, de a zabari öregek elmesélései alapján nálunk a mérőállomás telepítés előtt ennél hidegebbet is mértek már. Elmondásuk szerint volt rá példa, hogy mínusz 37-38 fokot mutattak csak a zabari hőmérők – idézte fel a polgármester, aki végül azt is hozzátette, hogy a hivatalos adatok szerint -31,9 fok volt náluk a leghidegebb hőmérséklet, amit 2003. január 12-én rögzítettek. Ennek pontosan húsz éve, így az idei rendezvény lényegében egy jubileumi fesztivál is egyben.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő beszédében kifejtette, hogy néhány évvel ezelőtt a polgármesterben, a képviselő-testületben és a helyi civil közösségben megfogalmazódott az igény arra, hogy a településnek hírnevet szerző hideg köré egy „brandet” építsenek ki. Ennek egyik legfontosabb lépését meg is tették négy évvel ezelőtt, amikor életre hívták a Hidegfesztivált.

– Emlékszem az első alkalommal még hó is volt. Igaz, akkor sem esett, hanem kamionnal hozták. A fesztiválok közül egy maradt el a Covid-19 világjárvány miatt. Ugyanakkor a helyiek az elképzelésből valóra váltottak egy álmot, és immár a harmadik fesztivált rendezték meg. Tehát azt is mondhatjuk, hogy sikerült hagyományt teremteni a kezdeményezésből – mondta a honatya, aki végül rámutatott: bízik benne, hogy ezt a tradíciót a jövőben is meg tudja őrizni a település. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a látogatók részéről továbbra is meglegyen az érdeklődés a település, és az ott szervezett programok iránt.

A délelőtt folyamán a színpadon egyik csoport követte a másikat, így például a közönségnek játszottak a Tarnamenti Hagyományőrzők-Ceredi Népdalkör tagjai, a Rimaszombatról érkező Páko Mária és a Mákvirágok, Szerep község lakosai, vagy a Zabari Bazsarózsa Dalkör. 

Szondi Csaba, a Hidegfesztivált szervező Zabarért Egyesület alapító tagja elmondta: igyekeznek a hagyományőrzés irányába terelni a programokat, illetve ezt a vonalat próbálják erősíteni azzal is, hogy az árusok mellett több kézműves alkotót és portékáját is megismerhették az érdeklődők.

Íjjal lobbantották lángra a fesztivál tüzét
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

A fesztivál területén a látogatók megannyi kísérőprogramon is részt vehettek. A legkisebbek bábelőadásokat tekinthettek meg, illetve a hordóvonaton „utazva” boldogan integethettek a sétálóknak. Az információs pultnál kapott zsetonokkal a fesztiválozók szavazhattak a kiállított közel tíz kreatív hóemberre, amelyek között volt, amelyik autóabroncsból készült, de akadt fotópontként funkcionáló alkotás is. A kézi fűrész- és kötélhúzó-verseny próbatétel mellett az érdeklődők megtekinthették az Északi Szabad Hajdúk bemutatóját, illetve együtt íjászkodhattak Mónus Józseffel és csapatával. A délután során egy előadóművész sétált a fesztivál utcájában gitározva. A meglepetés vendég személyében Balkay László képzőművészt, zeneszerzőt és előadóművészt tisztelhették a látogatók. A nap zárásaként – a különböző versenyek eredményhirdetése után – a Triász zenekar lépett színpadra, majd a harmadik Hidegfesztivál a kora esti órákban bezárta kapuit.

Erős szószokkal tüzelték fel a hangulatot
A harmadik Hidegfesztivál programjai közül nem hiányozhatott az időjárás-jelentés sem. Barta Sylvia meteorológus előrejelzéséből kiderült: a következő napokban folytatódik az évszakhoz képest enyhe időjárás. A hétvégén további csapadékra lehet számítani, míg az időjárási frontok továbbra is egymásnak adják majd a kilincset. Barta Sylvia zárásként elárulta, hogy előreláthatólag a jövő hét második felében érkezhet lehűlés. Kovács Lázár séf először járt Zabaron. Nem csupán a főzőverseny zsűrijének tagja volt, hanem – Barta Sylviával és Csehy Andrással közösen – egy különleges ételt, vetrecét készített. Azoknak, akik nem hallották még korábban ezt a szót, elmondta: az egy kicsit savanykás, pikáns tokányféleség, amelyet természetesen az érdeklődők meg is kóstolhattak. Emellett 8-10 jelentkező részére egy erős szósz kóstoló versenyt is hirdetett. A győztes jutalma – az érmen kívül – a továbbjutás a következő fordulóra, ahol az ország más nyerteseivel mérheti majd össze az erőset tűrő képességét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában